Как да се грижим за очите си, докато сме изолирани?

Правете почивки, ако работите на компютър, съветват специалисти
3
Как да се грижим за очите си, докато сме изолирани?
IStockphoto

Коронавирусът постави голяма част от световното население в социална изолация и затвори хората по домовете им. Някои от нас работят от вкъщи, но други нямат тази възможност и търсят начин как да се забавляват. Независимо в коя категория попадате, най-вероятно голяма част от времето си го прекарвате пред компютър, телефон, таблет или телевизор.

 
Седенето пред екрана е изключително вредно за очите и може да доведе до сериозни проблеми и със здравето. Синята светлина, която ни облъчва причинява неприятности като сухота, парене и зачервяване, които се засилват с напредване на времето. Затова трябва да се грижим за здравето на очите, както се отнасяме и към фигурата и имунната си система.
 
Д-р Роб Уейнсток казва, че синята светлина от екраните потиска освобождаването на меланин от мозъка, което пречи на здравия сън. „Недостатъчното количество сън пък води до заболявания като диабет, сърдечни болести и депресия“, споделя той пред „Good Morning America“.
 
Как да разберете, че очите ви са уморени?
 
Според Уейнсток, очите ви сами ще кажат кога имат нужда от почивка. Ако усещате умора, парене, глождене или сухота, това означава, че трябва да се отделите за малко от екрана. Освен това тези симптоми може да бъдат придружени от главоболие, болки във врата и непоносимост към светлина.
 
Какво да правим, ако сме изложени на твърде много синя светлина?
 
Голяма част от хората прекарват повече от 9 часа пред екрана. Независимо дали става дума за телефон, таблет, телевизор или компютър, очите ни се напрягат постоянно. Според офталмолози е добре да практикувате метода 20-20, който препоръчва на всеки 20 минути екранно време да си взимате по 20 секунди почивка.
 
Ако работите от вкъщи и нямате възможност да ставате на всеки 20 минути, то експерти препоръчват да намалите светлината на дисплея си или да намерите приложения и програми, които изключват синята светлина. Тя причинява увреждане на ретината, наречено фототоксичност и намалява реакцията на окото към светлина.
 
Още по темата четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Офталмолог преди 4 години
Мийте си комбалите с Колгейт!
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** никой не може да го изолира.*** управниците му плащат данък.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечерта, преди да си легнете, се изваждат и се поставят в специален разтвор до сутринта.

Спонсорирани публикации