От Русия: Кой грип е по-страшен – американският или китайският?

Знаете ли, че в САЩ от грип от октомври са починали 8200 души?
Обновена: 29 яну 2020 10:40 | 28 яну 2020 20:30, Елка Василева
52
От Русия: Кой грип е по-страшен – американският или китайският?
Снимка: БГНЕС

Знаете ли, че от октомври миналата година в САЩ върлува грипна епидемия, която е засегнала минимум 15 милиона души, като 8200 души са починали? Това са официални данни, те се публикуват от американските центрове за контрол на заболяванията. Между впрочем, през последните дни заболеваемостта леко е нараснала, пише Дмитрий Косирев в РИА Новости.

Никой обаче по повод американската зараза не превръща емисиите новини в цял свят в нескончаем филм на ужасите с хора с маски като в „Междузвездни войни“.

А старата ни позната – треската Ебола, страшилището от миналите години? Заболеваемостта от нея също нараства и се разширява, но това не вълнува никого. Защото Конго, където е епицентърът на Ебола, не е Китай, тоест не е глобална държава, изтласкала САЩ от много различни лидерски позиции в света.

Не става дума, естествено, че предпазните мерки срещу новия коронавирус са преувеличени. Болестта изглежда наистина опасна, дори само заради това, че е нова и непредсказуема.

Не можем обаче да не обърнем внимание и върху това, че епидемията се използва за нагнетяване на обикновена масова паника – и в същото време дори на антикитайски страхове.

През последните дни, пише авторът, преминах през три международни летища в Югоизточна Азия, където навсякъде има камери, които измерват температурата на минаващите хора. До тях дежурят някакви хора. На европейците не обръщат внимание.

Или например: пълната с хиляди хора улица в Куала Лумпур /Малайзия/ и.... „Китайци!“ - с непредаваемо изражение казва продавачка, сочейки група от 20 души, явно от Китай, с маски на лицата. Вярно, че до тях минават стотици други китайци, без маски, дали местни, дали от Сингапур, дали от самия Китай. В момента е новогодишният сезон /по лунния календар/, главния празник за няколко нации в Азия, всичко е в движение по летищата и пътищата. И всички се страхуват.

След известно време ще бъдат обобщени резултатите от туристическата година – това обикновено се прави след идването на поредното зодиакално животнио в случая – Плъха. Можем обаче приблизително да си представим мащабите на едно явление като китайския туризъм в чужбина.

Става дума за най-големия в света туристически поток. През 2015 г. други страни са били посетени от около 100 милиона жители на Китай, през 2020 г. се очакват 160 милиона, повече от цялото население на Русия.

През 2018 г. тези туристи в чужбина са похарчили, тоест са вкарали в икономиките на десетки други страни, 288 милиарда долара. Това отново са официални данни.

Нагнетяването на страхове за сметка на туристите от Китай удря пряко по хиляди предприятия в цял свят, по заплатите на стотици хиляди хора. Това в никакъв случай не е по-слаб удар от американските тарифи, наложени през 2018 г. върху китайския внос.

А тук и оръжието е по-силно, защото неговият обект – заобикаляйки всякакви правителства, бизнес и прочее, това са мозъците на хората, които биват сплашвани. Плашат ги с една много проста мисъл: цялата зараза идва от Китай, всеки китаец е заплаха за твоя живот.

Да погледнем технологията на сплашване. Първоначално грипът беше „птичи“, „свински“ – но сега навсякъде показват кадри със змии, разрязвани от ножовете на готвачите. Това не е птица. По-страшно не може да бъде.

И това не е всичко. Тук възниква известният ни още от „птичия грип“ въпроса за това откъде се взимат вирусите. Ето една публикация от „Вашингтон таймс“.  Цитираният от изданието офицер от израелското разузнаване от резерва Дани Шохам казва, че точно в град Ухан се намира единственият в Китай институт по вирусология.

И по-нататък: „Определени лаборатории там може би са заети, в смисъл на изследвания и разработване, с биологическо оръжие – като странична дейност“.

Трудно е да се оценят мащабът и ефективността на израелската разузнавателна мрежа в Китай, защото Шохам и не казва подобно нещо. Още повече, че „Вашингтон таймс“ е специфично издание, където се цитират всякакви действащи и от резерва офицери от всякакви разузнавания.

Изводите тук са много прости. Днешният човек, „преял“ с информация и отучен спокойно да я анализира, може сериозно да бъде „размърдан“ не от политика, икономика, а от примитивния страх за собствения живот. Страхът от новите болести или от гибелта на планетата заради климатичните промени, например. Само по този начин може да бъде изтласкан геополитически конкурент и /или просто да се печели, или да се прави каквото и да е.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: КитайгрипСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Редни преди 4 години
123
39
0
 
0
 
! Отговори
няма значение преди 4 години
Някъде показаха патента за ваксина против коронавируса... има я от преди 2год. и е притежание на фондацията на другарите Гейтс.... Как ли са я направили! Защо ли!
38
3
 
7
 
! Отговори
хаха преди 4 години
като гледам колко много русофобска слуз се е засилила тук със задъхване и запенване на устата, бързаща да се изповръща тук, издаваща гърлени звуци и стомашни бълбукания, чак ми става смешно, хахаха!
37
9
 
3
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Най-страшен е рушкият грип, вирусът който селекционираха от КГБ покоси цяла източна Европа, Куба, КНДР, Виетнам ... отчати Китай и так далее ... И сега част от местата където е проникнал тънат в постокомунистически блата ... !!!
36
0
 
7
 
! Отговори
Вирусът преди 4 години
Каквае разликата между американския и съветския СПИН ?Американският бил неизлечим, а Съветският непобедим !Китайският по средата !
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
8200 души от 15 милиона са смъртност от 0.05%. Това нещо е със смъртност от 3%. Правете си сметка какво ще е ако се разпространи.
34
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-лошия вирус живее в кремъл и не иска да излиза от там.
33
13
 
4
 
! Отговори
в руския случай преди 4 години
В руския случай, китайският грип е по-страшен от американския. Защото Китай винаги е бил Русия и пак ще я бие. Отбелязвам го като факт, не влагайки емоции.
32
11
 
3
 
! Отговори
ред преди 4 години
Един и същи вирус ли е причина за птичия, за свинския и за другите видове грип? Москва нарочно връща лентата назад, как имало и дзруги болести, това сега не е важно. Нарочно е, защото Москва не иска да се въведе ред на контрол над болестите в света, новите болести да се парират в самото начало! Мужикът така е свикнал - през куп за грош. И так сойдзет. Нет, не сойдет!
31
9
 
2
 
! Отговори
москва дъра дъра преди 4 години
Грипът няма националност. Русия да не се прави на ощипана мома заради Китай. Имаме налице нов вирус, за който няма ваксина и който е заразевн. За мен случаят ще е приключен, когато лекарите излекуват и последния болен от коронавирус. Засега това не е така. И не призовавам всички да сочат Китайю с пръст, а: изолация, активно търсене на лекарстква и ваксини, излекуване на болните.
30
7
 
5
 
! Отговори
Колев преди 4 години
Много ясно,Руският!!!
29
18
 
11
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
От руския вирус не можем да се отървем вече 75 години.
28
9
 
4
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
До ИдеалистОт къде ти ражда болния мозък тия глупости.Тука не е пленум на бкп.
27
3
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Направете справка за Испанската болест - грип, инфлуенца през ПСВ. Там се казва, че е тръгнала от САЩ и те 2 години са мълчали, да кажат каква е смъртността - 3 % от заболелите. Не са казвали, за да не деморализират войниците си. Испанците са казали реалната статистика, защото не са участвали във войната и затова грипът е наречен Иапанска болест. Не можах да разбера, авторката за какво плаче и жали или се радва. Така де, това си нашата Е,,,,,ка! Всяка нова зараза е опасна и измират доста хора.
26
9
 
7
 
! Отговори
пука ми преди 4 години
Докато дойде при нас трябва да мине през Русия. Те и без това са със затихващи функции.
25
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН 23Имаш впредвид Китай? САМО той е комунистически, но не е федерация!!!! А НАЙ-ГОЛЕМИЯ РАЗПРОСТРАНИТЕЛ НА ФЕЙК-НЮЗ, по думите на президента им, е краварията!!!! Това е президент, не е лукова глава!
24
12
 
11
 
! Отговори
Благоев преди 4 години
От Русия към България с любов! Само в България минават тия ГЛУПОСТИ!
23
14
 
22
 
! Отговори
Йово преди 4 години
С тази грип временно ще се намали икономическият растеж на Китай а от това има изгода САЩ именно затова американците си мълчат за техния грип за да не всяват паника на "Уолстрийт" иначе и за тяхната икономика няма де добре.
22
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ ГРИП Я НЕ ХВАЩА,ЦЯЛАТА ИМ АТМОСФЕРА Е ИЗПЪЛНЕНА С АЛКОХОЛНИ ПАРИ.
21
23
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НА ЗЕМЯТА НЯМА ГРАМ ДОВЕРИЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ,ЕДНА ФАБРИКА ЗА НЕПРЕСТАННИ ЛЪЖИ !!!

Спонсорирани публикации