Климатични промени? Пишете по-малко имейли, за да спасите света

Центровете за данни потребяват около 2% от електроенергията в света
25 яну 2020 21:25, Екип на Investor.bg
48
Климатични промени? Пишете по-малко имейли, за да спасите света
Снимка: Pixabay

Всички са виждали предупреждението. В края на имейла то гласи: „Моля, помислете за околната среда, преди да принтирате“. Но хората, които се вълнуват от глобалното затопляне, може да помислят на първо място да не пишат толкова много имейли.

Все повече хора разчитат на електронните си пощи като организатор на живота им. Стари имейли, снимки и файлове от минали години остават непокътнати, очакващи да потърсите име, изгубен адрес или може би снимка на старо гадже. Проблемът е, че за съхранението на всички тези съобщения е необходима енергия. А въпреки вниманието на технологичната индустрия върху възобновяемите енергийни източници, появата на стрийминга и на изкуствения интелект само увеличава количеството на използваните фосилни горива за функционирането и охлаждането на сървърите.

Към момента центровете за данни потребяват около 2% от електроенергията в света, но се очаква делът им да достигне 8% до 2030 г. Освен това само около 6 на сто от всички създадени някога данни се използват днес, показва проучване на компанията Hewlett Packard Enterprise. Това означава, че 94 на сто от тях остават в голямо „кибер сметище“, при това с огромен въглероден отпечатък.

„Това се равнява на поддържането на авиационната индустрия за данни, които дори не използваме“, отбелязва пред Bloomberg Андрю Чой, старши анализатор в компанията Parnassus Investments в Сан Франциско.
Кърк Бресникер, главен архитект на Hewlett Packard Labs, казва, че центровете за данни използват енергия както за запазването на данните на потребителите, така и когато те ги използват по някакъв начин.

„Ако искам да направя нещо с данните си, те трябва да преминат през център за данни. А ако смятате, че изтривате имейлите, когато изпразвате Ricycle Bin-а, грешите. Многобройни копия на имейли дори отпреди десет години се съхраняват на сървъри в цял свят. А за поддържането им е необходима енергия“, отбелязва Бресникер.
Обемът на всички данни в света през 2018 г. е бил 33 зетабайта (1 зетабайт е равен на 1 трлн. гигабайта), но до 2025 г. той може да нарасне петкратно до 175 зетабайта, сочат данни на International Data Corp. Всеки ден светът произвежда около 2,5 квинтилиона байта с данни.

В този сектор „емисиите все повече излизат извън контрол“, казва Филип Зауати, главен изпълнителен директор на базираната в Париж компания Mirova, която се занимава с устойчиво управление на активи и е оценявана на 15 млрд. долара. „Трябва да намалим въглеродните емисии, а виждаме, че в IT сектора те се увеличават“, допълва Зауати.

В исторически план инвеститори, които ги е грижа за обществото, са привлечени от технологичните акции заради допускането, че това е индустрия с ниски въглеродни емисии. Някои обаче започват да преосмислят това.
Според Чой проблемът става твърде голям твърде бързо. Колко снимки остават непокътнати в облака? Има ли реална полза от свързана с интернет четка за зъби? Струва ли си да се харчи енергия за базиран на изкуствения интелект модел, който позволява малко по-бързи доставки на храна? (Създаването на подобен модел произвежда толкова въглерод, колкото пет коли през целия им живот.)

Parnassus е съсредоточена върху Advanced Micro Devices и Nvidia, компании, които проучват по-ефективни технологии за съхранение. Но според Чой истинските решения може да изискват по-радикални идеи.
„Може би данните са надценени като предимство за бизнеса, а никой не задава този въпрос. Ако малка група хора са единствените, които наистина се възползват от революцията с данните, какво правим тогава, използвайки цялата тази енергия?“, пита той.

До този момент основният отговор на технологичната индустрия е да купува повече възобновяема енергия с близо 6000 мегавата енергия от нефосилни горива през миналата година, което е три пъти повече от закупеното количество през 2017 г., сочат данни на BloombergNEF.

„Нуждите на центровете за данни се променят толкова бързо, че повечето компании не могат да наваксат“, казва Кевин Хаген, вицепрезидент на стратегията за социално отговорно инвестиране в компанията за центрове за данни Iron Mountain. Миналата година тя е купила толкова много енергия от възобновяеми източници, че започнала да я използва за стимулиране на продажбите, уведомявайки клиентите си с колко могат да намалят въглеродния си отпечатък, като използват сървърите й.

Но е възможно да няма достатъчно възобновяема енергия за задоволяване на търсенето от индустрията. Общата използвана електроенергия от Iron Mountain се е удвоила на годишна основа, казва Хаген.

Разбирането на проблема може да помогне за насочването на вниманието на повече компании към последиците за климата от съхранението на електроника. Този месец Microsoft представи първия по рода си калкулатор на устойчивостта за клиентите си на облачни услуги, така че да могат да виждат генерираните емисии от използваните от тях данни.

„Това е въпрос, който клиентите задават все по-често“, казва президентът на Microsoft Брад Смит. „Не мисля, че има съмнение, че ще станем свидетели на неумолим ръст на търсенето на технологии в цял свят през идните десет години“, допълва той.

BloombergNEF предупреждават, че повишаването на енергийната ефективност и други технологични подобрения едва ли ще компенсират произведените парникови газове от данните, дори ако бъдат въведени бързо. Енергията, потребявана при работата на компютър, вероятно ще нарасне над два пъти с появата на изкуствения интелект, свързването на повече устройства и извършването на повече работа в облака.

Но никой не знае колко енергия от фосилни горива се използва спрямо компенсираното количество. Бресникер казва, че технологичната индустрия е „напълно сляпа“ по отношение на истинската цена за съхраняването на данни.

Картината е замъглена от постоянното подобряване на ефективността и паметта, увеличаването на енергията от възобновяеми източници и изкуствения интелект, насочен към ефективността на центровете за данни.
„Не разбираме истински какъв е отпечатъкът“, отбелязва той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: климатимейли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
вещ преди 4 години
Главно от копането на койни те затуй тук в бг идват фирми от цял свят да копат койни и резултата е налице вода иок
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, това щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Производителите на мобилни джаджи да се разберат да се зареждат през един и същи порт - милиони тонове материали отиват за зарядни. Сигурна съм, че наблюдвам забавяне на параметрите на работа на компютри примерно след две-три години - софтуера един и същ, всичко еднакво, но компютрите по-бавни, на всичкото отгоре се чупят на две години. Като тръгнеш да сменяш техниката на всеки три години, ми бъди си екологичен, щото си писал два мейла по-малко
33
0
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Екоджихадът продължава.Докога ще търпим тия неуравновесени зелени във всяко едно отношение екоталибани да ни тормозят?
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Климатични промени? Четете по-малко Днес.бг, за да спасите света :D :D
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам по-добро предложение за тези, които се притесняват за околната среда - гръмнете се или скочете от най-близкия мост! Така ще спестите много въглероден отпечатък на природата! Бъдете добрия пример!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да спасим света и за милярдерите, и перверзията, моля овците да не правим повече деца, да живеем бедно, без ток и удобства, и накрая по добре да се самоубием...трябва да спасим света щото края идва...........баси все едно съм в некакъв средновековен филм където решават че края идва и започват да се самоналагат. Пълни лъжи и ПЕPBEPЗИЯ!!!!
29
0
 
0
 
! Отговори
Много обичам: преди 4 години
Диаманти да ям за закуска, особено вкусно е като умре "царска" особа!
28
0
 
1
 
! Отговори
Все съм виждал преди 4 години
Икономически "чудеса" в България, обаче след Симо и неговата компания се опасявам, че само камъни ще останат за ядене.Такова "чудо" виждали ли сте! Та тренирам отсега!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като стане европейското население друго няма и да има подобни статии. Даже интернет няма да има. Ще има само полянки и пясък. Со-то ще падне.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А копаенето на криптпп валути и "търговията' им колко енергия хаби какъв отпечатък оставя? Големите технологични компании да унищожават данните, не да го трупат. Сега остана и да поемем да плащаме за съхранение на нещо което не сме искали. Да въведат дигитално рециклиране
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата ако са толкова сериозни би трябвало да се спре производството на всякакви джаджи които изплзваме и хвърляме по лесно е да спрът да се произвеждат ако има такъв проблем .Но пак вина се вменява на потребителя .Потребителите ползват защото има продукт няма продукт няма проблем.Но не е изгодно.ЛИЦЕМЕРИЕ.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земята е пренаселена. Ресурсите не стигат. Не могат да нахранят алчността, която става все по- ненаситна. И агресията над планетата е все по- безумна. И както всички са оголили зъби за надмощие и притежание, изведнъж ще разберат, че парите не се ядат и пият. Ще разберат колко безсилни са те пред чудовищните катаклезми, които очакват човечеството.
23
0
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 4 години
Ти сам не разбра глупостите си
22
3
 
7
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Природен закон: Ако се избият евреите, ще се забележи че всички останали проблеми ще са изчезнали. С развитието на сатанизма това ще стане без особена организация и фюрер, - просто с изчезването на белите държави ще изчезват и законите зад които се крият евреите в злодейството си. Ще се превърнат в обикновена плячка за всеки по ядосан. Природата си знае работата.
21
1
 
8
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 4 години
Земята е претърпяла доста климатични промени и без съществуването на човека! Та както се казва"Божа работа"
20
2
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Живеем в безумни, материални времена, в които надпреварата кой да има повече между отделните личности и цели държави доведе до съсипване на природата.Тя пък си отмъщава на човешките действия.Човекът се е самозабравил мислейки се за господар на планетата.Докъде ше доведе всичко това предстои да видим.От сега обаче мога да кажа, че ми липсват четирите сезона от моето детство: снежните пързалки и снежните човеци, пролетното пробуждане на природата, сухото и умерено топло лято, красивата есен.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зимата не е същата.Разбира се.че има климатични проблеми.
18
1
 
23
 
! Отговори
2020 преди 4 години
Обожавам такива статии - 100% прехвърляне на отговорността. Не са виновни най-големите индустриални замърсители. Виновни са моите имейлчета. Може би и ако Google и Facebook не пазеха данни кога и къде преди 10 години съм пръднал нямаше да се съхраняват толкова много данни.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДПС по добре да забравят чалгата и кючеците и Пеевски
16
5
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 години
Климатичните промени са факт! Всеки трябва да е поготвен за тях,ако иска да оцелее.Предстои глобална промяна в живота на хората.

Спонсорирани публикации