На Острова посрещат Brexit с купон на площада

Премиерът Джонсън ще направи специално обръщение към нацията
28 яну 2020 19:00, Елка Василева
87
На Острова посрещат Brexit с купон на площада
Снимка: архив, БГНЕС

Великобритания ще посрещне Brexit като Нова година – с празник на площада. Поддръжниците на излизането от Европейския съюз ще празнуват с голямо парти на площада пред парламента, където са статуите на 12 държавници и известни личности. Евроразводът ще се случи под погледите на Уинстън Чърчил, Нелсън Мандела, Ейбрахам Линкълн.

Празненството започва в 9 вечерта местно време и ще продължи до 23:15 ч. Обединеното кралство ще напусне ЕС в 23 ч., след 47 години членство, предаде BTV.

Избирателите подкрепиха Brexit с 52% срещу 48% на референдума през юни 2016 г.

Ветеранът в кампанията за напускане Найджъл Фараж планира да е домакин на партито. Той заяви, че това е "голям момент в историята на тази нация, който трябва да се отпразнува".

Правителството също иска да отбележи историческото излизане на Обединеното кралство от ЕС. Премиерът Борис Джонсън подкрепи кампания за събиране на средства, с които Биг Бен да забие точно в 23 ч.

Още по темата

Кулата Елизабет, в която се намира камбаната, в момента е в ремонт, а Биг Бен бие само два пъти в годината – в Новогодишната нощ и в Деня на примирието.

Парламентарна комисия изчисли, че отбелязването на Brexit със звън на Биг Бен може да струва до 500 000 британски лири и депутатите ще трябва изрично да одобрят такива разходи. Фараж обаче заяви, че ако Биг Бен не бие в часа на Brexit, Великобритания "ще изглежда като една шега".

Специални ефекти

Часовник, отброяващ до момента, в който Великобритания ще напусне ЕС, ще бъде проектиран на Даунинг Стрийт като част от правителствените планове за отбелязване на Деня на Brexit.

Часовникът ще брои до 23 ч., а премиерът Борис Джонсън ще има "специално" обръщение към нацията. В обращение ще влезе специална монета от 50 пенса, посветена на Brexit.

Даунинг Стрийт заяви, че премиерът ще председателства заседание на кабинета в северната част на Англия през деня, за да обсъди "просперитета и възможностите". След това ще поздрави нацията.

Очаква се Джонсън да бъде един от първите, получили една от новоотсечените монети от 50 пенса, които ще носят мотото "мир, просперитет и приятелство с всички нации".

Сградите около Уайтхол ще бъдат осветени, за да отбележат Brexit. Правителството съобщи, че в отговор на публичните призиви националното знаме на Обединеното кралство Юниън Джак ще се вее от всички пилони на площада на Парламента.

Правителството казва, че ще използва "важния момент в историята", за да "излекува разделенията, да обедини отново общностите, за да очакват с нетърпение страната, която ще бъде изградена през следващото десетилетие".

Други обаче предупреждават, че прекалено "триумфалните" празненства може да имат обратен ефект след години противоречия по въпроса.

Заедно или разделени

Празненствата за деня на Brexit може да разделят Великобритания за пореден път – подобаващ край на повече от три години гневни дебати дали да напуснат най-големия търговски блок в света.

Докато привържениците на напускането на Европейския съюз ще празнуват с партита, в домовете на проевропейците няма да има радост.

Шествия и бдения срещу Brexit са планирани в Лондон през целия ден. Целта е "не да протестираме, а мирно да кажем довиждане на стар приятел", обясниха демонстранти. По време на празненствата обаче те не планират протести, за да не образуват допълнителни тълпи към привържениците на Brexit. Един от най-активните демонстранти Питър Кук, който за пореден път ще премине през централен Лондон с камиона си "Чудовището" с чучела на стратезите на брекзит, обясни за bTV, че в точния момент на евроразвода ще е „в леглото си, отдавна заспал“.

Европа срещу Великобритания

Британското правителство въвежда най-голямото преустройване на своя граничен контрол от десетилетия, като приключва приоритета, даден на мигрантите от ЕС пред тези от други страни.
 
Съгласно споразумението за развод, постигнато между Великобритания и другите 27 държави-членки на ЕС миналата година, гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, трябва до юни 2021 г. да кандидатстват за постоянно пребиваване.

Агенция Ройтерс съобщи през ноември, че Великобритания заплашва да депортира граждани на ЕС, ако не успеят да кандидатстват навреме и ще има снизходителност само при изключителни обстоятелства.

Притесненията на ЕК са какво ще се случи с тези, които не успеят да се регистрират за установен статут до юни 2021 г.

Брюксел очаква правителството на Борис Джонсън да помогне на гражданите на ЕС да изпълнят административните изисквания и да приемат искания за тези, които не спазят крайния срок по уважителни причини.

В отговор на притесненията Даунинг Стрийт съобщи, че гражданите на ЕС няма да бъдат автоматично депортирани, ако не успеят да се регистрират в установената схема за статут до 2021 г.

Според схемата гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, могат да кандидатстват за оставане в страната след Brexit.

Около 2,7 милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, са подали молба за статут на пребиваване и повечето от тях са получили правото да останат.

Но има много случаи – дори хора, които живеят там 40 и повече години, на заявления, които се задържат чрез искания за допълнителна информация.

Междувременно стана известно, че Европейският съюз и Обединеното кралство ще започнат на 3-ти март официалните преговори за двустранните си отношения след излизането на Великобритания от единния блок. Това съобщи британският "Гардиън".

По този начин те ще разполагат с 10 месеца, за да сключат търговска сделка, тъй като преходният Brexit период приключва на 31-ви декември 2020-а година.

Напускайки официално ЕС, Обединеното кралство все пак ще продължава да бъде част от митническия съюз и от единия европейски пазар до края на годината.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам паричкини съм доволен.Другите - упраяйти съ!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 66Ами баъе пробва ама хайдуците от НСО го набиха и лежи веле 5та година ... ужасно е! Едно възстание вече не може да се направи ...
63
1
 
0
 
! Отговори
STAN преди 4 години
тея празнуват ще речеш че са били окупирани до сега и не са получили милиарди евро от ЕС, забравиха кога бяха на режим на тока преди 40г и как единственото което произвеждаше тази държава бяха марули за местния пазар /преди немски компании да налеят милиарди там/.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 72"Пише се управници. Ако е ирония, се поставят кавички. И да, разбира се, че ме дразнят, някъде да съм писал, че не ме дрязнят? Много неща ме дразнят, но най-лесно е да бягаш, грозно е оплюването, има други начини на изразяване."Пълно с "учители" по форумен правопис ама няма един смел българин да застане пред "родолюбивите" оправници и да ги издърпа от парламента, Всичките до един! Акльовци български, пръснаха ви малко сълзотворен газ и се разбягахте! Лесно се бият двама от 100
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 73А това, че не са тук и повечето няма да се върнат, това ли ги прави такива патриоти, не ми много ясно. .......Щом това не ти е ясно значи си "патриот" останал да "патриотства" от традиционно българско шубе и буби в тиквата! :)))))))))
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 74Пише се управници. Ако е ирония, се поставят кавички. И да, разбира се, че ме дразнят, някъде да съм писал, че не ме дрязнят? Много неща ме дразнят, но най-лесно е да бягаш, грозно е оплюването, има други начини на изразяване.......Ами щом те дразнят вдигни си родолюбивия дирник и подхвани нещата като французите които не се страхуват от лютив спрей и бронирани полицаи! Не е необходимо да се бият 2ма полицаи от тълпата, просто могат да бъдат неутрализирани със свински опашки!
59
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Пише се управници. Ако е ирония, се поставят кавички. И да, разбира се, че ме дразнят, някъде да съм писал, че не ме дрязнят? Много неща ме дразнят, но най-лесно е да бягаш, грозно е оплюването, има други начини на изразяване.
58
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
В действителност според икономисти там, където се изпращат пари нещата не вървят и една от причините е и тази, защото се изкривява пазарът на труда и разни други икономически причини. Затова и мен винаги ме е дразнело самочувствието на някои от заминалите, че видите ли, те били патриотите? А това, че не са тук и повечето няма да се върнат, това ли ги прави такива патриоти, не ми много ясно. Връщат се пенсионери и подават молби за пенсии, с по-няколко г. стаж!? След 66 г. имали право!?
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 71Отвратен съм от плюещите страната си. Отишли сте в подредена страна наготово, ваша си работа. Да не би да мислите, че тук освен близките ви ние се оправяме с вашите пари? А не си ли отвратен от "родолюбивите" ти оправници БКП (всичките съвременни партии) или си част от тях? Питам в памет на един костур отровен в Марица от българи-хайверджии!
56
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Отвратен съм от плюещите страната си. Отишли сте в подредена страна наготово, ваша си работа. Да не би да мислите, че тук освен близките ви ние се оправяме с вашите пари? Според доста икономисти тези пари дори са вредни за икономиката, защото отлежават в банките, вдигат лихвите по кредите и незначително повишават потреблението. Така че по-кротко, стойте си там и бъдете поне малко по-интелигентни и умерени, защото неведоми са пътищата божии.......
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ай ся 66Не можеш ли просто да си живееш във ВБ, без да плюеш по БГ. Стой се там при индийци, пакистанци, "цветнокожи", наши мигани и същата престъпност и просто замълчи. Не си нито цъфнал, нито завързал! Pls.! До тази евтина дестинация и баба ходи, та знаем за какво иде реч........Прощавай но България отдавна е преобразена в Гуувнярияя от българските "родолюбци"! Евтин е на баба ти хастаря и нящото де крие изпод него!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ! 67Човекът е по разнообразието. Кеф му Таймс, кеф му българки докачлив лаййню! Важното е че стъпва точно по 'мазола' на "великите" българи с "индиго" потекло и птичи мозък. Няма по голяма омраза от тази на българи с българи в преобразената България в европейска тоалетна! Това сами си го допринесохте от алчнотия, безхаберия, лицемерие и личен егоцентризъм! Малоумието ви се вижда и по българските пътища, трепане и газене! Гледайте си гюбрето и не категоризирайте Англия, защото следва ИСТИНАТА
53
2
 
3
 
! Отговори
БрекСит Завинаги преди 4 години
Великобритания се Спаси от Комунистическата Диктатура на Брюксел! А България се погреба - повече никога няма да има Суверенна, Независима, Българска Държава!! Без Изтрелят Куршур България беше окупирана и унищожена!!
52
0
 
0
 
! Отговори
до 63 преди 4 години
Я пак разкажи за промените в банковото законодателство на ЕС, които са бръкнали някъде отзад на Британия!
51
2
 
4
 
! Отговори
голям тур преди 4 години
Техният купон и техният брекзит са си лично техни извращения, както казват комиците.
50
9
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Дай Боже и нам такава радост. Да се отървем от недоносчето ЕС - рай за тарикати, мошеници с бели якички и крумпирани чиновници!
49
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 56Какво прави великата ти персона във ВБ, с какво си изкарва хляба, че поне да сме наясно кой благоволява така противно да ни обижда?А ти какво правиш в държавата Лаййннняяррияяяя и защо се обиждаш?:))))) Ако си лицето на държавата Говввняярияя определено има защо. Ако си с корен БКП - също! Ако вярваш в бългхарската култура - жалко, такава няма и на дали някога е имало! Ако искаш да се самозаблуждаваш пред мен ще ти е адски трудно!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 50Ама ти дори не можеш да пишеш! Правописни грешки, ха - ха ! Толкова за интелекта. Няма да ти кажа коя е грешката сещай се сам ако можеш, но не можеш. Защото си гл...к вече го изяснихме а и ти нямаш нищо против все повече и повече да ни убеждаваш в това. Аз нямам проблем, продължавай щом искаш. Вари го, печи го гл..кът си е глу.. к, нищо че не живее в БългарияЩом си намерил грешката рибата в Марица ще оживее.:)))))))) Въздухът български ще се прочисти както и в реката Чая.))))))))
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54 Защо риба и защо точно от Марица? Много т.па шега. Т.п човек, т.пи шеги. Я по - добре ми отговори на това което те попитах а ти така лежерно игнорира. Какво прави великата ти персона във ВБ, с какво си изкарва хляба, че поне да сме наясно кой благоволява така противно да ни обижда? Един човек интелигент не би направил това което правиш ти. Та хайде, осветли ни. Ще посмееш ли? Не мисля. най - много да прочетем следващата порция лай.а. От тебе само това може да се очаква
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 50Ама ти дори не можеш да пишеш! Правописни грешки, ха - ха ! Толкова за интелекта. Няма да ти кажа коя е грешката сещай се сам ако можеш, но не можеш. Защото си гл...к вече го изяснихме а и ти нямаш нищо против все повече и повече да ни убеждаваш в това. Аз нямам проблем, продължавай щом искаш. Вари го, печи го гл..кът си е глу.. к, нищо че не живее в България

Спонсорирани публикации