Забранената любов на Мадам Сун и Марин Върбанов - една уникална история!

Тяхната връзка "влиза" в музей в Пекин
5 авг 2020 07:00, Иванка Гъркова
11
Забранената любов на Мадам Сун и Марин Върбанов - една уникална история!
Pixabay

Тази история е изстрадана, романтична и сякаш взета от сценария за някой филм. В нея се разказва за една истинска любов - между китайка и българин, която не признава ограничения. Тяхната най-голяма страст - изкуството, ги свързва за цял живот. Въпреки културните различия и тези в произхода им, двамата се срещат тайно и правят всичко възможно, за да създадат семейство. Така идват в България, в която да творят и живят спокойно. Това е историята на Мадам Сун, която се омъжва за един "оряховски принц".

Коя е Мадам Сун? 
 
Истинското й име е Сун Хуай Куей. То идва от хилядолетна китайска династия, в превод на български означава "уханно цвете". Родена е през 1937 г. в Китай, в семейство, произхождащо от стар аристократичен род. Баща й е филолог, уважаван писател и главен редактор на литературно издание. Той дава уроци по старокитайски в Пекинския университет. Майка й също е преподавател - по английски език и химия. 
 
Заради своите заложби, Сун тръгва на училище още на 5-годишна възраст и още тогава проявява интерес към изобразителното изкуство. Ето защо родителите й я насърчават да рисува. Така тя започва да учи в Националната художествена академия в Пекин. Именно там среща своя любим - Марин Върбанов. 
 
Кой е Марин Върбанов? 
 
Той се ражда на 20 септември 1932 г. в Оряхово. Неговите родители - Пеко и Петкана Ганекови, са преселници от Брабево, които не разполагат с големи възможности. След като майка му умира твърде рано, той остава сираче и бива осиновен от грижовна двойка. Завършва гимназията в града, която по-късно бива кръстена на него. 
 
В началото на 50-те години Марин заминава за София, за да учи скулптура в Художествената академия. Когато осиновителката му научава за разменните начала за студенти между Българария и Китай, го кара да кандидатства и скоро започва да следва в Пекинската художествена академия. 
 

Една забранена любов 
 
Когато Марин бил малък, децата в квартала му казвали китайчето. Той дори и не предполагал, че след години ще замине за Китай. Отивайки там, той има възможност да пренесе своето уникално тъкано изкуство и да се развива като артист, но има проблем - не знае езика, което е основна пречка за неговото обучение. Видели, че има талант, преподавателите му карат студентката по живопис Сун Куей да го приобщи към общността в университета и му помогне да научи по-бързо китайската писменост. 
 
Марин се справя отлично с живописа, обработката на текстил и история на изкуството благодарение на съветите на Сун, която му прилича на изящна порцеланова кукла. Неговите учители му дават прякора Ман Ван - "Десет хиляди години спокойствие". Двамата бързо се сближават и започват да се срещат тайно, но любовта им е невъзможна - тя е от аристократичен род, а той е едно бедно момче от България. По онова време на подобни връзки не се гледа с добро око (годината е 1956-а), да не говорим за брак между китайка и чужденец, което се смятало за изменичество към родината. 
 
Как се развиват отношенията межди Сун Куей и Марин Върбанов, както и каква следа оставят те в изкуството, четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
мамкаму!оти и яз не бех роден през 1932-ра,та да са зарадвам на тая история за набора..
7
0
 
12
 
! Отговори
Звучи интересно преди 3 години
може да се направи филм
6
0
 
4
 
! Отговори
Репичка преди 3 години
До Щ.МладшиНо пък бившия император на Манджурия става депутат в парламента на Китай.....само аристокрацията е имала хубави черти-хубаво телосложение,хубави зъби....все далеч от работническата класа(шкарто)
5
13
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Една уникална простотия, Иванке МЕГА си зле.
4
3
 
9
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
До Щ.Младши животът показва че въпреки расизма и комунизма ораховската краставица може да бъде успешно присадена на китайска слива
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години чувах за тази двойка, но не ми бяха известни повечето подробности.Доколкото си спомням, когато е посещавала своята родина, дамата е донасяла оттам чай и подарявала по малко от него на по-близките си познати.От свои по-възрастни роднини чувах, че на този чай гледали като на деликатес. Може да се разказвали и още подробности, но явно че само това е запомнил тогавашният ми детски мозък.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно нещо е живота.Преди време четох за британският аристократ Чарлз Хартсхоуп. Около началото на миналия век ,явно в духа на хобитата на своята каста,заминава на частна експозиция към едно от последнитенне неизвестни тогава петна -Арктическа Канада.Следват бедствия,спасяване от местно почти непознато племе, любов с месна индианка.Припознава себе си в този начин на живот и става част от племето -"Кучешки ребра",което и впоследствие оглавява.
1
3
 
20
 
! Отговори
Щ.Младши преди 3 години
Фактът,че по времето на Мао е могло да има пречки пред брак от подобно естество говори красноречиво,че за маоистите можем да си направим следните два извода:1. Те са били расисти.2. Те забранявали на старата аристокрация да се смесва с работническото съсловие т.е.- държали китайската аристокрация да остане генетично ненакърнена.

Спонсорирани публикации