Йога у дома - идеално занимание за изолацията

Помага при болки в кръста и обездвижване
28 мар 2020 19:57, Дарена Найденова
4
Йога у дома - идеално занимание за изолацията
IStockphoto

Живеем в плашещо и притеснително време. Заради бързото разпространение на коронавируса милиони хора по света в момента са подложени на социална изолация. Голяма част от бизнесите не работят, а докога ще продължи тази ситуация все още не е известно. В такова време тялото ни е подложено на по-голям стрес от обикновено, дори и да не го усещаме.

 
Заради затварянето вкъщи и невъзможността да изразходим нужната енергия, се появяват проблеми със съня, раздразнение, нервност и депресия. „Много хора не знаят как да се справят с емоциите си“, казва д-р Елизабет Ломбардо пред „InStyle“. Тя добавя, че през целия си живот се учим на различни неща като четене и писане, но често забравяме как да боравим с настроенията си.
 
Експерти казват, че първо трябва да приемем стреса като нещо нормално, за да може да се справим с него. Нужно ни е огромно търпение, за да преминем през тази тежка ситуация, в която сме отдалечени от близки и приятели.
 
Най-добрият начин за справяне със стреса? Йогата. Тя помага да останем във форма, но и поддържа психичното ни състояние в норма. Не ни позволява да се затрупаме с негативни мисли и е чудесно решение за социалната изолация. Йогата е подходяща да се прави у дома и не изисква никакво допълнително оборудване. 
 
Помага да се справите с травми
Постоянно се появяват доказателства, че йогата може да повлияе на емоциите ни по неочакван начин. Инструктори по йога казват, че някои пози предизвикват експлозия от емоции, които държим в себе си.
 
Според Ан Суонсън, проблемите ни често са запечатани в тъканите и затова трудно се избавяме от тях. „Тук се включват мускулите и кръвта“. Суонсън казва, че когато изпитваме страх, се задейства функцията на амигдалата, която се свързва най-често с негативните емоции.
 
„Доказано е, че йогата намалява електрическата активност на амигдалата и повишава активността на префронталната кора“.
 
Префронталната кора отговаря за внимателното планиране, съзнателното мислене и емоционалната регулация. Според клинични изследвания, йогата и медитацията намаляват симптомите на тревожност и депресия, облекчават болката и подобряват емоционалната регулация.
 
Учителката по йога Елизабетт Роуан казва, че йога позите за отваряне на гърдите и огъване на гърба се считат за „отварящи сърцето“, което може да ни накара да се почувстваме уязвими и дори да заплачем. „Разликата между йогата и всяка друга тренировка е, че тя е създадена, за да погледнем към себе си и нашата душа“.
 
Още за йогата у дома по време на изолация четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
Да не вярваш.
1
4
 
3
 
! Отговори
Христу преди 4 години
ех как са натъпкаххх, хубаво си хапнах. сега чакам да видя каква пръдняша родя. ще е нещо грандиозно, мога да направя и една йога-пръдня, да се нагъзя за да дам старт на въздушната струя да видим дали ще полетя