Безос дари $10 млрд. за природата - спечели $130 млрд., опустошавайки я

Екологичното безумие на бизнес модела на неговия концерн „Амазон"
22 фев 2020 12:08, Елка Василева
86
Безос дари $10 млрд. за природата - спечели $130 млрд., опустошавайки я
Джеф Безос. Снимка: архив, БГНЕС

Основателят на "Амазон" Джеф Безос, най-богатият човек в света, ще дари 10 милиарда долара за борба срещу климатичните промени. Но защо само 10, след като натрупа 130, унищожавайки природата? Това се казва в коментар на Барбара Везел, публикуван от Дойче веле.

Джеф Безос очевидно не притежава никакъв усет за ирония. Обещавайки да дари 10 милиарда за опазване на околната среда, той сигурно си мисли, че е голяма работа, че е истински светец. Всъщност обаче привлича вниманието към екологичното безумие зад бизнес модела на неговия концерн „Амазон". В тази ситуация да раздаваш благотворителни подаяния си е просто нахалство. И девизът сигурно гласи: моите имения, моите яхти, моят самолет, моето дарение за природата.

Оргия на разхищението

В ход е същинска оргия на разхищението. Най-обикновен компютърен кабел се увива в десет метра хартия, стоката се уплътнява с найлонови възглавнички и се опакова в кашон от поне половин кубически метър. Ако пък съществува дори минимална опасност от счупване на стоката, тогава кашонът се уплътнява с толкова много стиропор, че можеш с него да напълниш цял ковчег.

Съотношението „стока-опаковка" обикновено е 1:10. Следва се явно принципът на максималното опаковане. Щом отвориш доставката, начаса възниква купчина боклук, който се отправя към домашната кофа за отпадъци. Дали екоорганизациите вече са изчислили каква е масата на пластмасовите отпадъци, с които Безос замърсява земята, водата и въздуха?

Още по темата

Така стигаме и до доставката на стоките. Всяко дистанционно за телевизора, всяка ароматизирана свещ, всяко пакетче подправки за веганската рецепта от екологичната готварска книга се доставя от товарен микробус, чийто стресиран и ниско платен шофьор първо е пътувал 30 километра от дома си до склада на „Амазон" в градската периферия, а после навърта стотина километра, за да достави изброените дреболии.

И защо е всичко това? Защото искаме новият бестселър да бъде на нощното ни шкафче още в деня на публикуването, макар че ще го прелистим едва по време на отпуската. Дали наистина трябва да придобиваме всичко начаса?

Какво му е лошото на това да си напишеш на едно листче (или в телефона) какво ти трябва и да отидеш до магазина след работа или през уикенда? Докато имаме магазини, в които можеш да пробваш, да избереш и да купиш необходимите ти неща, определено си струва усилието да се възползваме от тази възможност в името на околната среда.

А на път към магазина човек може да срещне и някой познат, да усети какво точно е времето, а защо не и да се отбие до кафенето или до местното ресторантче. Но може би вече сме станали толкова мързеливи и трудно подвижни, че предпочитаме по цял ден да се излежаваме на дивана. Ами добре, да се излежаваме тогава. Докато дойде потопът и ни отнесе заедно с всичките ни дивани.

И още: до магазина все още можеш да отидеш с градския транспорт, с велосипеда или пеша. Често пъти изобщо няма нужда да се качваш на колата. Ако навъртиш пет километра пешком, това е като да блъскаш половин час във фитнеса. (Тук изрично се извинявам на хората, които живеят в отдалечени селца и затова са принудени да се придвижват с автомобил.)

Да помислим и над това: дали наистина ни трябват всичките тези боклуци? Още една играчка за детето, още един спортен сак, още някаква дигитална джаджа, още един пуловер или туристическо яке... Хора, то вече сняг няма, а и старото туристическо яке сигурно още си го бива. Да не говорим, че гардеробът се цепи по шевовете. Затова нека най-сетне спрем да поръчваме боклуци.

Няколко съвета към г-н Безос

Да, всички ние трябва да се поосвободим от неосъзнатите мании, които ни карат да поръчваме все повече и повече стоки. Но редом с това нека дадем и няколко съвета на Джеф Безос. Вместо с щедра дарителска ръка да пръска милиарди, нека първо се погрижи за условията на труд в своите складове. Според британските синдикати в тези складове се увеличава броят на злополуките. Всички сме чували и тъжните истории за зле платени доставчици, които непрекъснато са обект и на наблюдение, и на пришпорване. Г-н Безос би могъл освен това да обяви една нова, благородна цел на своя концерн: на първо време да намали наполовина екологичните вреди, които нанася, после на една четвърт, а накрая съвсем да ги ликвидира.

Ако пък и след това му останат излишни пари, нашият милиардер би могъл да стане най-големият световен инвеститор в областта на възобновяемите енергии и развойната дейност. Всичко останало са само зелени димни завеси, пускани от един човек, който се възползва в особено голяма степен от турбо-потреблението. Човек се пита и това: дали пък на Джеф Безос, който току-що си купи къща в Калифорния за 165 милиона долара, вече не му стига натрупаното притежание? Но това е въпрос, който той може би трябва да обсъди с личния си психотерапевт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Търсач преди 4 години
Мисля, че е късно за коментари, аз лично чакам апокалипсиса
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според авторката не бива да пазаруваме в онлайн магазини като Амазон, вместо това трябвало да си напишем на едно листче какво ни трябвало и да отидем до магазина. Тоест, за да намеря всичко което ми трябва от Амазон, аз трябва да обиколя сигурно 5 магазина на голямо разстояние един от друг. За целта ще похарча пари, гориво и време, което нямам. Гениално, как е се бях сетил досега!
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях сигурен, че подобна жлъчна статия може да е писана само от Дойче Веле... Всички големи компании унищожават природата, Безос доброволно е решил да дари почти 10% от приходите си за възстановяването и. А ако беше дал 0, дойчовците дали изобщо щяха да кажат нещо?
62
1
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 4 години
Не знам коя е въпросната госпожа,която е написала статията,но със сигурност е част от новото "ултра зелено-ляво".Погледнете само последните две изречения!Едва ли не Безос трябва да се чувства ВИНОВЕН за това,че си е купил къща за 165млн.!?!Че и на психиатър трябвало да иде,щото видите ли "НЕ МУ СТИГАЛИ МИЛИАРДИТЕ И ИСКАЛ ОЩЕ И ОЩЕ!?"Абе ей АЛОУУУ...комунистите...айде бЕгайте У лЕво и оставете хората да СЕ РАЗВИВАТ и ПЕЧЕЛЯТ колкото си искат!Това че ВАС ВИ МЪРЗИ ДА ГЛЕДАТЕ,си е ВАШ проблем!
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За опаковка е вярно, и аз се учудвам, как може за една дреболийка да се ползва толкова много опаковка. Чадър, който не се сгъва, го слагат в кашон, в който може да влезне цяло прасе... И авторката е права, че ние сме си виновни за това, ненаситното ни око и мързела...
60
2
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
"Най-обикновен компютърен кабел се увива в десет метра хартия....".....доставя от товарен микробус, чийто стресиран и ниско платен шофьор първо е пътувал 30 километра...."-А най ми хареса е това : " на път към магазина човек може да срещне и някой познат, да усети какво точно е времето, а защо не и да се отбие до кафенето или до местното ресторантче."
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойче веле винаги са преекспонирали нещата до степен на абсолютна несериозност. Кой би могъл да ги вземе някога някъде на сериозно след такава статия... След всяка статия, да бъда честен...
58
3
 
9
 
! Отговори
Бледоликият Джон преди 4 години
Дойче Зели кога ще разледва германия що в 21 век използва още въглищата като основен източник на енергия.
57
3
 
1
 
! Отговори
Бледоликият Джон преди 4 години
Светът трябва да е не повече от 2-3 милиарда души.
56
5
 
9
 
! Отговори
От Запознат до Питър преди 4 години
Питър ли си Петър ли си не зная, но виждам злоба и некомпетентност в поста ти. Запознат съм в подробности с процедурите на Амазон, защото работя в САЩ в такъв център повече от година и на ден виждам по няколко хиляди такива пакета. Със сигурност описаното от дамата са пълни глупости. Амазон печели не от разхищения а от свиване на разходите и от обема на продажбите. Не защитавам "чорбаджията" по никакъв начин, а просто коментирам невярната информация.
55
4
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Благодаря за статията,темата е добра храна за размисъл!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетох Бесос...а то било Безос. Много бесове има в този...
53
0
 
8
 
! Отговори
Тъпи преди 4 години
Тия от фондациите колко ли са богати и какво правят ? Познавам доста собственици на фондации вече с луксозни къщи,вили,коли и др, .Най добре е самият дарител да си направи фондация .
52
8
 
3
 
! Отговори
Питър преди 4 години
До ЗапознатТи щот си стъпвал, затова браниш чорбаджията, нали, ниско платено гастарбайтерче?? "Какво работи ***?" "Във Външно министерство" "Ах" "Чистачка е" "О"
51
21
 
18
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Пълни глупости е написала госпожата! Завист и злоба в голямо количество! Явно тя никога не е стъпвала в склад на Амазон и е изсмукала от пръстите си абсолютно неверни неща.
50
15
 
17
 
! Отговори
Кошмар преди 4 години
Ейййй, много злоба в тая госпожа, много злоба в тия българи!
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТеоШе си изразходваме тока за кот си искаме !!!!
48
17
 
20
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Ето заради такива като тази женица, такива като Безос печелят състояние. Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крака. Абе, жено, вместо да сипеш злоба и яд върху човека, да вземеш да се позамислиш колко излишни дреболии си си купила, колко често си сменяш телефона и как отиваш на работа? Истината е - запада консумира безумно количество енергия, обвинявайки Китай, че изразходва тази енергия да достави блага на запада. Безос е само част от тази игра. Сметката я плащаме всички!
47
9
 
15
 
! Отговори
Преял ГЕРБ-ав преди 4 години
Безос може да е виновен, да! Но има един вечно-невинен и това е БОЖИЯТ СИН БОЙКО!Да се свети името ти Бойко, да се светят делата ти!
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно пък на природата ги дари.Много ще им се ослади сега на тези "зелени" организации.

Спонсорирани публикации