Отношенията в семейство Ердоган - далеч от съвършените

Силен е конфликтът вътре в него за Истанбулската конвенция
11 авг 2020 22:30, Елка Василева
100
Отношенията в семейство Ердоган - далеч от съвършените
Дъщерята на Ердоган Сюмейе на сватбата си. Снимка: архив, БГНЕС

Ядове в семейство Ердоган. Турският президент иска да отмени Истанбулската конвенция, но малката му дъщеря Сюмейе е против. Отношенията в семейство Ердоган далеч не са съвършени.

Турция беше първата страна, ратифицирала през 2012 година Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие. Много от мерките в нея обаче така и не бяха изпълнени. А сега президентът Реджеп Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) смятат да се откажат напълно от конвенцията.

Не всички в Турция обаче са съгласни с това, включително и най-малката дъщеря на Ердоган - Сюмейе, която официално се бори за правата на жените, пише Дойче веле.

Семейство Ердоган далеч не е съвършено

Близък до Ердоган човек, пожелал анонимност, твърди пред вестник "Ди Велт", че конфликтът между членовете на президентското семейство е твърде силен тъкмо по този въпрос. Сюмейе, която се ангажира с дейности в правозащитната организация "Кадем", на практика удря шамар в лицето на собственото си семейство, възмути се наскоро Юсуф Каплан, журналист от ислямско-консервативния и проправителствен вестник "Йени Шафак" в Туитър.

Разломът по въпроса за Истанбулската конвенция преминава през цялото семейство Ердоган. И третото дете на президента - синът му Билял, зае категорична позиция срещу конвенцията. Близкият познат на семейството, когото цитира "Ди Велт" твърди, че пред света семейство Ердоган се опитва да се покаже като единно и съвършено. В действителност обаче балансът във взаимоотношенията бил твърде крехък. Включително и поради множеството прикрити скандали на членове от семейството.

Още по темата

Например обстоятелствата около една катастрофа с убит човек, причинена от сина на Ердоган Бурак, така и не бяха изяснени. Потулени остават и множеството похождения на зетя на Ердоган Берат Албайрак, който е и финансов министър. Той е женен за най-голямата дъщеря на президента - Есра. Вместо да се разведе, тя играе пред обществеността ролята на щастлива съпруга, докато цялата страна е наясно с аферите на съпруга ѝ.

Малката дъщеря на Ердоган е различна

Сюмейе също едва ли отговаря изцяло на строгите консервативно-ислямски представи на своя баща. "Ди Велт" припомня наличието на множество слухове, че тя си падала повече по жените, отколкото по мъжете. "Сюмейе е омъжена и има деца, но това не означава почти нищо в една страна, чието правителство се пази от хомосексуалността като дявол от тамян", коментира изданието.

Ангажиментът на Сюмейе в защита на женските права е искрен, твърдят хора, които я познават. След създаването на модерна Турция на жените бяха дадени същите права, както на мъжете. Това обаче си остава само на хартия, отбелязва "Ди Цайт". Полигамията бе официално отменена и жените получиха избирателни права, но обществото продължи да ги дискриминира. Мъжът се смята за глава на семейството и притежава правото да се разпорежда по своя воля с децата.

И през последните години насилието срещу жените в Турция си остава проблем, макар да отпаднаха някои текстове от наказателния кодекс, допускащи това насилие.

Все още извършителите на убийства и други насилия спрямо жени често остават ненаказани. В случаите на сексуално насилие турското законодателство все още предвижда смекчаващи вината обстоятелства за извършителя, само защото жертвата "е носила къса пола или имала начервени устни".

А броят на убийствата на жени нарасна отново. Особено възмущение през тази година предизвика бруталното убийство на студентката Пънар Гюлтекин, което беше осъдено и лично от президента Ердоган. Според активистите от движението "Да спрем убийствата на жени" Пънар Гюлтекин е 146-ата жена в Турция през тази година, убита заради пола си. През 2019 година са извършени 474 подобни престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е достатъчно да се промени Коранът, трябва и Шериата да се промени. има четири течения в исляма и повечето са представители на най-консервативното.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В корана има доста лошотии. В него е казано, че ако някой има робиня и мъжът и е зад фронтовата линия, той има право да разполага с нея като със собствена съпруга. Както и че който не може да си пази жената сам си е виновен.Общо взето оправдава се кражбата на жени и насилието над тях. В Корана е казано, че ако жена ти откаже секс може да я биеш, както и че 4 жени са равни на един мъж.
54
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До до Просотоне знам дали са възможни мерките,които предлагаш.Аз цитирах Корана за да покажа,че ОСНОВАТА на лошотиите идват от него./но май не бях разбран,като гледам колко "минуси " имам../Аз НЕ му правя "реклама"!..Точно обратното.
53
0
 
0
 
! Отговори
защо е така преди 3 години
Ако таках изглежда най-малрката дъщеря на Ердо, то как изглеждат по-старите му деца? Тия притворени очи ми казват - гадно му е на това момиче. Живее под голям натиск.
52
1
 
1
 
! Отговори
от снимката преди 3 години
Само като гледам снимката. Сюмейе е съвсем млада, а около устата и вече ги има бръчките на страданието. Това са онези бръчки, които стоят като скоби около устата вертикално. Същите бръчки на страданието ги има и мъжът и. Но каква е разликата? На Сюмейе очите и са притворени, и това не е волево, това е от потиснатост. Мъжът и е с кръгли очи. Толкова кръгли очи имат само бебетата и невръстните деца.
51
0
 
2
 
! Отговори
до Просото преди 3 години
Значи, коранът трябва да бъде променен или ислямските дължави да бъдат ограничавани и изолирани от цзивилизования свят. Например, да нямат право да учат в западни държави. Да нямат бежански права, освен ако не се откажат от исляма. Да нямат право на работа в ЕС, в западни и други държави.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките жени, това е издевателство над тях, да ходят цялите завити като чучела. Гадост.
49
0
 
0
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
ДСерето пак натрапва "европейски" ценности, където не са пожелани...
48
4
 
1
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
грозна като типична анадолостанка. С тази гнусна кърпа на чутурата...
47
8
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Коран,сура "Жените":-34 Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] отдръпнете се от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, най-велик
46
3
 
6
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Ам да, образванието на жените не е достатъчно само от няколко поколения...Ей я тази девойка, уж образована, ама не много умна.
45
1
 
2
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 3 години
До OTOMAN LEGACY..Ха ха ха ха
44
2
 
8
 
! Отговори
Константин преди 3 години
Aман от тази конвенция. Не на Истанбулската конвенция. И в нея има доста скрити членове.
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми харесва.Грозна е.
42
1
 
17
 
! Отговори
в дома на Ердоган преди 3 години
Тя - със ***, той - с гел на пилона!
41
4
 
34
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Ислямът съвсем е изпушил чиповете на тези пичове .Нищо не може да ги оправи освен решителен мъж като Ататюрк , който е половин българин -майка българка -баща турчин.
40
2
 
28
 
! Отговори
sa преди 3 години
Психопат диктатор какво искате повече , поведение към семейството е като Корлеоне като семейството е лична собственост
39
15
 
33
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Като гледам Сюмейето как е забранена едва ли и се чува думата за каквито и да е въпроси освен да гледа деца и да вири краката. Прави ли ви впечатление колко са изкривени и грозни в анадола! Те за това пустинните лисици ни мразят нас европейците, защото не сме кръвосмешени като тях.
38
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте писали глупости, а пишете какво се случва вече 2 седмици в егейско море и как крадливата турч-алия- се проваля.
37
65
 
9
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 3 години
Тази снимка правелно показва как трява да исглежда една жена ето това е езискано облекло а не като урocпия както се виждат по улицити