Паника в Китай: Новият коронавирус е по-непредвидим отколкото се смяташе

Той се разпространява дори и при по-далечен контакт
24 яну 2020 16:00, Нели Христова
96
Паника в Китай: Новият коронавирус е по-непредвидим отколкото се смяташе
Снимка: БГНЕС

В Ухам все едно е дошъл края на света. Властите призовават: "Не идвайте в Ухам! Не си тръгвайте от Ухам!“ Магистралата е блокирана, задръстването е километрично. Самолети не кацат и не излизат. Влаковете не тръгват от гарата. Дори градският транспорт не се движи. Мъже в предпазни костюми дезинфекцират площадите в града. Военни пък пазят гарата, обградена от метални решетки.

Оказва се, че вирусът е много по-непредвидим, отколкото учените очакваха. Според експерти от СЗО той се предава много по-лесно, отколкото първоначално се твърдеше.

Още по темата

Един човек, който се е заразил от животно на пазара в Ухам, както се предполага, че е започнала заразата, може да е предал вируса на втори човек, а той – на трети и четвърти. Повечето вируси се предават при близък контакт, най-вече в рамките на едно семейство, чрез прегръдки, целувки или от общи прибори за хранене. Но новият коронавирус вече прескача между хората дори и при по-голяма дистанция. Тоест, никой на улицата не е в безопасност.

14 града, подобно на Ухам, бяха "заключени“. За посетители бяха затворени и част от Китайската стена, "Диснеленд" в Шанхай и дори някои от заведенията на "Макдоналдс".

Пекин пък се отказа от всички празненства по-случай най-важния празник в китайския календар – Лунарната нова година.

Заразените вече са почти 700, загиналите – 26. Учените предупреждават, че истинският брой на заразените може да е и много по-фрапиращ – близо 10 хил. В почти всички административни райони на Китай има заболели от вируса.

Ухам е изправен и пред друг проблем – хората са в паника, че магазините вече затварят заради националния празник. А след като градът е блокиран, може би те трудно ще получат и доставки от продукти. За това повечето граждани са се отправили към супермаркетите, където пълнят количките си с най-необходимото за оцеляване. Щандовете вече са почти празни, хората – в паника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се мре без ядене и пиене на Нова година.
82
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е умишлено пуснат вирус, щеше да е по- смъртоносен.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един от прийомите на сатанистите,накрая ще си платят..
80
2
 
3
 
! Отговори
Готвача преди 4 години
До 80 Ковача Да, извратено е, но като огладнееш на улицата и го подушиш и видиш как го ядат, може да размислиш. И скаридите са членестоноги като ***, но като се приготвят добре стават супер.
79
1
 
8
 
! Отговори
фейк нюз преди 4 години
До Анонимен 83Разбрахме,че не човекът прави вирусите,а прилепите правят еболата,сега и коронавируса,с активното участие на змиите.
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 79"Преди 10 000 години вируси не е имало!"О, да! Разбира се, че хората са направили първите вируси. По времето на Юлий Цезар вече са произвеждали промишлено десетки търговски марки вируси. А първият създаден вирус е вирусът на глупостта. Сега се разпространява масово по форумите.
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайските комунисти-капиталсти не стават за нищо. Изпуснали са някакво билогично оръжие,което ти скапва дробовете за кратко,и сега лъжат и мажат прилепите били виновни, от змиите било, лъжат и за броя на жертвите....Трябва да се спрат китайските стоки,които заливт света, за да няма разпространение на тази зараза като е толкова заразна. И Китай поз карантина,никкво излизане на китайци от Китай докато не се справят със заразата. Западните служби да им проведат урок как се работи с биороръжие.
76
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарката Корнелия да свика спешно екипа на БСП.Китайски професори установили,че вирусът се прихващал само от комунисти клептомани,които са с различно ДНК от нормалното човешко ДНК!
75
1
 
10
 
! Отговори
Ковача преди 4 години
Преди години го гледахме този сценарий в няколко змбирани филма. Днес това вече е факт. Това да ядеш прилепи?, барабар с козината... И все вътрешности, някак ми е извратено.
74
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето вируси са разпространени от човека. Преди 10 000 години вируси не е имало!Първите големи империи са започнали експериментите. Използвали са ***, ферментирали *** и различни плесени за да развъждат токсични бактерии и да ги пускат сред населението. И така до ден днешен. Сега има лаборатории където отглеждат супер вируси с точно определени качества. Могат да направят вируси който да заразяват само определени хора в зависимост от типа на ДНК-то им.Властта обича експериментите.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че трябва по-сурови мита на вноса на вируси от Китай да се наложат и всичко ще се оправи.
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отивам да унищожавам и аз вируси! 2×100 сливова с топла пилешко супа. Наздраве!
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смятам да последвам примера на 73 и 74. Ай наздраве!
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53"Дано да ни подмине, че с нашето здравеопазване не ми се мисли..."Готови сте при всеки повод да плюете българското. От вирус човек може да се предпази с превенция, а това до голяма степен зависи от културата на хората, а не от здравната система. Ние за много неща сме непукисти - и при пандемия няма да си сложим маски, ще продължим да си кашляме и секнем по околните ... Лечението при респираторните вирусни инфекции е основно поддържащо. Зависи от човека дали ще го бъде ...
69
5
 
21
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Ракия двойна преварка 55 и чесън.Като опънеш 300 грама и издеш еднъ главъ чесън,с припечени ребърца,ох бабачкооо няаа вирус няаа нищо.ТУЙ Е ЛЕЧЕНИЙТО И ПРОФИЛАКТИКАТА.
68
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз току що се дезинфекцирах с 50 г ароматна кайсиева.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48 Да ама е измряла 1/3 от европейската популация.
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвърляйте *** и да се свършва!
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ке се мре?
64
4
 
2
 
! Отговори
Кефф преди 4 години
Скоро и у франция.

Спонсорирани публикации