Шампоани без сулфати - кои са предимствата им?

Намаляват увреждането на косъма и кожата
25 фев 2020 21:38, Иванка Гъркова
4
Шампоани без сулфати - кои са предимствата им?
Снимка: IStockphoto

Намирането на идеалния шампоан за коса не е лесна задача. Понякога си купуваме конкретен продукт заради това, че се доверяваме на марката или препоръките на приятел, но това не е гаранция, че той ще е ефективен за нас. Освен че трябва да се съобразим с типа коса, е добре да търсим продукти, които не съдържат вредни съставки.

Сулфатите са вид почистващи агенти в шампоаните, които водят до увреждане на косата, ако се използват по-често. Заедно с парабените и фталатите, те може да причинят сърбеж, дразнене и зачервяване на скалпа, както и пърхот.

Какво представляват шампоаните със сулфати?
 
Всички те съдържат натриев лаурил сулфат. Химическото вещество се използва не само в козметиката, но и в почистващите препарати, защото действа като обезмаслител. В някои страни шампоаните с това вещество се смятат за канцерогенни. То изсушава кожата на главата, премахвайки себума от нея.
 
И докато във верото за миене на чинии има повече сулфати, тези в шампоаните варират между 10 и 25 %, но въпреки това е по-добре да се избягва използването на тези продукти.

Защо е по-добре да ползвате шампоан без сулфати?
 
Продуктите за измиване на мръсната коса, които не съдържат сулфати, са с повече натурални съставки. Голяма част от тях са преминали дерматологични тестове. Тяхната формула щади косата и не съдържа вредни химикали, които я изсушават.
 
Задържат естествените масла
 
Сулфатите, парафените и фталатите – най-вредните съставки в шампоаните, премахват омазняването от косата, но заедно с това може да почистят мъртвите клетки от скалпа и да отмият естествените масла, които се грижат за хидратирането на скалпа. Така кожата на главата губи защитната си бариера и по-лесно се изсушава. А това е предпоставка за възпаление, сърбеж и зачервяване. 
 
Още от предимствата на шампоаните без сулфати четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
240802 преди 4 години
До Т.ШакАз се подлъгах и започнах да мия косата си само с шампоани без сулфати. Не стига, че са по-скъпи (само понеже са на мода), ами не измиват добре скалпа и започва да се натрупва себум от който фоликулите на косъма не могат да дишат и съответно се получава страхотен косопад. В момента съм на скъпо струващи процедури против косопад и се върнах към шампоаните със сулфати.
3
2
 
2
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
А измиват ли щом нямат тази основна съставка, която обезмаслява косата и кожата, или се връща модата на мазната коса?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най подходящи са със спермолин, даже посяват малки сиви клетки.
1
1
 
5
 
! Отговори
9 преди 4 години
Предимствата им са ако не пише че са износ за Сърбия, Македония и България ... А пише че са произведени за Франция, Белгия и Германия. Това им са предимствата не само на шапоаните но на цялото производство.

Спонсорирани публикации