Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка

Часовникът тиктака до 31 декември, ще има ли споразумение?
11 юли 2020 21:00, Елка Василева
2
Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка

Британската индустрия за търговия на дребно призова британските и европейските преговарящи да постигнат Brexit сделка, като предупреди, че без безмитна търговия потребителите ще бъдат изправени пред по-високи цени от началото на следващата година, съобщава Ройтерс.

Секторът търговия на дребно вече обяви загубата на хиляди британски работни места поради пандемията от коронавирус, тъй като предпазливите купувачи стоят далеч от магазините, като цялостното излизане на Великобритания от ЕС на 1-ви януари 2021 г. представлява допълнително предизвикателство за тях.

Великобритания напусна ЕС в края на януари тази година и в момента се намира в преходен период, който предостави време на двете преговарящи страни да установят нови отношения във всички области - от двустранната търговия до сигурността.

Последният кръг от преговорите през миналата седмица беше прекъснат, като двете страни заявиха, че макар да желаят споразумение, те все още трябва да преодолеят пропастта в някои позиции, което би могло да накарат Великобритания да напусне ЕС след края на преходния период без постигната търговска сделка.

Още по темата

Ройтерс напомня, че четири пети от вноса на храни от Обединеното кралство идва от ЕС, като вносът от съюза също така играе основна роля във веригите за доставка на модни и стоки за домашни потреби, както и в редица други сектори за търговия на дребно.

През май правителството на Обединеното кралство публикува свой нов тарифен график, който ще се прилага от 1 януари 2021 г., ако не бъде договорена сделка с ЕС.

Съгласно този графика 85% от храните, внесени от ЕС, ще се окажат изправени пред мита от над 5%, включително 48% за вноса на телешка кайма и 16% за краставици. Средната тарифа за храните, внасяни от ЕС, ще бъде над 20% при Brexit без сделка.

Предвид силно конкурентния характер на търговията на дребно браншът не може да поеме всички тези увеличени разходи, което означава, че обществеността ще се изправи пред по-високи цени, заяви в петък Британският консорциум за търговия на дребно (BRC), предаде БНР.

"Много от купувачите от Обединеното кралство претърпяха сериозни проблеми в процеса на въведената заради коронавируса блокада. Без търговска сделка обществеността може да се сблъска с още по-голямо предизвикателство в края на преходния период", предупреди Андрю Опи, директор на BRC по въпросите на храните и устойчивостта.

"С тиктакащия до 31-ви декември часовник правителството трябва да постави на първо място потребителите и да постигне споразумение, което избягва тарифите и свежда до минимум въздействието на нетарифните бариери", настоя той.

Търговците на дребно в Обединеното кралство, които вече изпитват трудности с високите наеми, бизнес данъците, затегнатите маржове (ниски печалби) и онлайн конкуренцията, бяха особено затруднени от коронавирусната блокада и данните показват, че купувачите не са склонни да влизат в магазините, дори когато се облекчават ограниченията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Краен преди 3 години
Странни са ми всеки път разни хорица дето злорадстват. Най-големия инвеститор в България е българския емигрант. Над 2 милиарда евро всяка година идват от хората които "мият ***" в чужбина. Питам се как *** ще изкара зимата ако всички тия хора останат без доходи и се върнат в "милата татковина" и отидат на борсата? Ами как ще изкарат техните семейства, майки, бащи? Убедих се с времето, че в БГ наистина останаха в болшинството си най-простите ***.
42
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Специалист 42Да му мислят гастарбайтерите, те са тия, които работят за малко пари.....Да те ще са най-потърпевши заради собственото им пещерно мислене! Много от тях не знаят език и разчитат на български работодатели!
41
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Елдорадо 41Паундленд ще стане тенленд хаха :) 5 години живях в Англия ама взе да ми писва, а и отношението на англичаните към българите специално е недопостимо!!!Отношението на англичаните към "заслужилите" български хронични ганиуювеее и говниуювее е напълно заслужено!
40
10
 
35
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Да му мислят гастарбайтерите, те са тия, които работят за малко пари. Повечето англичани и без това живеят на помощи от държавата и имат жилища, ама гастарбайтерите к'о ли ще правят и по-важното как ще демонстрират състояние, когато се прибират по родните си села?
39
5
 
39
 
! Отговори
Елдорадо преди 3 години
Паундленд ще стане тенленд хаха :) 5 години живях в Англия ама взе да ми писва, а и отношението на англичаните към българите специално е недопостимо!!!
38
3
 
35
 
! Отговори
Коменданте Че Говада преди 3 години
Има нужда само от предсрочни президентски избори!
37
2
 
38
 
! Отговори
ДААА преди 3 години
На фона на К19 и икономическата криза вихреща се на всякъде по света кралството ще си гласува мита за почти всичко, а ние ще сме на гол тумбак, чифте пищови/ ще харчим милиони за избори, които ще качат на власт пак нагли крадци "милеещи повече за джоба си, от колкото за нас.
36
5
 
35
 
! Отговори
Сополанко Пуберски преди 3 години
До 29 TotenkopfТочно защото съжаляваме за това, което се случва в БГ, затова се опитваме да ви налеем малко мозък в *** кратуни, да ви отворим очите, че сте заспали гани всичките там в БГ
35
6
 
35
 
! Отговори
Сополанко Пуберски преди 3 години
Се "специалисти" се изказват тук за британците - я пъпчиви тинейджъри, я неуспели алкохолици. Се ЕнтЕлЕтЕнти
34
6
 
37
 
! Отговори
Британски Трол преди 3 години
Колкото и да скочат във Великобритания, пак не могат да настигнат цените в България.
33
10
 
40
 
! Отговори
От Англия преди 3 години
Вие за Англия не се тревожете. Мислете какво ще правите когато ви станат левчетата евра
32
12
 
36
 
! Отговори
гадна твар преди 3 години
Аууу, ами сега какво ще правим ние всичките селяни-имигранти във Великобритания. Да вземам да се връщаме по родните си села ли, кво ли. Само да не забравим на влизане да си сложим маските и да бързаме да обърнем паундите в евро, че нали БГ е в чакалнята на "успеха" я. Клоуни на които и малките деца вече не вярват.
31
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сделка и без сделка, цените във Великобритания ще скочат гарантирано след Брекзита.
30
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Това държава ли е?Там вече няма хора. Всички избягаха и отидоха да работят в Канада,Австралия и Америка. Около 1милион вече не са там. Бройката им се запълни от неграмотни, неуки и същества без мозъци в главите.По всичко си личи че пишеш за България, тоест БКП_Лайнарияяяя.:))))))))))))))))
29
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това държава ли е?Там вече няма хора. Всички избягаха и отидоха да работят в Канада,Австралия и Америка. Около 1милион вече не са там. Бройката им се запълни от неграмотни, неуки и същества без мозъци в главите.
28
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те имат пари, няма да гладуват я. Пък и ще разпънат платната на яхтите си и ще започнат да пиратстват из океана от Ямайка до Плимут, пиейки ром с джин, за да наливат основите на втората си морска империя!
27
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имайки предвид огромното негативно търговско салдо с ес, островът ще е на мегадалавера от брекзит без дийл.
26
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скачали били цените.:))))))))))))))))))Скачат българските хронични ганиуювее и говниуювеее от глад и злоба! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
25
4
 
36
 
! Отговори
Леле до 25 преди 3 години
И аз се зачудих на този пост... толкова стоки имат, че първата работа на Уилям и Кейт беше да наобиколят териториите , че се задават тежки преговори за внос/износ... а американските корпорации ясно показаха, че изобщо не ги интересува величието на Британия, искат пари, пари и влияние , и контрол .... честно казано , англетата са ми супер симпатични и ми е гадно за тях, ама... кой каквото си направи, знаете...
24
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че нали това е идеята да скочат цените на вносните стоки и по този начин да се увеличи търсенето на британските стоки които стават по евтини.

Спонсорирани публикации