Смъртта им е чужда: Млади акушерки плачат като деца за COVID пациенти

Момичетата са завършили едва миналата година, а сега помагат като сестри
2 дек 2020 16:25,
46
Смъртта им е чужда: Млади акушерки плачат като деца за COVID пациенти
Снимка: БГНЕС

Току-що дипломирали се акушерки се преквалифицираха в Covid сестри. Те работят в Областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. И тъй като са учили да посрещат младия живот, сега трудно приемат загубата на пациент. 

Главната сестра на великотърновската болница Йорданка Минекова разказа пред БНР, че младите й колеги от отделението по акушерство и гинекология са се включили много активно. Момичетата са завършили едва миналата година.

"Всеки ден минавам малко да им дам сила, тонус, да им вдъхна увереност. Днес се разплакаха, защото изгубиха една жена, а за тях това е много чуждо, защото те са акушерки. Аз отивам и те плачат като малки деца, че не са могли да ѝ помогнат. Обяснявам им, че болестта е такава и че те трябва да свикват с това. Но колегите много изживяват всичко, което се случва", сподели главната сестра.   

Седем отделения в болницата са с пациенти с тежки форми на коронавирусна инфекция. Няма минута със свободно легло, нито в отделенията, нито в триажа, разказва Йорданка.   

"Тази сутрин бяха 97. Последните седмици под 90 пациенти ние нямаме. Всеки ден изписваме пациенти, за радост, с подобрение. Чудесно е това, но, за съжаление, нито за минута не оставаме с едно свободно легло, те веднага се попълват", сподели още тя.

В областната болница във Велико Търново няма сериозна криза за медици, но лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите са на ръба на силите си.

"Като влезем при болните, те искат ей така да ни хванат за ръцете, а ние сме с ръкавици. Толкова сме екипирани, а ние сме свикнали да усещаме човешката длан, да хванеш възрастния човек за ръката, да му кажеш "Няма страшно, ние ще ти помогнем!". Мразим ги тези ръкавици, мразим ги тези скафандри! Те търсят, едва дишайки, да видят очите ни през запотените очила и да срещнат погледа ни, за да се уверят наистина ли ние вярваме, че ще се оправят или ги лъжем. Търсещите погледи, това не им дава мира на колегите, защото е неестествен начин на работа", разказа Йорданка Минекова.  

Великотърновската болница има нужда и от куриери. Търсят се доброволци, които да осъществяват връзката между отделенията и диагностичните звена.

"Наистина имаме крещяща нужда от доброволци, които да извършват куриерски функции. Всички колеги, които работят в Covid отделенията, не излизат 7 дни от тях, предвид че те работят в такава среда. По тази причина се налага епруветки с кръв да се носят до лабораторията, кръвни плазми, кръвни продукти от Центъра за трансфузионна хематология да се пренасят до отделенията. Всичко това наистина изисква човешки ресурс, който ние в момента нямаме", разкри още сестрата.

Доброволците куриери ще разнасят по отделенията и топлия обяд, който бизнесът и ресторантите във Велико Търново даряват ежедневно за медиците в Covid отделенията на областната болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Храната на болните е диетична.Винаги е била различна от тази на дежурния лекар.За съжаление много медици се нуждаят също от диетично хранене, но у нас по традиция такова не им се полага.Неясно защо.По различни,, парагграфи,, се отпускала болничната храна и тази на персонала и други такива обяснения.От години си носим храна от къщи. Храната на Фирмите- спонсори и други благодетели също предизвиква киселини.
36
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Съвсем точно. Може би и от замразени мамути и други животни в ледниците. Тепърва ще се изследва и разбира откъде и откога е този РНК-вирус. Освен ако не е смес от животински и мумиен произход, забъркана в някои лаборатории...
35
3
 
2
 
! Отговори
там е разковничето преди 3 години
вируса дойде от тия дето ръчкат,гробовете на фараоните от там и то умишлено на Рам и Тутанкамон и др. за вируса
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ще плачат, като не са учили за сестри. Различна е учебната програма и е разбираемо да се чувстват не на място.Само санитарки става от тях в тия ковидотделения.
33
8
 
2
 
! Отговори
Операционна Сестра преди 3 години
Оооо, много бързо ще свикнат . Измирали са ми пациенти на възраст от 3 до 87 години . Даже залагаме за часа на смъртта . Който познае печели снимка с трупа . Още са младички и неопитни , но ще попаднат на някоя дърта ,като мен която ще ги вкара в пътя.
32
2
 
2
 
! Отговори
а н т д преди 3 години
и в библията го пише,човечеството ще дойде време,лъжата да приемат за истина,ето времето е дошло,който устои в истината,ще има вечен живот,тежко на приелите лъжата
31
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на чужд гроб никой не плаче,стига с тоя измис. вирус
30
10
 
3
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Журналистчета айде да си го начукате отзад вече с този Ковид , мама ви проста продажана. Нещастници...
29
1
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
я оня от Шипка да се покаже и отново да заяви че вирус няма , а Бойко само но плаши !
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност не съм психопат, Чебурашка, и ти го знаеш . Пак прочети заглавието и обърни внимание, че те плачат принципно за пациентите с Ковид. Каква е разликата с това някой да изпитва страдания от друга болест и накрая да почине от нея? Мислиш ли, че тежка пневмония след нещо друго е по-лека от тази при Ковид?Ако беше написано,че плачат от тадост, когато се роди дете сред всичките лоши новини около нас можеше поне да звучи красиво. Понимаеш?
27
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно казано такива заглавия разсмиват, изглежда цинично, но в случая напълно вярно
26
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Млади акушерки плачат като деца за COVID пациенти"????САМО ДА ИСКАТ кОВИД ПАЦИЕНТИ ПЪЛНО С това заглавие първоначално не се разбира за пациенти ли плачат или защото пациенти от Ковид губят живота си?Нещо странно има в словореда на заглавието.
25
14
 
4
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Бати Бойко е велик!Бати Бойко не е измислил короната!Бати Бойко има подготвен екип и мазнинка от милиарди евра за борба с коронавируса!Бати Бойко не може да носи отговорност за всеки погубен човешки живот, след като еементарна дисциплина никой не спазва и никой не слага маски, а в магазините се тъпчете като овце!Бати Бойко е лидер и водач, който ще изведе народа в обетованата страна на Новият Световен Ред!Агент Върджил Мумбайк!ЦРУ!!!
24
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко трогателно! Колко мелодраматично..А на болните, кой им носи топлия обяд? И защо медиците ни не искат да споделят храната на пациентите си?
23
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бат Бойко да беше отъшъл да види какви ги е свършил в някое отделение или онзи плондера Каракачанов, дето издумка 3 милярда за корабчета и хвърчила.Долни некадърници и престъпници ни управляват това е !!!
22
1
 
20
 
! Отговори
Котка преди 3 години
Акушерките могат да не видят смъртен случай цял живот. Нормално е да им е криво.
21
6
 
7
 
! Отговори
Василев преди 3 години
И на Нинова смъртта е чужда, другарката се уплаши, че няма да може да реформира БСП и да направи най-успешното правителство и отиде да се лекува във ВМА!!!Агент Джон Бламон!ЦРУ!!!
20
15
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
А за другите пациенти с други заболявания не плачат ли??? А,вярно аз забравих,че в момента няма други заболявания!
19
2
 
7
 
! Отговори
vvv преди 3 години
До АнонименПо същата причина, поради която ти, например, не преподаваш в университет а най-вероятно си чоплиш носа в някое мазно такси. Би било популизъм от страна на политик да започне да обикаля по отделенията и да се снима с престилка. Нека изринат сганта от властта- с това биха били по-полезни
18
2
 
13
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Това са нормални хора и не са от джелязо, както някои хора пишат тука, че трябвало да имат псохологическа настройка!Това е настройката на всеки жив човешки организъм, не може да си всеотдаен да спасяваш животи и да нямаш емоционалност да приемаш за нещо смъртта!!!Не човек , а желязо просъскал агента фашист!Това са нормални хора, не са комунисти!!!Агент Кени Флейджър!ЦРУ!!!

Спонсорирани публикации