Вратата на колата ни е замръзнала: Какво да правим?

Температурите през следващите дни ще са изключително ниски
18 яну 2021 18:46, Нели Христова
43
Вратата на колата ни е замръзнала: Какво да правим?
Снимка: Pixabay

Температурите навън рязко спаднаха и в сутришните часове достигат до под -10 градуса по Целзий. Много собственици на автомобили вече се сблъскват с най-разпространените проблеми през този период на годината – трудности с влизането в автомобила заради замръзнали ключалки на вратите, както и със стартирането на двигателя.

Тези проблеми се срещат дори при нови автомобили, като в случая по-често се случва замръзване на вратата. Неволята е научила много шофьори в миналото да се справят с тази трудност, като използват различни способи – заливане на ключалката с гореща вода, сушене със сешоар и други. Експертите обаче са категорични, че те не помагат. И затова посочват, какво трябва и какво не трябва да се прави, ако вратата на автомобила не се отваря в студа.

1. Не напъвайте вратата

Ако вратата не се отваря дистанционно, то ключът също няма да помогне. Основото в случая е да се дърпа ръчката, защото повече детайли на система за заключване са направени от пластмаса, а тя лесно може да се счупи и така да се стигне до по-сериозни проблеми. Вратите не блокират от студа заради замръзнала гума, а защото заключващият механизъм е от пластмаса. През него преминават кабел, които са обвити с пластмаса. Именно те замръзват и така целият механизъм блокира.

Електромагнитната част, която отключва механизма, изпълнява своята функция, но не може да направи нищо повече. Не бива да се опитва нито нагряване отвън, нито силно дърпане на ръчката, защото то ще счупи механизма. Затова в подобен случай е най-добре да се отиде в сервиз.

2. Опитайте да влезете през друга врата

Най-важно при подобна ситуация е да проникнете в салона на автомобила. Ако не успеете през шофьорската врата, пробвайте през другите и дори през багажника. Много рядко се случва, всички врати на автомобила да замръзнат. А когато влезете, запалете двигателя и пуснете загряването на салона, за да може замръзналите детайли да се отпуснат.

Следващият етап е да закарате колата на топло място и ако може да я оставите там за известно време, за да може да загрее напълно. За да не се стига до подобна ситуация, избягвайте автомивката на открито през зимните месеци. А когато измиете колата в закрито помещения, не бързайте да я изкарвате навън, а я оставате да изсъхне напълно.

3.Сменете механизма на вратата, ако проблемът се появи отново

Ако успеете да проникнете в колата през друга врата и съответно за запалите двигателя, а след това да закарате автомобила на топло място, но замръзналата врата все още не се отваря, тогава следва посещение в сервиза. Там специалистите ще разглобят проблемната врата и ще сменят механизма.

Експерти съветват да не се опитва самостоятелно смазване на тези детайли, защото тяхната конструкция е много тънка и без разглобяване трудно може да се стигне до тях. Самият заключващ (отключващ механизъм) също се износва през годините и дори смазката не помага в такива случаи. Затова е добре в такива случаи той да бъде заменен.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
ткп преди 3 години
ходи пеша бе
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕГАТИ ГЛУПАВАТА СТАТИЯ въпрос:"какво да правя, ако ми замръзне вратата"отговор: "влез от друга врата"
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЗ ЛИЧНО ИЗПОЛЗВАХ ДОСТА ГОДИНИ В СКАНДИНАВСКА СТРАНА СПЕЦИАЛЕН СПРЕЙ-ПРОДАВА СЕ ВЪВ ВСЯКА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ,КАКТО И ХРАНИТЕЛНИ И АВТО-МАГАЗИНИ,НАВСЯКЪДЕ С ДРУГИ ДУМИ!НА СЕКУНДАТА РАЗТАПЯ ЛЕДА/снега/.А КОЙТО ЖИВЕЕ В КЪЩА/там много хора имат къщи-не апартаменти,за по-качествен живот/,СЕ МОНТИРА УРЕД ЗА ЗАТОПЛЯНЕ НА КУПЕТО И ДВИГАТЕЛЯ НА АВТОМОБИЛА,КАТО СЕ НАГЛАСЯ СПЕЦИАЛЕН ЧАСОВНИК ЗА ТОЧНОТО ВРЕМЕ НА ВКЛЮЧВАНЕТО МУ И ИЗКЛЮЧВАНЕ.ПРИ МИНУС 20 ГРАДУСА/и повече/ВЛИЗАШ СУТРИН В ТОПЛА КОЛА И РАЗМРАЗЕНА!
33
0
 
3
 
! Отговори
Ураааа преди 3 години
Хващаме метро??? Ако е близо,ако не се връщаме в къщи и чакаме докато се размръзне!
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов може да събори с ритник и въртяща се врата.
31
0
 
9
 
! Отговори
Орел преди 3 години
Аз немам такъв проблем, щото имам Опел и влизам през която си избера дупка.
30
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Влезте през багажника,е,ако колата ви е поне с пет врати.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По често замръзват гумените уплътнения..
28
0
 
4
 
! Отговори
30 до 21 преди 3 години
Баси, има и други къде са се сетили... браво!
27
0
 
4
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
чекайте да дойде лятото
26
0
 
8
 
! Отговори
Рара преди 3 години
Когато е студено се стои до печката и се пие вино.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. Използвай жокер - обади се на приятел2. Купи си нова кола3. Изчакайте лятото4. чупи прозореца и влизай5. Драсни и клечката. 6. Влез през другата врата
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Те пък прегряват лятото.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кУПУВАЙТЕ СИ КОЛИ ЗА СЕВЕРНИТЕ СТРАНИ И ПРОБЛАМ НЯМА
22
1
 
20
 
! Отговори
530Д преди 3 години
Ами купете си баварец като мене и няма да имате проблем със замръзването на вратите. Още края на октомври я заключвам в гаража до началото на април.
21
1
 
9
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Купуваш си нова врата която не замръзва.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последния път когато ключалката беше замръзнала, просто се изпиках на нея и всичко проработи..
19
1
 
18
 
! Отговори
СПЕЦИАЛИСТ преди 3 години
Качете се на покрива на колата и уринирайте върху вратата, пеейки хитове от 90-те.
18
5
 
6
 
! Отговори
Веси преди 3 години
Ами, например да си купиш гараж. Толкова ли е сложно? Да не сте спечелили колата от лотарията? Мислехте ли къде ще я паркирате?!
17
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМ преди 3 години
Нищо,защото е късно,трябвало е да го направиш предварително!

Спонсорирани публикации