Витамин А - за по-силен имунитет през есента

Вижте кои са предимствата му за здравето
22 сеп 2020 21:14, Дарена Найденова
3
Витамин А - за по-силен имунитет през есента
Pixabay

Витамин А е мастноразтворим основен витамин. Той подпомага функцията на очите, имунната система и органите. Съдържа се само в организма на човека и животните. Среща се в две главни форми – витамин А1 (ретинол1), който се намира в тъкани на бозайници и морски риби, и витамин А2 (ретинол2) – в черния дроб на пресноводни риби.

 
Като една от главните функции на витамин А се счита поддържането на епителната тъкан. В негово отсъствие, нормалният секретиращ епител се замества от изсушен, кератинизиран епител, който е по-податлив на инфекции. Ксерофталмията представлява кератинизация на очната тъкан, която може да прогресира до ослепяване и е резултат от липса на витамин А.
 
Ранен симптом на недостатъчност на витамин А при човека е т.нар. кокоша слепота, при която се нарушава нормалната функция на пръчиците на ретината. Затова експертите съветват да залагаме на продукти, които съдържат този витамин. Той може да се намери в храни от животински и растителен произход.

Ето четири научно доказани ползи от витамин А

Предпазва зрението
 
Витамин А е важен за поддържане на добро зрение през нощта и при слаба светлина, тъй като образува определени пигменти. Това са молекули, които ви помагат да видите цветовете и са необходими за нощно виждане. Без този витамин очите ви спират да произвеждат тези пигменти, което в крайна сметка може да доведе до кокоша слепота.
 
„Витамин А играе роля и при защитата на роговицата. Това може да намали риска от развитие на катаракта“, казва д-р Юлена Хевър пред Insider. Катарактата е често срещано заболяване на очите, което засяга хората над 80 години.
 
Според изследвания, добавките с витамин А, в допълнение с други витамини, които имат антиоксиданти и цинк, могат да защитят здравето на очите.

Подпомага функцията на имунната система
 
Витамин А е необходим на имунната ви система за образуване, поддържане и укрепване на епитела и лигавиците, които покриват голяма част от вашите органи. Те са първата защитна линия на организма срещу патогени и са ключова част от вродения имунен отговор към инфекциите.
 
Витаминът има антиоксидантни свойства, които предотвратяват увреждането на клетките по време на оксидативния стрес. Ако този процес не бъде спрян, това може да доведе до заболявания като рак, сърдечни болести и загуба на зрение.

Още за предимствата на витамин А и кои храни го съдържат, четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може ли витамин А (Аготи) да ти го бутне ви така лекичко
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А против запек, слушайте речите на фигуранта. Действат незабавно.
1
7
 
3
 
! Отговори
Кърмещи тинейджъри преди 3 години
За да не ви се случат всички гадости описани в статията, наблегнете на тиквата, печена, варена и предварително подала оставка.

Спонсорирани публикации