СЗО: Антибиотици и промивки не помагат срещу коронавируса

Препоръчва се проветряване на помещенията, почистване предмети
Обновена: 27 фев 2020 11:11 | 27 фев 2020 07:10,
48
СЗО: Антибиотици и промивки не помагат срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Антибиотиците и ваксините не помагат срещу коронавируса, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в препоръки, които целят да развенчаят най-често срещаните митове около новия коронавирус COVID-19.
Макар че антибиотиците не могат да помогнат срещу вируса, те се използват за лечение на последващите бактериални инфекции, казва СЗО.

Още по темата
Според информацията въпреки, че основните причини за смъртността от вируса са усложнения от скоротечна пневмония, хората, които са се ваксинирали срещу пневмония, не са предпазени от коронавируса. Ваксината за сезонния грип също не е ефективна.

Епидемиолозите предупреждават, че макар че вирусът се предава по въздушно-капков път, промивките на носа не са гаранция срещу заразяване. Те съветват вместо това измиване на ръцете със сапун, избягване на ръкостискане и носене на маски. Сешоарите с топъл въздух не са достатъчни за дезинфектиране на ръцете, както и лампите с ултравиолетова светлина, се казва още в напътствията на СЗО.

Засега няма специфично лечение на COVID-19, така че подходът, използван за лечение на пациенти с коронавирусни инфекции, е за третиране на клиничните симптоми като висока температура или затруднено дишане. Прилагат се антивирусни лекарства, вливане на течности и кислородна терапия.

Специалистите предупреждават, че липсата на повишена температура не е гаранция, че човек не е заразен с вируса, тъй като той може да е носител, без още да е развил симптомите на заболяването. В този смисъл термоскенерите по летищата могат да уловят не повече от 20 на сто от болните. Въпреки това епидемиолозите съветват температурата да се мери поне веднъж дневно при пътуване до рискови зони и общо неразположение.

В същото време, според СЗО получаването на пратки и писма от Китай не е опасно и не води до предаване на вируса, който живее в атмосферата не повече от 9 часа. Препоръчва се обаче проветряване на помещенията, почистване на често използвани повърности и въздържане от размяната на предмети.

Децата и особено възрастните със съпътстващи заболявания са по-уязвими от действието на вируса, но хора от всички възрасти могат да се заразят и да се разболеят от него. Макар че коронавирусите се разпространяват сред животните, досега не са известни случаи на пренасяне на заразата от домашни любимци към хората.
Междувременно в сряда Норвегия, Северна Македония и Гърция обявиха за първи потвърдени случаи на COVID-19. Бразилия съобщи за първи случай в Латинска Америка, а Грузия се оказа първата държава в Кавказкия регион, която потвърди за заразен. Франция и Германия съобщиха за няколко нови случая, както и за пациенти в критично състояние. 60-годишен учител почина от вируса в Париж, като властите не могат да установят той да е пътувал до някои от районите със заразени или да е общувал хора, идващи от такива.

Междувременно испанските власти наложиха 14-дневна карантина на гостите на хотела в Тенерифе, където във вторник коронавирусът беше установен у лекар от Италия. В хотела се оказа и българско семейство, на почивка в Испания. Те ще пазят стаите си до 10 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
още за газта преди 4 години
Също- Димков препоръчва компреси с газ,а Бошнаков-да се пие. Според мен Бошнаков прави грешка, като бърка газта,която има ниска точка на горене, с авиационния керозин, понеже някъде под наименованието керозин,се има предвид-светилна газ. Единственото изискване при употреба е-да се смесва с масло/мазнина ,за да не се получи изгаряне,както при външна ,така и при вътрешна употребаДа се започва с няколко капки(вътрешно) и дане ползва повече от 14 дни.При външни апликации-и една има поразителен ефект
35
0
 
0
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Че какво и е на газта. Нашите баби са ползвали газ при упорити пневмонии и при въшки и то при децата. Авицена е писал за газта ,като лечебен петролен продукт. Аз лично имам много положителен опит при използване на компрес с газ при лекуване на много упорита бронхиална вирусна инфекция. Газта убива нановируси и се справя с някои вътрешни инфекции,има случаи на излекуване на рак ,чрез пиене на газ-няколко капки на ден-до чаена(супен) лъжица. Разбира се трябва да е пречистена и инивидулно поносима
34
0
 
1
 
! Отговори
Годжи преди 4 години
Шефа им рече,хайде де пари нема действайте
33
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега, антивирусните препарати не са антибиотици. Те спират размножаването на вируса, но не го унищожават.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Против вируси се използват таканаречените антивирални медикаменти - подтискат размножаването на вируса. Има такива и се използват.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ракия и сланина?
30
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Цялата държава се тресе от скандали. Управляват ни от криза в криза, а мисирките на Бoкo ни занмават с дреболий и фалшиви новини. Грипове и настинки не са проблема на днешния ден.
29
2
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
Е точно такива като тебе се гътнаха. Всезнайковзи и фантазьори. С газ ще третира вируси. Просто без коментар.
28
0
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
Драги ми смехурко, на пазара от много години има противовирусни препарати и то много. Например- рементадин. Профилактично се дава по 1 таблетка на ден при епидемии, свински грип итн.. Отделен въпрос е срещу тип А или тип Б действат хапчетата. Това ти оставям за домашно. С неграмотността ти се чудя как си оцелял изобщо. Мерси.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи доскоро на хората не им пукаше, че бавно ги убиват с мръсния въздух и отровената вода, но сега изведнъж всички се запритесниха за живота си. Настройват се като вълци един срещу друг. Няма толкова примитивен народ.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДО 24ПОМНЯ,ЧЕ ПРИДЕ ВРЕМЕ ИЗЛЪГАХА,ЧЕ АНАЛГИН ХИНИНА БИЛ ВРЕДЕН,И ГО ЗАБРАНИХА,ЗА ДА МОЖЕ ГЕРМАНИЯ ДА НИ ТРОВИ С ПРАХЧЕТА С ПАРАЦЕТАМОЛ ПРОТИВ ГРИП. ЗАПАДНИ ***.
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом СЗО препоръчва проветряване не отваряйте прозореците и правете постоянни промивки.Това сборище на Илюмината СЗО трябва да се удари с ядрен удар.
24
8
 
5
 
! Отговори
моята подготовка преди 4 години
Имам ултравиолетова лампа, имам и озонатор,имам машинка за жива и мъртва вода и разни билки и аюрведични сиропчета ,клеева тинктура ит.н. ,но ако се наложи ,ще пия и пречистена газ-няколко капки убиват всякакви вируси и бактерии или в най-лошия-случай,като предпазна мярка-компреси на гърдите(мястото се намазва предварително с вазелин или маз).
23
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 4 години
Произвежда се, но не за БГ пазара, а за Русия
22
7
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Антибиотиците винаги са се използвали срещу бактерии, а не срещу вируси. С вирусите имунната система трябва да се справи сама. Който измисли медикамент, унищожаващ вирусите, ще получи Нобел за медицина.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Омръзна ми да чета глупостите, рекламите и съветите на СЗО или каквито са там. За всички е ясно, че при вирус не помагат антибиотиците, но те са АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМИ за борба с вторичните инфекции от вируса. Да ги питам - брохнопневмонията с какво ще я лекуват, ако не са антибиотици? Не ги слушайте - вземайте си антибиотика, за да не плачете после.
20
2
 
9
 
! Отговори
В аналгин-хин преди 4 години
НЯМА ХИНИН!!! Вижте състава в листовката!!!
19
0
 
16
 
! Отговори
ДО 24 преди 4 години
ТОВА НЕ Е АНАЛГИН ХИНИН ТОВА Е ИМИТАЦИЯ И НЯМА АКИВНА СЪСТАВКА ТОВА Е ЧИСТ АНАЛГИН .ЧИСТА ПРОБА ИЗМАМА НА ПАЗАРА ОТ ПРОИВОДИТЕЛЯ ИЗМАМНА СХЕМА.ТАКИВА ТРЯБВА ДА ГИ СЪДЯТ И В ЗАТВОРА А НЕ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ЛЕКАРСТВА ФИРМАТА Е ЗА СЪД .ПАК КАЗВАМ ВЪВ ФАШИСТКА БЪЛГАРИЯ АНАЛГИН-ХИНИНА Е ЗАБРАНЕН.
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аналгин-хинин вече не се произвежда. Има някакъв Аналгин-хин, но името е подвеждащо, няма нищо общо с класиката Аналгин хинин от времето на соца.
17
3
 
13
 
! Отговори
ДО 21 преди 4 години
КАЗВА СЕ Я ЗАЩО ГО ЗАБРАНИХА ГАДОВЕТЕЕ???ОТГОВОРИ СИ САМ НА ВЪПРОСА....ЗА ФДА МОГАТ ДА СИ ПУСКАТ ФАЛШИВИТЕ ВАКСИНКИ ПРОТИВОГРИПНИ И ДА СИ РАЗВЯВАТ УЖКОРОНАВИРУСЧЕТАТА ....

Спонсорирани публикации