Въвеждат екостикери за автомобилите от това лято

Ще се издават по време на техническия преглед
18 яну 2021 16:37, Анисия Иванова
48

Въвеждат екостикери за автомобилите. Очаква се те да влязат в сила през лятото тази година.  

Те ще се издават по време на техническия преглед. Целта е да се подобри качеството на въздуха в големите градове.

Радослав всеки ден пътува до центъра на града по работа. Автомобилът му е на повече от 20 години. Споделя, че е обмислял да си купи по-нов автомобил.

"Желанието ми е да я сменя, но то е въпрос на доходи, да отделиш някакъв бюджет и зависи колко ще бъде наказателната глоба, ако ползваш стар автомобил", коментира Радослав Евтимов пред Bulgaria ON AIR.
Замерването на вредните емисии ще се осъществява по същия начин в пунктовете за технически прегледи, но след това ще се издава нов стикер с чип информация от коя екологична група е превозното средство.  

"В зависимост от вида гориво ще бъдат замервани. Ние имаме газ - анализатор и димомер. Съобразно автомобила ще бъдат поставяни, както и досега ще бъде поставена сонда за измерване на изпусканите газове и по технологията, която е утвърдена", посочва управителят на СБА в Русе Александър Димитров.

Системата на всеки пункт в страната ще бъде свързана с тази на автомобилна администрация. Според Александър Димитров няма да има възможност за злоупотреби, тъй като връзката с администрацията е криптирана и има камери в пункта.

Очаква се стикерите да влязат в сила до 12 юли тази година. Контролът ще се извършва в големите градове. В столицата ще има зони, в които при мръсен въздух над нормата автомобили от определени групи няма да имат право да влизат. Все още не е ясно как ще се санкционират нарушителите в отделните големи общини.

Стикерът "ЕКО" ще бъде залепен на предния прозорец на автомобила. Информацията за нарушителите най-вероятно ще бъде набавяна или чрез чипа от стикера или чрез регистрационния номер на автомобила, проследен от камерите за видеонаблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Печките замърсяват въздуха, те ще мои ограничават автомобилите!!!!
42
0
 
1
 
! Отговори
Eвала преди 3 години
До КПССМного точен въпрос, но отговорът подозирам, че ще НЕ.
41
0
 
8
 
! Отговори
Пипи преди 3 години
Споко, преди години на КАТ се предложиха едни стикери за предното стъкло, четяха се с четец край пътя. При тестването, при ясно време се четяха добре, но като заваля дъжд нищо не можеше да се прочете. Предполагам е същата фирма - водачите да са спокойни, това е само да се усвоят едни пари, ефектът клони към нула и много скоро след въвеждането проектът ще умре.
40
2
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
Софтуер архитекте, ела с Теслата, където се налага да работят моите хора да видим за какви емисии ще ми говориш. Ама може после спокойно да съберем изпадалите чаркове и да я закараме някъде с някой от багерите. Паркетните коли да си ги карайте, но за определени места има малко по- различни изисквания. Днессъм минал 740км. Ще издържи ли на това? Утре пак. Ако ходишс Тесличаката за газария до офиса ОК, но...
39
0
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Прекалено много ми стават тегавите правила в тая държава. Ще взема да я отсвиря напълно.
38
0
 
13
 
! Отговори
КПСС преди 3 години
За един приятел да попитам - какво правим ако в талона ми не пише евро категория, а на пункта ме премерят, че отговарям на евро 5? Измерването ще се взима ли предвид при формирането на данъка?
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И срещу некой лев стикера ще ми е еко,нищо че бълвам кълбета дим.
36
0
 
7
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До Софтуер архитект"АЗ" "АЗ" "АЗ" ....... карам еди какво си.... абе ей тук не е форум за самохвалство бе. Като чуя накой да говори АЗ АЗ АЗ и му предценявам багажа. Той бил карал , ми карай нас какво ни интересува какво караш.
35
1
 
20
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
А така!Честит ви още един нов данък!И да не забравите на 4 април пак да си изберете назначения от крадливата мафия крадец Бойку Тиквата!
34
9
 
3
 
! Отговори
Софтуер архитект преди 3 години
Аз като шеф на 200 програмиста, От 2 години карам Tesla model X.0 вредни емисии
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте ревали бе. Вие не разбрате ли, че сте икономически неизгодни да карате една и съща кола 10+ години. Целта е да се купуват чисто новите автомобили за да може едни хора да имат приличен оборот.
32
5
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Стига сте ревали, цените дори спаднаха. Старата ми кола струваше около 250 биткоина, новата взех само за три този месец....
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колите на метан??Моя мерцедес е на 26 години с метан инсталация. Карам само на метан. Бензин не е виждал от 6 години
30
1
 
11
 
! Отговори
Газаджия преди 3 години
А колите на газ??? Защо и те не се вкарат в това ЕКО начинание??? Българина масово кара на газ старите коли!!!
29
1
 
23
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Ами на брадчета който гори в печката всичко стикер на комина ще има ли
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо ден и нощ да се чудят как да облекчат народа, който едва крета в пандемията, гербавите престъпници наистина ден и нощ кроят планове за пладнешки обири на същия този народ!Изберем ли ги наново, наистина заслужаваме съдбата си!
27
3
 
12
 
! Отговори
Кой ще връща преди 3 години
Милиардите които се раздават от джипа ? Познайте от първия път ....само да минат изборите .....
26
1
 
16
 
! Отговори
Тия преди 3 години
за да пооткраднат още малко, какво ли няма да измислят. Ами какво ще кажат производителите, на които им променяте категорията на колата. Ами способни ли сте да спрете крадците на катализатори, които вилнеят в кварталите по поръчка на ваши топ избиратели и под закрилата на нищо невиждащата и неможеща полиция? Някой от властта направи ли си труда да види в интернет колко фирми се занимават с този бизнес? А камионите на закриляните от вас строители ще спрете ли - те замърсяват повече от всички?
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавата алчност ще приключи България!Нещо, което дори турците не успяха за 5 века!
24
1
 
19
 
! Отговори
ВИВА ГЕРП преди 3 години
Ще се въвеждат ли и екостикери за кюмбетата на електората?

Спонсорирани публикации