Шокирани от насилието, хората в Беларус губят страха си

Те нямат други желания, освен Лукашенко да си отиде
13 авг 2020 22:20, Нели Христова
85
Шокирани от насилието, хората в Беларус губят страха си
Снимка: БГНЕС

Насилието от страна на полицаите към протестиращите в Беларус далеч не изплаши онези, които искат промяна. Всяка вечер по улиците има все повече и повече хора, които са готови да се изправят лице в лице с насилниците в името на едно - Александър Лукашенко да се откаже от властта.

В неделя млад 25-годишен мъж умира след като е задържан от полицията. Майката на Александър Викхор споделя, че момчето й, което имало сърдечни проблеми, е държано с часове в полицейския ван, а състоянието му се влошило. "Той е крешял, молил ги е за помощ... но те са го помислили за луд и са го откарали в психиатрична клиника", казва тя пред RFE/RL.

Хиляди протестиращи са били задържани от полицията от началото на протестите. Техните роднини се събират пред наказателните лагери, за да търсят информация за тях. В продължение на дни и майката на Александър го търси, а полицията отказва да й каже какво се е случило с него, докато не получава писмо. "В него ми съобщаваха, че Саша е в моргата", споделя тя.

За да избегнат съдбата на Александър, майките се опитват да спрат синовете си да отидат на протестите, пише коренспондентът на BBC в Минск Татяна Мелничук. През последните дни тя наблюдава протестите в Беларус от първо лице. Вижда как млади мъже се опитват да се скрият от полицията под прозореца й, чува виковете на протестиращите, които са по-силни дори и от полицейските гранати.

Близо 7000 души са арестувани. Дори и не трябва да си протестиращ, за да попаднеш в полицейския ван. Синът на приятел на Мелничук прекарва три дни в килия след като е арестуван случайно в деня преди изборите. Майката на Александър Викхор също твърди, че синът й не е протестирал, а е отивал да се види с приятелката си, когато е арестуван.

Според министъра на вътрешните работи на Беларус, мерките, които са взети, са адекватни, тъй като над 100 полицаи са били ранени, а 28 от тях се лекуват в болница. Той твърди, че граждани са опитвали да прегазят пътни полицаи, а служителите на реда са използвали оръжия за да ги спрат.

Хората в Беларус са ядосани - на властите, на полицията и най-вече - на Александър Лукашенко. Нитой в Минск не подкрепя действията на органите на реда. Те гледат изказванията на президента по телевизията, смеят се и се чудят, какво си мисли Лукашенко, че ще се случи от тук, нататък и как ще живее със себе си.

В Минск е трудно да се пътува. Някои метростанции са затворени, а служителите им обвиняват Лукашенко. Полицията вече е започнала да обикаля дори дворовете и парковете, арестувайки всеки, който може да хване. Прибират дори и тийнейджъри, които даже не протестират, а това допълнително разгневява беларусите. Видеа показват как те псуват и крещят от балконите си на полицията, настоявайки органите на реда да си тръгнат. В отговор полицията стреля с гумени куршуми по терасите.

И преди е имало репресии, но в много по-малък мащаб. Нивото на бруталност е стряскащо. Хората са арестувани от мъже, които са облечени изцяло в черно, с маски, без униформи или значки. Това се случва и с екипа на BBC.

По-възрастните хора се страхуват за бъдещето. Допълнителни санкции към Беларус биха повишили цените в страна, в която заплатите далеч не са високи. Те се притесняват и че могат да загубят работата си, ако работодателите им разберат, че подкрепят протестите. Но младите са безстрашни - те искат промяна, ала нямат ясен лидер.

Опозицията я няма. Част от нея е зад решетките, а онези, които са се измъкнали от лапите на полицията вече са напуснали страната за да спасят живота си. За това младите нямат ясни искания, нито политическа програма, само слогани: "Отивай си! Да живее Беларус! Освободете затворниците!" Самата Светлана Тихановская не бе лидер на опозицията, а майка, чийто пряк подход символизира желанието на хората за промяна. Но и тя си отиде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
6
 
! Отговори
Стани да седна преди 3 години
Дайте да свалим лошия Лукашенко. (Да може да дойдем ние, добрите американци на власт.)
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да пази беларусите! Дано успеят да различат истинското зло и да не последват съдбата на Украйна.
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече никой не вярва на сорросоидните пасквили. Лукашенко е президент на Беларус, а Крим е руски. Свиквайте.
63
4
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания, господин Лукашенко ! Велик държавник ! Само така се действа срещу предателите и престъпниците !!!!!!
62
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В беларус няма загинали. Има двама и то не се знае дали не са починали от корона вирус. Или свръхдоза. Или некачествен алкохол. Всички арестувани ги освобождават в момента, но са с административни наказания, разбирай глоби ;))) Е сега със сигурност незаконните опозиционни протести ще спрат, понеже за протестиращите загубите силно ще надвишат печалбата от протестирането ;)))
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 73 реалносттане само полски но и *** информация на беларуските служби и за украйнски майданисти сред протестиращите. Лукашенко знае това но не предприема нищо !
60
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Редакцията би трябвало да отговаря за откровени лъжи като поста на Да/27.
59
4
 
16
 
! Отговори
реалността преди 3 години
КАКВО ПРАВЯТ ПОЛСКИ РАДИКАЛНИ ФЕНОВЕ ПО ПРОТЕСТИТЕ В БЕЛАРУС???АКО ЛУКАШЕНКО Е ДИКТАТОР ТО ТОГАВА КАКЪВ Е МАКАРОН КОЙТО БИЕШЕ ХОРА ПО ПРОТЕСТИТЕ МЕСЕЦИ НАРЕД И НЕ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА ЗА ГНУСНИЯ ЗАПАД МЕРЕНЕТО С ДВОЕН АРШИН Е ПРИСЪЩО ВИНАГИ КОГАТО Е НАШ ВАШ!БОЮ ДИКТАТОР ЛИ Е?ИЛИ ТОЙ Е НАШ И МЪЛЧИМ?ВЕЧЕ МЕДИЙКИТЕ СТЕ НАЙ ГНУСНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ И СЪУЧАСТНИЦИ НА ТЕРОРИСТИ КОИТО УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРИЯ 31Г.КОЙ ЗАПАЛИ В УКРАЙНА -ОДЕСА ЖИВИ НАД 300 ЧОВЕКА ПАРШЕНКО УБИЕЦ И ТЕРОРИСТ ЛИ ?
58
4
 
9
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Навсякъде протестират, само в България медиите не отразяват протестите като хората ! Но малко време остава на Бойко и крадливата му хунта !
57
15
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Прокситата на Путин така се крепят на власт - с фалшификации, лъжи и насилие. Но улицата ще ги помете. Включая и нашите проксита!
56
9
 
4
 
! Отговори
Васко е фукльо преди 3 години
Губели страха си...Имат много здраве от арменския поп.
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През последните дни коренспондентът на BBC в Минск Татяна Мелничук наблюдава протестите в Беларусия от първо лице - от прозореца на луксозното си жилище в центъра на града.
54
7
 
19
 
! Отговори
Фори е леке преди 3 години
Губели сраха си, казва авторът, на мен ми се струва, че губят ума си, както ние загубихме нашия през 97-***. Но,... само времето ще покаже какво са загубили, сраха си или ума си.
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спящите турски клетки се активизираха.
52
7
 
18
 
! Отговори
Боривое Шурдилович преди 3 години
Всичко е театър на абсурда. Лукашенко е лош, а протестиращите са прикривани от световните медии като защитници на демокрацията, дето я сърбаме вече 30 години.Нищо добро не чака Беларус.С и или без Лукашенко.Залогът тук е демократизацията на Беларус, разбирай навлизането на американците. Играта подмолно е да бъдат натикани американски интереси, прикрити като демократични.Тва е картинката.
51
3
 
14
 
! Отговори
Фани преди 3 години
*** Христова, превеждането на статии от сайта на BBC не се нарича публикация, а ПЛАГИАТСТВО!
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59Тролче жалко, скрил си се зад клавиатурата и драскаш безобразия, защото си на безопасно. Няма такива жалки стра*ливци като вас. Женички.
49
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Могат ли да гласуват? - могат. Могат ли да пътуват? - могат, само че Западът не ги пуска. Могат ли да протестира? - могат. Имат ли индустрия, работа - имат. И какво тогава - и аз бих гласувал за Лукашенко
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво насилие бе? Одят си по кварталите най-свободно. В центъра при властта и без това нямат работа.......
47
1
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Видеото от 50 - я етаж ли е снимано ?

Спонсорирани публикации