Майката на Грета разказва: Спря да се храни, да говори, оттегли се в мрак

Връщайки се в училище, екоактивистката се сблъскала с тормоза
136
Майката на Грета разказва: Спря да се храни, да говори, оттегли се в мрак
Снимка: БГНЕС

Майката на Грета Тунберг, оперната певица Малена Ерман, разказва в нова книга за детството на дъщеря си, описвайки трудностите, с които е трябвало да се сблъска шведската екоактивистка, преди да започне движението за климата, пише „Гардиън“, цитирайки откъси от книгата „Нашият дом в пламъци: сцени от едно семейство и една планета в криза."

Още по темата

В книгата Ерман описва проблемите, с които момичето се е сблъсквало в детството си: "Постепенно изчезна, оттегляйки се в някакъв мрак. Тя спря да свири на пиано. Тя спря да се смее. Тя спря да говори. И тя спря да яде."

На 11-годишна възраст Грета бе „почти няма“ и през деня се съгласяваше да хапне само мъничка шепа ориз, авокадо и ньоки.

Почти стига до хоспитализация, когато момичето губи тегло от десет килограма за два месеца. Връщайки се в училище, Грета се сблъска с тормоза. "Училището не прояви съчувствие. Те имат различно разбиране за ситуацията. Вината е у самата Грета, смятат от училището", пише Ерман.

По-късно лекарите диагностицират Грета с високо-функционален аутизъм, който Ерман описва като синдром на Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), допълва Нова тв.

Грета се заинтересува от екологичните проблеми, след като гледа филм за пластмасата в Тихия океан, показан по време на урок в училище. Филмът, обаче, не предизвикал интерес у другите деца.

"Тя видя това, което всички останали не искаха да видят. Изглежда, сякаш можеше да види нашите емисии на въглероден диоксид с просто око", пише Ерман.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг през 2018 г. в петък, вместо да отива на училище, започна да посещава шведския парламент с искания към властите да засилят мерките за борба с изменението на климата. Нейната инициатива се превърна в международното движение за действие в областта на климата в петък, „Петъци за бъдещето“. През декември активистката бе определена за „Личност на годината 2019“ от „Тайм“. Главният редактор на списанието, коментирайки избора, отбеляза, че момичето е най-младият човек, получил това отличие в 92-годишната история.

Синдромът на Аспергер е често срещано разстройство на психичното развитие, характеризиращо се със сериозни трудности в социалното общуване. Точните му причини не са установени и все още има много нерешени въпроси относно различните аспекти на синдрома. По-специално, не е известно дали този се различава от високо-функционалния аутизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: климатГрета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
1
 
! Отговори
SS преди 4 години
Скандинавците са супер! Викинги! Слушат метъл и са с един от най добрите стандарти на живот! Със славна история, славейки се със завоевания и големи битки! Не като *** които през по голямата част от историята си са просто едни лузъри!
96
0
 
11
 
! Отговори
Търсач преди 4 години
Няма пари, няма никаква защита на природата, няма нищо всичко е за отвличане на вниманието от основната ситуация, че по всякакъв начин ви смучат енергия, всичко са глупости на търкалета,
95
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде бугарите от сметището на света, дето гори и диша боклллуците от цял свят, изпълзяха, за да злобеят над едно 17 годишно момиче. Малък, жалък и злобен народ
94
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата работа е че трябва да се гласуват закони за търгуване на зелените емисии, а Грета раздухва че има климатични проблеми та са необходими такива.Просто са я подбрали да умее да ни разплаква, а на детето му няма нищо и докато порасне ще е милионерка.
93
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва е обсебено от дявола, вижте му демонската физиономя. Тва се лекува само в дървен сандък и с един по голем камък на дъното на язовира.
92
2
 
15
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
Ами защото световната история я пишат такива като Грета, а Тайм им раздава наградите за да може такива като тебе да имат с какво да ни управляват мнението. Който разбира пресата просто не се връзва, а не е хейтър. Ти си обиждай колкото си искаш.
91
1
 
17
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
Много болни хора са направили света по лош. Известността не е всичко, трябва и акъл.
90
24
 
11
 
! Отговори
преди 4 години
Бе що така неаутистките деца на хейтърите отдолу няма да имат грам влияние върху световната история, а това "болно" лапе е личност на годината на "Тайм"?Да ви отговоря щото не виждате по-далеч от носа си.Нейсе, това беше реторичен въпрос, слагайте си минусите на воля. :)
89
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами щом и лекарите са се произнесли...
88
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една нарцистична майка, която реши да направи детето си известно с небивалици и вдигане на врява, че на всичкото отгоре и сагата да продължи с написването на книга от оперната певица с писателски дарби за да спечели много пари.Всестранно развити личности с много шантавина и безпардонност и използуване на всички средства ( дори и болести)за правене на пари.А защо на всичкото това отгоре ние трябва да се вживяваме и състрадаваме?
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
престанете да се занимавате с човека,а с това което я направи известна,и това не са болестите ѝ,а борбата ѝ за природата,световните медии се опитват да изместят фокуса от това,за което се бори,върху нея самата и личния ѝ живот,също като при асанж,никой не коментира разкритията му,и скандалните клипове,а се фокусират върху личния му живот и така никой не отговаря на въпроси върху разкритото
86
5
 
17
 
! Отговори
м...да преди 4 години
Явно са и сложили всичките 50 -тина ваксини , но пък от друга страна е станала доста удобна за екоактивистите.
85
3
 
30
 
! Отговори
Случаен гражданин преди 4 години
Очевидно , болните амбиции на една мама имаща големи планове за детето си и крайно разочарована от това че се е родило с аутизъм , но явно решила да го използва . АУТИЗМЪТ Е БОЛЕСТ А НЕ ПРЕДПОСТАВКА ЗА СВРЪХЕСТЕСТВЕНИ СИЛИ. Тя усещала проблема с екологията, а другите не... УРУДИИИ , спрете да ползвате едно болно дете за печалбарските си мераци. Грета станала търговска марка ... книга издавали... документален филм ...Накрая това дете няма да издържи психически и ще ........Знаете какво.
84
5
 
19
 
! Отговори
сара преди 4 години
Тази майка да намери начин да социализира детето, да общува повече с връстниците и родителите си. Да се подлага на стрес , вменявайки ролята на екоактивист е далече от най-доброто за това дете.А за тази книга не знам какво да кажа - накрая ще се превърне в наръчник по темата "Екоактивизмът като начин на лечение на синдрома на Аспергер"...
83
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хлапето да го пращат обратно в училище да се социализира с връстниците си и да си намери гажде. Стига сте му промивали главата с прoстотии и сте го карали да обикаля света като циркова мaймуна. То затова се е депресирало. Нямате ли срама, задкулисни мишкaри.
82
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пише книга за да монетаризира известността на детенцето. А медиите като днес БГ с такива публикации правят безплатна реклама на книгата. От 1000 читатели ще се намери винаги един който да си купи книгата.
81
1
 
6
 
! Отговори
"Чевенгур" преди 4 години
Нашият герой тръгнал да търси наченки на социализъм из степите и един му обяснил че най-вероятно при новия строй след като всички решения ще се вземат от необразованото мнозинство , най-вероятно ще гласуват всички да са пр*сти , защото ще е по-лесно от колкото да трябва да ги образоваш . Също като в българия при демокрацията
80
4
 
23
 
! Отговори
iii преди 4 години
След като детето се е разболяло, е било редно да получи лекарска помощ, а не да го влачат из половината свят и да го показват като циркаджийска ***!
79
3
 
17
 
! Отговори
. преди 4 години
Никакъв "Синдром на Аспергер"! Чисто и просто трябва да я заведат при Православен свещенник, който да ѝ изгони бесовете!
78
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не че защитавам еко активистите, но лошо ми става като чета коментарите. Балканци, вие сте не само прости. Простият човек има съвест. Вие сте вулгарно-прости.

Спонсорирани публикации