Белези от акне - как да ги намалите?

Ползвайте слънцезащита и през зимата, съветва дерматолог
21 яну 2021 04:00, Дарена Найденова
2
Белези от акне - как да ги намалите?
IStockphoto

Единственото нещо, което е по-лошо от наличието на акне, са дългосрочните белези, които то оставя. Дори да се грижите по невероятен начин за кожата си, петната могат да останат седмици или месеци. Хубавото е, че има решение на този проблем, както и експертен път, по който да го предотвратим.

Какво причинява белезите от акне?
 
Белезите от акне се причиняват от възпалителни лезии на акне като папули (розови подутини), пустули (розови пъпки) или кисти. Според дерматолога Клеър Чанг, има няколко фактора, които допринасят за риска от развитие на петна.
 
Първо, може да е генетично наследено. Ако имате членове на семейството, които имат белези от акне, сте изложени на по-голям риск да ги получите. Вашият тип кожа също влияе на проблема. Д-р Чанг казва, че хората с по-светъл тон може да са по-склонни към по-често зачервяване след възпалително акне, докато тези с по-тъмен цвят могат да бъдат по-предразположени към поствъзпалителна хиперпигментация или кафяво оцветяване.
 
Дерматологът д-р Диана Дейвис се съгласява с колежката си и обяснява, че меланоцитите (клетките, които произвеждат меланин) работят различно при по-тъмна кожа, защото са много чувствителни към възпаление. Тя казва, че човек със светъл тон може да изпита известна розовина или зачервяване за кратък период от време, докато тези с по-тъмна кожа често имат кафяви петна, които могат да останат с месеци.
 
Това, което експертите винаги съветват, е никога да не пипате пъпките си. Склонни сме да си причиняваме излишни травми, които ще влошат възпалението и ще доведат до белези. Чанг казва, че трябва да се избягват суровите ексфолианти и продукти за грижа за кожата, които могат допълнително да раздразнят кожата. Също така трябва да спрете да изстисквате пъпките си, тъй като това ще изостри възпалението.
 
Дерматологът предупреждава, че излишното излагане на слънце може да направи петната от акне по-тъмни, така че това е още една причина да използвате слънцезащитен крем с минимум 30-и фактор всеки ден.

Още съвети за премахване на белезите от акне ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации