Щетите от коронавируса: Призрачните градове в Хубей

Хората не знаят колко дълго ще останат под ключ
27 яну 2020 20:14, Нели Христова
34

Снимка: БГНЕС

Ако сте гледали филми за пандемии или дори инвазии от извънземни, навярно сте виждали подобни сцени - полицейски коли, оръжия, барикади, а отвъд - забранената зона. Но случващото се не е сцена от касов филм, а реалността в Китай.

След като започна епидемията, предизвикана от новия коронавирус, бяха въведени серия ограничения - градския и междуградския транспорт вече не се движи. Излизането от Ухан, градът, където започна всичко, е напълно забранено.

Призрачните градове

Екип на BBC се отправя към провинцията Хубей, а там ситуацията е подобна на тази в апокалиптичен филм. Всички коли са спирани, а хора в специални костюми проверяват със специални термометри, дали някой има треска. След това превозното средство получава разрешение да продължи, но стига само до поредната блокада на пътя, пред която стоят полицаи.

Пътят навътре в епицентъра на заразата е затворен. Можеш да влезеш навътре, но път назад няма. Отвъд блокадата има само призрачни градове - улиците са празни. Всички, притеснени от опасния вирус, се крият по домовете си. Дори празненствата по случай Лунарната нова година са отменени.

На първия ден от годината на плъха всички магазини са затворени. Хората все още не знаят колко дълго ще продължи всичко това - да бъдат затворени у дома си от страх, че ще се инфектират. За сметка на това коридорите на болниците са пълни. Но тук се появява нов страх - хората, които нямат симптоми на вируса се притесняват, че може да се заразят, докато чакат в пълните лечебни заведения.

Дори улиците в Пекин са необичайно празни.

Опитва ли се Китай да прикрие нещо?

Докато BBC снимат своя материал за призрачните градове, полицията пристига и ескортира целия екип отвъд границата на зоната, поставена под карантина. Властите не искат в градовете да се снима. Още в началото на епидемията се появиха страхове, че правителството в Китай прикрива точно колко голяма е епидемията и опасността от нея.

Все още не е ясно дали хората, които не проявяват симптоми на вируса, но са негови носители, могат да заразят други. Експертите са категорични, че има още много какво да научават за коронавируса.

Според експерта от Хонконг Габриел Ленг, светът трябва да се подготви за глобална пандемия, тъй като заразата се разпространява изключително бързо.

Травма за бизнеса

В Шанхай властите решиха всички бизнеси да бъдат затворени до 9 февруари. Това със сигурност ще донесе загуби за милиони на компаниите, опериращи в града. Училищата също остават затворени, като тази мярка може да се удължи до 17 февруари.

Само бизнесите, които правителството смята за основни, като газ станции, аптеки и супермаркети, ще останат отворени, съобщават от CNN.

В Шанхай болните вече са 53. Потвърден е и един смъртен случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представате ли си тоя вирус да дойде в софия ! А той ще дойде, той идва.
27
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то, тази популация в световен мащаб... за последните 50-60 години населението на Земята се удвои!!! Е, защо беше нужно това?В Китай дълго време не им позволяваха в семейство повече от 1 дете, неотдавна разрешиха да имат по 2. Това беше безумие, трябваше да си продължат с ограничението.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да се надяваме че разреждането на населението ще е основно китайско, а не глобално, ха ха ама така ще оправим и климата
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че орзарите този път доста добре и навреме реагираха и благодарение на това скоро и тоя вирус ще отшуми. Е малко китайчетаще се гътнат, ама голям праз и без това са прекалено много.
24
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-смотаните хора на света са тия ....... Милиард и половина да ги водят за носа неква банда лихвари.... тва никаде другаде не може да се случи, тия винаги са си били убитаци. Нека да видим как ще ме спрат ако искам да напусна града има хиляди начини без да се качвам в кола и да спирам на чек поинтс.
23
2
 
11
 
! Отговори
Бо Тик Вун Велики преди 4 години
командировайте го в Ухан, ще оправи кризата за 0 време, а и ще ги научи да ядат безопасни свински суджуци!
22
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
До 28 дни по-късноТи не им давай идеи, че отде толкова ракия за милиард и половина китайци?
21
0
 
16
 
! Отговори
28 дни по-късно преди 4 години
Тия в Китай така и не се научихаче внесто да ядат жаби и гущери трябва да пият гроздова с чесън
20
1
 
24
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Тръмп наложи 6D вирус на Китай заради 5G скандала с Хубавей.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не можаха ограничавайки раждаемоста да се посмалят че няма ориз за всички решиха по друг начин да се разредят малко
18
2
 
6
 
! Отговори
Божко Будев преди 4 години
Ако не е корона вирус ще е скиптър вирус, ако не, може да е астероид, Слънцето като червен гигант, свиваща се вселена ( като се разшири първо де - рано е още ), планетата Нибиру, рептилите и там които живеят в Луната или под Земята, 3-та световна война, ултра-интелигентен Скайнет смятащ човечеството за ***, събуждането на драконите от недрата на Земята или Биоланте, без Годзила и т.н., и т.н.Дали днес или утре - все тая!Живейте благочестиво или грешно и развратно.Неизбежното идва!
17
10
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОРОНА ВИРУСИТЕ СА ПОЗНАТИ ОТДАВНА НО ПРИЧИНЯВАТ ЛЕКА НАСТИНКА!!ТОВА Е ГЕННО МОДИФИЦИРАН КОРОНА ВИРУС!-----ВЪПРЕКИ ТОВА СЪЗДАЛИ ТЕ ГО СА ПЪЛНИ МЪРЛЯЧИ!!КОЛКО МУ Е ДА НАТЪПЧЕШ НА ЕДНО МЯСТО НЯКОЛКО ВИРУСА КАТО ЕБОЛА, БУБОННА ЧУМА , СПИН И ТУБЕРКУЛОЗА СЛЕД КОЕТО ДА ПОЧНЕШ ДА ГИ ОБЛЪЧВАШ СЪС ВСЯКАКВИ МУТАГЕНИ ДОКАТО НЕ СЕ ПОЛУЧИ СУПЕР ВИРУС ИЛИ СЕ СЛЕЯТ В СВРЪХ ВИРУС!МУТАГЕНИ СА-РЕНГЕНОВИ, ГАМА И УЛТРАВИОЛЕТОВИ ЛЪЧИ, ДИМЕТИЛСУЛФАТ,ИПРИТ ГАЗ И ДРУГИ.Т-ВИРУСА НАПЪЛНО МОЖЕ ДА СЕ СЪЗДАДЕ!
16
0
 
4
 
! Отговори
Роби-н-куд разбоника преди 4 години
бък-и-нгама двореца,от там е тръгнала,короната,като Митьо Ганеф дето обираше бедни и,богати
15
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен са правени някакви научни опити в Китай и нещата са излезли извън контрол.
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета Тунберг да отиде да им каже да не ядат прилепи, змии и тем подобни.
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майкууу,това е като половината градове в Бг-пусти и без вирус.
12
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДАНО КОРОНА ВИРУСА МУТИРА И СЕ ПРЕВЪРНЕ В СУПЕР КОРОНА ВИРУС И ПРИБЕРЕ ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ЧОВЕЧЕСТВО , ЧЕ ЗАДРЪСТИХМЕ ПЛАНЕТАТА---Какво ще кажеш прибирането на поне половината човечество да започне точно от тебе, задето задръстваш планетата?
11
7
 
7
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...to ne be svinski grip ,to ne be spin,to ne be pileshki ,luda krava , ebola, korona virus ...vsichki tezi virusi sa modelirani I pusnati za izpitanie ot chiveka !!! Ako be prirodata ...da iavno I e pisnalo ot choveka I iska da se prochisti ...obache tova e samia chovek ...samozabravil se I rabotesht aktivno za svoeto unishtojenie !!!
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко спешно трябва да отиде да им направи инспекция на пътищата точно сега като няа коли и рейсове да му се пречкат на рязането на лентички.Само да не го хване срам от доброто качество на асфалта, че...Може и една супичка с прилепи да опита, да е обидим домакините....Ееех, мечти, мечти...
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИскаш да кажеш, че китайските червени мандарини нямат контрол над най най най ама най-свръхсекретната си военна лаборатория в Ухан??Ама другарю, ама вие кощунствате срещу Партията моля ви се.

Спонсорирани публикации