Very nice! След години на възмущение Казахстан заобича Борат

Те използват крилатата фраза на героя за своята туристическа кампания
27 окт 2020 22:50, Нели Христова
26
Very nice! След години на възмущение Казахстан заобича Борат
Снимка: Flickr

Когато първият филм "Борат" излиза по кината, хората в Казахстан са ядосани. Властите в страната дори заплашват да съдят създателя на лентата - Саша Барън Коен. Но сега, когато в Amazon излезе вторият филм за придобилия популярност измислен казахстански журналист, родината му най-накрая го заобича. Министерството на турзима дори реши да използва фразата на Борат "Very nice" (Много хубаво), в своите туристически кампании. 

Kazakhstan? Very nice! е новият туристически слоган на страната, а в поредица от клипове, чужденци обикалят из популярни дестинации в страната, консатирайки Very nice!

"Природата на Казахстан е много хубава. Храната е много хубава. И хората, въпреки шегите в "Борат", са много добри", казва Кайрат Садвакасов, изпълнителен директор на бюрото по туризма в Казахстан. Той е убеден да използва крилатата фраза от американеца Денис Кийн и неговия приятел Йермек Утемисов. Те представят идеята и създават рекламите, твърдят от New York Times.

Отговорът на потребителите в социалните мрежи е положителен, като мнозина казват, че рекламите се възползват от популярността филма и изпращат положително послание. "Браво. Чудесен начин да използвате публичността, създадена от комик, и да я превърнете в положително послание", пише един от потребителите.

Но и излизането на втория филм за Борат не се размина без драма. Американската казахстанска асоциация обвини филма в популяризиране на "расизма, присвояването на културата и ксенофобията". В писмо, изпратено до Amazon, групата попита: "Защо нашата малка нация е плод на обществени подигравки?"

В Казахстан над 100 хил. души подписаха онлайн петиция с искането за спиране на филма, само след появата на първия трейлър. "Те напълно оскверняват и унижават Казахстан и достойнството на казахстанската нация", се казва в петицията.

В социалните мрежи лентата бе определена като "глупава американска комедия“.

Когато първият филм за Борат беше пуснат през 2006 г., властите забраниха филма да се излъчва в Казахстан, DVD-то също не бе пуснато в продажба, а уебсайта му бе блокиран. Според длъжностни лица филмът изобразявал Казахстан като расистка, сексистка и примитивна държава.

Във филма Борат се хвали с кръвосмешение и изнасилване. Той също се шегува, че бившата съветска нация има най-чистите проститутки в света.

Лентата предизвика и възмущение в Румъния, където цяло село заяви, че се чувства "унижено". Селото е използвано като фон за къщата на Борат. Жителите споделят, че им е казано, че филмът ще бъде документален, но вместо това са изобразени като изостанали хора и престъпници.

Години по-късно обаче правителството на Казахстан благодари на Саша Барън Коен за стимулирането на туризма в страната. И през 2012 г. външният министър по това време Ержан Казиханов заяви, че е "благодарен" на Борат за "съдействието за привличане на туристи" в страната, като добави, че 10 пъти повече хора кандидатстват за визи, за да отидат там.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
0
 
! Отговори
тъп народ преди 3 години
какво хейтите бре мишки....има смях във филма и българката си играе добре....бил изтъркан,просташки бил......ами мишки сбъгнати,гледай те си Хаванч или Рич Форестър и не се пенете....!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така се прави
21
0
 
4
 
! Отговори
Джо преди 3 години
За съжаление, този път не му се е получило на Борат. Доста тъповати и изтъркани скечове.
20
1
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Шарли Ебдо в киноиндустрията е този филм!
19
7
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Отвратен съм от ролята на българката в филмът!! невероятно просташка роля и говор! Нашият български език се използва за "износ" на простащини!!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние пък си имаме Боко Морон Лоен.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казахско ноухау. Вземете пример от креативните казахи. Те заявяват, че филмите напълно оскверняват и унижават Казахстан и достойнството на казахстанската нация, но това не им пречи да използват фрази от тези филми за рекламна туристическа акция - демек "елате на място и сами се убедете дали филмите не лъжат като "оскверняват и унижават Казахстан и достойнството на казахстанската нация"Чудесен начин да използвате публичността-оплюване и да я превърнете в положително послание.
16
0
 
9
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Да видим Мария Бакалова докъде ще стигне, все пак във филма говори Български.
15
1
 
4
 
! Отговори
Копирайтърска мъдрос преди 3 години
Лоша реклама няма.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кенефен хумор, но на моменти има и добри попадения.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо никой не прави комедии,които се подиграват с евреи?.......Личи си, че не си гледал филма....91189
12
11
 
14
 
! Отговори
Евреина преди 3 години
Саша Барон Коен, няма нищо общо с КазакстанБорат е доста просташки филм, от които струи евреиска злоба срещу бялята раса и особенно срещу Русия
11
5
 
6
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 3 години
Very nice Bulgaria!За всеки има чекмедже с пачки евро - едно за теб, едно за мен. И едно за ББ...
10
0
 
9
 
! Отговори
bohemian rhapsody преди 3 години
До Анонимен Можел е да играе Фреди Меркюри, заради визуалната прилика, но според Брайън Мей и Роджър Тейлър е било невъзможно да се работи с него.Като му гледаш филмите е напълно разбираемо.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Това е защото си ограничен и гледаш глупостите.Гледай го в Хюго, Клетниците или Шпионинът.
8
1
 
9
 
! Отговори
Филма в 1 изричение преди 3 години
В социалните мрежи лентата бе определена като "глупава американска комедия.
7
0
 
0
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Този ще е следващия Президент от Партията на Цветан Цветанов - Републиканци .По примера на Ердоган и героя му в също такъв *** филм .
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поизтъркаха му се роличките на Саша Барон Коен общо взето едно и също. Дали ще е Али Джи или Борат, "диктаторът" или пък онзи германски гей сякаш гледам едно и също нещо!
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние си имаме истински Борат - Гумен Радев ама е повече трагичен от колкото смешен.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо никой не прави комедии,които се подиграват с евреи?

Спонсорирани публикации