Хармония между човека и природата? Не, от милиони години

Древните хора са влияели на околната среда
25 яну 2020 20:10, Елка Василева
58
Хармония между човека и природата? Не, от милиони години
Снимка: архив, БГНЕС

Въздействието на човека върху природата на нашата планета е започнало много по-рано и е било много по-мащабно, отколкото можем да си представим, признават учените.

Изследователи от университета в Гьотеборг привеждат доказателства, че още преди появата на разумния човек на Земята нашите далечни предци може би са били причината за изчезването на цели видове животни, пише Би Би Си.

Учените предполагат, че ускореното намаляване на популациите на големи млекопитаещи в Източна Африка, започнало преди около 4 милиона години, е било свързано с появата на първите хора на историческата сцена.

Съдейки по откритите от изследователите изкопаеми останки, точно в този период в региона са живеели популации от древни хора.

„Днес както никога досега ние силно влияем върху света и видовете, които живеят в него. Това обаче още не означава, че някога преди човекът е живял в истинска хармония с природата“, казва един от авторите на труда, доктор Сьорен Фаурби.

„Днес ние изключително успешно монополизираме природните ресурси и нашето изследване показва, че съдейки по всичко, с това успешно са се занимавали и нашите предци,“, казва той.

Учените са анализирали динамиката на измиране на големи и малки хищници и нейното съотношение с динамиката на климата – промяната на температурите и нивото на валежите.

Те също така са изучили промените в размера на мозъка на съществуващите тогава предци на човека – австралопитека и ардипитека.

Така учените са установили някои закономерности. Изследователите са открили, че скоростта на измиране на големи хищници има връзка с ръста на обема на мозъка на древния човек и промяната на количеството растителност в региона. Връзка обаче нито с валежите, нито с разликите в температурите не е била установена.

Учените са стигнали до извода, че ускореното изчезване на хищници в Източна Африка се обяснява най-добре с пряката конкуренция на тези животни с нашите предци за храната.

Първобитните хора са отнемали прясно уловената плячка на древните хищници като саблезъбите тигри, обричайки ги на смърт от глад.

„От резултатите следва, че същественото антропогенно влияние върху разнообразни видове е започнали милиони години по-рано, отколкото смятахме досега“, се казва в коментара на учените към изследването.

Един от авторите – Александър Антонели от британското Кралско ботаническо дружество, също казва, че схващането, че древните хора не са оказвали особено влияние върху животинския свят около себе си, не отговаря на действителността.

„Влиянието на нашия вид върху природата е много по-мащабно и продължително, отколкото изобщо сме можели да си представим“, казва той.

Както се казва в доклада, публикуван с подкрепата на ООН през миналата година, под заплаха от изчезване през следващите десетилетия са почти един милион вида растения и животни.

В друга неотдавнашно изследване се казва, че увеличаването на градовете, изсичането на гори за земеделски нужди и рязко повишеното търсене на риба сериозно са променили биосферата на почти три четвърти от сушата на нашата планета и над две трети от океаните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
С думи аз ви бия ... преди 4 години
Тежък побой съм ви нанесъл с думи четири години барем акъл ви дойде в главите. Няма го и май е по генетичен път вече ...
48
1
 
0
 
! Отговори
Цар ли? преди 4 години
Цар ли? Ти ли си цар бе нищожество? Тия дето бяха след тебе десет пъти по-големи царе от тебе бяха! Ти ли ***? Ти ли дето акъла ти е само в омразата и оскубаните ти коси! Я да ми се махате от главата, че има повече от един дракон на тая земя. Ама тоя дето го ограбихте и убихте ... Тежко ви и горко ви, че кьоравата слушате, а не тия дето виждат!
47
1
 
0
 
! Отговори
Старата царица е преди 4 години
Мъртва. Убихте я. Стария плъх умря след това от мъка, но и до ден днешен ако ми дадат избор дали да правя салфетки или каруци, ще избера да правя салфетки и каруци. Ама нямам тоя избор, не сте ни оставили никакъв избор и това е вашето решение. Дракона го убихте и изядохте сърцето му. Друго нищо не остава освен да ви кажа: Дано сте щастливи най-после, надявам се другия път като ви видя да ми кажете, че вече сте добре!
46
1
 
0
 
! Отговори
P.S.S Стоножкатааа.. преди 4 години
Да точно ти трилатералната стоножка ... Вие решихте, повтарям вие решихте да подмените партидите с яйцата по примера на Булгаков и неговите "Дяволски яйца", вие решихте най-големите влечуги с инстинкт само да ловят, убиват, хранят се, размножават се ... Вие решихте да ги поставите най-горе. Вие сложихте тези абсолютни некадърници да ликвидират и терминират. И въпросът е къде е стария Т200 и Т800 ... И когато обянявате на тия хора, че нямало друг начин АЙДЕЕЕЕ БЕЕЕЕЕЕ НЯМАЛО ИЛИ ТАКА ВИ ИЗНАСЯ!
45
1
 
0
 
! Отговори
А за времето: P.S. преди 4 години
Конопа вирее и на по-сушаво да знаете. Не знам кой е бог в момента, май са американците GOD - DOG - Gold, Oil, Drugs. Де да знам ... Но Бог наказва тая територия, заради техния инат, заради вашия инат, заради отказа ви ей толкова малко да се промените! Заради отказа ви ей толкова да се откажете от нещо. Догмите на тихото минало са неадекватни на бурното настояще и ние трябва да се издигнем с прилива. И тъй както нашият случай е нов, ние трябва да мислим и действаме по един съвсем друг начин!
44
1
 
0
 
! Отговори
Имам много работа: преди 4 години
Имам много работа да ви кажа за да направя нещо за да си заслужа сиренцето и трохичките! Ама щом трябва така трябва ... Поиска от мен Буда да кажа как можем да се измъкнем от тая ситуация. Аз казах ... аз моето задължение според най-древният ни календар съм го изпълнил. Ти си братовчеде! Гледай да си честен и справедлив, а не като ония ***!!!!
43
1
 
0
 
! Отговори
Ще стигнем: преди 4 години
Ще стигнем до "Очите на дракона" на Стивън Кинг в който старата царица правела щяло и нещяло само нейният народ да работи нещо. И че през време на нейното управление като нямало какво да правят салфетки правели само и само нещо материално да има, а не празни приказки и голи обещания. Не е написано в книгата от какъв точно материал са правели салфетките, но айде да кажем, че е било коноп. В този ред на мисли аз предавам щаветата за тези неща на металния си братовчед, защото е негов ред, а аз имам
42
1
 
0
 
! Отговори
И един въпрос още? преди 4 години
Ще фалирате ли тази държава напук и на инат на всичко и на всички? Или ще започнем да я избутваме леко полеко нагоре заставайки привидно на позицията на пълната безпринципност, всяко нещо, което можем да използваме за наша полза и в полза на нашата, а не чужда икономика в синхрон с политиката на Европейският съюз. И да и те няма да са доволни отначало, никой няма да е, но така и така сме на кръстопът, айде да приемем, че ролята ни е да сме гостоприемница и хан и да осигурим ресурсите за това!
41
1
 
0
 
! Отговори
Маслодайна роза преди 4 години
И коноп като втора култура на незаетите земеделски земи. Текстил - не знам дали знаете, но конопените дрехи са едни от най-здравите, въжетата също. Търсенето се увеличава поради защото е еко. Хартия - не се сечат дървета. Хартия се продава по цял свят и вие можете да сте първите с лозунга: Не сечем дървета, садим коноп. Изглежда абсурдно, но да ви кажа след тоя хазартен номер само с работа и ново място на пазарите ще излезете!
40
1
 
0
 
! Отговори
Моята позиция: преди 4 години
Нали да не се бърка с моята борба, аз не се боря за това, вие решавате дали можем така да се измъкнем от блатото! Легализиране на конопа като легитимна култура за гледане. Въвеждане на правилото за свободна употреба на коноп за пушене от 5 до 10 грама. Създаване на малки бизнеси заети с изкупуване, оценка, предлагане, контрол на продукцията, предлагане. Всеки може да го гледа, всеки може да го продава, всички над 18 могат да го използват. На бас, че и тютюнопушенето ще спадне драстично. Свобода!
39
1
 
1
 
! Отговори
Големият въпрос: преди 4 години
Какво остана да пожертваме вече за да продължаваме по същия, абсолютно същия начин като стадо бизони към пропаст. Единственото, което може да се пожертва вече е вашият инат или вашето послушание към един 40 годишен план, които ще нанесе 10 пъти повече щети отколкото ползи. Аз искам отмяна на тези 10 оставащи години. И макар, че това много няма да се хареса на някой хора държа да кажа, че идва един момент в които те са си те, ние сме си ние. Тази промяна на политиката е осъществима. Бас печеля!
38
1
 
1
 
! Отговори
Едно е държавата: преди 4 години
Да контролира тези процеси и качеството на продукцията и да влезе в 21 век като манталитет на хората, които трябва да знаят да поемат отговорност за своето поведение и че свободата върви наравно с отговорноста. И другото е господа, че някой държави от нефт минават на туризъм. Аааа тук какво точно остана да правите и какви други ресурси останаха. Нали или пълната безпринципност да се застане зад нея за малко за да изплува държавата или да продължаваме още да затъваме всеки ден. Или да жертваме???
37
1
 
1
 
! Отговори
Какво още да се каже преди 4 години
Ами например, че аз съм сигурен, че вие няма да го приемете тоя либерален имидж на България - няма да приемете, че тази култура за гледане има толкова много ползи и че нищо няма да се губи от продукцията. Че ще станете втори магнит за туристите на други държави желаещи малко да разпуснат по други начини и че е по-добре така или иначе тия хора ще ги употребяват тия неща, защото са във възрастта, че когато им забраните нещо те напук ще го направят!
36
1
 
1
 
! Отговори
Какво друго да кажа преди 4 години
Пълното послушание е синоним на ментална атрофия. Творческа парализа. Неспособност за творческо мислене и свободна игра на мисълта. И пак казвам и с лихвите да играете пак ще оправите работата, ама няма да го има дългосрочния финансов ефект от елиминиране на малко полицеищина. Три грама полицайщина срещу 210 милиона от горе и доволни хотелиери и хора над 18, по-безопасни улици и т.н. Е няма да стане от първата година много ясно ... Една малка крачка срещу много ползи. И хартия се прави и текстил
35
1
 
1
 
! Отговори
Ей кой обича? преди 4 години
Прекалено послушни и прекалено кротки момчета тия дни? Кой обича мълчаливи пионки тия дни, даже и Тръмп не ги обича, даже и големия бос ги не обича? Толкова шамари съм ял един два повече все ми е тая! В смисъл предпочитам да съм непослушко отколкото всеки да си мисли, че може да си прави свободно каквото си иска! Да ама когато неговата свобода нарушава моята свобода ставам непослушен!
34
1
 
1
 
! Отговори
Тоя път последно ... преди 4 години
Ще работя аналогово и с класически методи да видим какво може да се изстиска от тях на максимума! Следващият път дигитално и клаудсорсинг да знаете!
33
1
 
1
 
! Отговори
10 000 лева преди 4 години
За това как се прави хляб? Преди 6 хиляди години вярно, ама все пак .... мен ми трябват 1000 ама нямаааааа .... за нещо, което евентуално ще се превърне в нов стандарт! Мислите си вие, че е лесна работа моито. Знам, знам, че нямате пари за изкуство, ама само да си знаете, че всяка иновация от изкуство тръгва първо. А днешния свят иска иновации ...
32
1
 
1
 
! Отговори
Откъде, откъде: преди 4 години
Ще изпрося още 20 рамки плюс евентуалните мои 10 сега ... знам от мъртвите в музея!
31
2
 
1
 
! Отговори
И ще излезе: преди 4 години
Че Тери Пратчет пише и разказва за такъв какъвто е светът наистина. Ще излезе, че самия СМЪРТ е безкрайно прав, че няма песъчинка справедливост, равенство пред закона и че да стриеш вселената на най-финния прах и да я пресееш и през най-финното сито няма да намериш и прашинка справедливост след всичко това, което вие направихте тук през последните 30 години! И така Сюзън да знаеш, че си успяла да спасиш дядо Прас и тази година. Aemaeth
30
1
 
1
 
! Отговори
Накратко: преди 4 години
Вашите реформи не бяха никакви реформи, а безпощадна и *** сеч без перспектива и мисъл за бъдещето за което всички ще платим някаква цена дори и вие!

Спонсорирани публикации