Хотелиерите свалят цените в коронакризата, съкращават персонал

Половината отчитат спад на приходите, 24% планират да спрат да работят
31
Хотелиерите свалят цените в коронакризата, съкращават персонал
Снимка: Pixabay

През октомври 2020 г. Националният статистически институт проведе месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

Още по темата

През септември 52.2% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 62.4% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47.0% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал през последния месец анкетата регистрира увеличение на ръководителите, предприели основните мерки: „освобождаване/съкращаване“, „платен отпуск“, „преминаване на непълно работно време“ и „неплатен отпуск“.

Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите, се увеличават с 3.0 процентни пункта спрямо предходния месец и достигат 24.4%

През септември 53.2% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 36.9% посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 46.1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 33.2% от тях - „до 100%“, а 20.1% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през септември 35.1% от ръководителите смятат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, 34.6% от тях смятат да продължат да работят, 24.6% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 4.2% прогнозират да я прекратят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Все тая преди 3 години
Нито хотелите, нито заведенията свалиха цените, въпреки че държавата им намали ставката на 9%, не са за жалене. Жалко е за хората, които са заети в тази сфера, защото ги съкращават, а собствениците само търсят облаги от държавата, а надценката им е безбожнаааа..
22
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Дано да може да се карат ски на Банско и Боровец и през тази зима!
21
1
 
2
 
! Отговори
о .... преди 3 години
Страхотна новина, това ми харесва, това ми допада.Браво!Чао-о-о ..
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ходи на басейни в тази пандемия,ти *** ли си.Скъпо му било,ти какво искаш,те добре че работят басейни,които са сборище за вируса. Да затворят всички басейни задължително- само *** ходят на басейн и фитнес при епидемия от вирус,после да заразяват по заведения и т.н.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутри чао, мутри чао, мутри чао, чао, чао!!!
18
0
 
2
 
! Отговори
истина преди 3 години
ако хотела прикрива печалбата от наркотици и проституция... няма да има никакви проблеми, макар и понамаляла заради нощните заведения...но иначе...
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа! Нищо не намаляват. Даже цените на услугите в Хисаря са се увеличили. За ползване на басейн 18-30лв на ден.
16
0
 
21
 
! Отговори
123 преди 3 години
И кои хотели са си свалили цените??? Читав хотел: две нощувки на "промоция"- 600 лева за двама възрастни и дете на 12 г., без храна....
15
1
 
2
 
! Отговори
Пак до 17 и другите преди 3 години
Още повече оприличавайки си родината по този грозен начин и вие автоматично се причислявате към хората, които описа по-долу. Това ли ви е целта? Така ли допринасяте нещата да се оправят? Ако само с това можете по- добре, недейте!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17Ами то всяко стадо си има ***! Да не мислиш, че на запад или където и да е всичко е идеално и няма такива хора? Ама да си оприличиш родината в която си израснал, твоите родители, баба, дядо са полагали труд..с "Ганьоландия" е меко казано, невъзпитано!!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези които само хейтят по родината, ами има и хубави места, поинтересувайте се. Освен това ако се държиш като ганчовец, ами където и да отидеш няма да ти хареса, защото хората веднага те виждат какво си *** и няма да ти цепят басмата изобщо.
12
2
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Не съм написал аз за Ганьоландия. Но и аз бих опреличил татковината по същия начин. Масовият българин какво е?! Дребен тарикат, работещ в сивия сектор, краде всеки ден, защото не се осигурява на реалната си заплата, и лае как депутатите крадели. Чист Бай ***. Това, разбира се, не означава, че у нас няма огромен брой честни и почтени хора.
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 12Като ги съпоставяш с "Ганьоландия" ли? И после аз хейтя, браво! Радвам се, че си научил нещо от тамошната култура.
10
2
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Аз пък винаги съпоставям успелите хора с мен и успелите държави с нашата и гледам къде са разликите, за да станем ние по-успешни. А ти си хейти, никой не ти пречи. Накратко- в Европа в момента да се почива е рай. Без пари е.
9
6
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 3 години
Ми то и нас не ни интересуват твоите драми в швайцарско. Ама гледам тебе явно те интересува другите да са запознати.!??
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бг реално няма никаква пазарна икономика.Всичко е шменти-капели "Да излъжем клиента" независимо дали става дума са туризъм, услуги, или индустрия. Всичко е ПЪЛЕН ЖМЕЛ !!!Включително политиците начело с Боко-шкафчето. Всички са там за едната ДАЛАВЕРА.ГНУС !!!
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми пука за хУтелиерите в Бг особено от типа "Милен Хотелчев и Брат"!!В Бг не съм стъпвал в хотел от поне 15 години.Така и ще си остане.Българие нямат културата и умението да ми предложат такава услуга.Да не говорим че при мисълта да съм заобиколен от ганньовци гости и персонал се обривам на мига.Бг НИКОГА !!!
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе сега съм на хотел и си плащаме стабилни нощувки. Не виждам никакво намаление
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви "хотелиери"? Мошенници! Всичката тази пасмина - на полето да работи!!!!
4
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре отивам до Швейцария за седмица по проект. Ходя редовно там, сумарно годишно прекарвам по 4-5 месеца. В момента цените там са наполовина. В Ганьоландия не ме вълнува кое колко струва, тук по хотели ходя много, ама много рядко- покрай някоя сватба или поодбно мероприятие. Не почивам тук и не ме интересуват местните драми в сивия хотелски сектор.

Спонсорирани публикации