Йо-йо ефект след диета - как да го предотвратите?

Всичко зависи от метаболизма
5
Йо-йо ефект след диета - как да го предотвратите?
Pixabay

Излишните килограми се превръщат в проблем за все повече хора по света. Заседналият начин на живот и вредните храни са едни от причините, поради които може да натрупаме тегло. Това вреди не само на добрата ни визия, но и на здравословното ни състояние. С качването на килограми се покачва и рискът от сърдечносъдови заболявания, диабет и депресия.

 
За да предотвратят напълняването, много хора се подлагат на строги диети, а някои дори и гладуват. Това също не е добър вариант, тъй като огромните лишения крият рискове за здравето и могат да окажат същия негативен ефект като излишните килограми. Бързото отслабване може и да изглежда примамливо, но крие в себе си няколко опасности. Една от най-често срещаните е т.нар. „йо-йо ефект“.

Какво е йо-йо ефект?
 
Терминът „йо-йо ефект“ е въведен от професор Кели Брануел и се използва като наименование на цикличното сваляне и наддаване на килограми. Името му идва от детската играчка „йо-йо“, която отскача нагоре, след като е паднала надолу. Тъй като човек лесно сваля килограми, но много по-трудно ги задържа на същото ниво, Брануел използва името на играчката като наименование на ефекта.
 
Според експерти, има две причини за йо-йо ефекта – психологическа и физическа. Първата идва по-рано от втората, тъй като човек иска да се награди за постигнатия успех. Мисълта, че сме постигнали желаните килограми ни радва и ние бързо забравяме, че трябва да поддържаме здравословна диета, за да задържим теглото си.
 
Скоро след похапването на първото десертче обаче разбираме, че сме направили грешка и започваме да се ядосваме и да мислим за калориите, които сме погълнали. Това влияе сериозно на емоционалното ни състояние, което може да предизвика още по-голям апетит за вредни храни. Така човек навлиза в един порочен кръг, от който трудно може да излезе.
 
Физическата причина за йо-йо ефекта се крие в работата на организма и как той приема строгите диети и гладуването. По време на отслабването, ние губим килограми бързо, защото продължаваме да се натоварваме по същия начин, но този път с по-малко храна в стомаха. Това е стресова ситуация за тялото и то започва да пести енергия.
 
Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
гбупости трябва да се яде
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имате проблем с йо-йо ефекта,отидете на гости на бедуините.Тяхната диета е безкомпромисна,а опасенията от вируси и зарази са сведени до нула.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости,просто трябва да се хранят в по-големи интервали от време от 4,5 до 6 часа,а когато отслабнат - не по-малко от 4 часа интервал между поемането на храна,ако това продължи по-дълго време - няколко месеца,стомаха сам се научава да приема по-малко храна.

Спонсорирани публикации