Джак Ма се завърна, но това ли е краят на сагата с изчезването му?

Всъщност все още не се знае къде точно е бизнесменът
25 яну 2021 19:30, Нели Христова
40
Джак Ма се завърна, но това ли е краят на сагата с изчезването му?
Снимка: БГНЕС

Носейки червено червило и дълга пероксидна перука, ниският предприемач, който скоро щеше да стане най-богатият човек в Китай, се качи на сцената и започна да пее Can You Feel Love Love Tonight от анимацията The Lion King на Disney.

Още по темата

Джак Ма, главен изпълнителен директор на гиганта за електронна търговия Alibaba, бе спечелил правото да направи спектакъл от себе си. На този ден през септември 2009 г. пред 16 000 обожаващи служители, на стадиона "Жълт дракон" в Ханджоу, ексцентричният бивш учител по английски празнува. Той беше изградил огромна търговска империя - отговорът на Китай към Amazon, eBay и PayPal.

Малко повече от десетилетие след това Ма преживява не толкова триумфален момент в светлината на прожекторите. След почти три месеца, в които местонахождението му бе неизвестно, след като публично демонстрира несъгласие с Пекин, той се появи отново миналата седмица. Това, което си личеше от видеото бе, че Джак Ма е претърпял голямо наказание.

Неговата 48-секундна поява, излъчена от неизвестно място, бе "като заложническо видео", според един от членовете на голям онлайн форум за анализатори на Китай, цитиран от The Guardian.

Alibaba остава мощна сила на китайската бизнес сцена, но Ма е с подрязани крила, след като е предприел смелата и може би глупава стъпка да се противопостави на комунистическата партия, на която той е член.

"Не разбирам какво си е мислил", казва Бил Бишоп, който пише китайския бюлетин Sinocism. "Това не е конструктивно в китайската система."

По време на среща на върха в Шанхай през октомври миналата година Ма критикува отношението на регулаторите към големия бизнес, обвинявайки ги в манталитет на "заложна къща", който задушава иновациите. "Не бива да използваме начина за управление на гара, за да регулираме летище", заявява Ма. "Не можем да регулираме бъдещето с вчерашните средства." Той се изправи да говори само миг след като Уанг Кишан - дясната ръка на китайския лидер Си Дзинпин - беше казал тъкмо обратното. Уанг беше подчертал предимството на безопасното регулиране, което гарантира, че бизнесът няма да стане господар на държавата.

"Речта на Ма бе свързана с поемането на риск без да се притеснявате от нестабилността, която идва от това", казва Джордж Магнус, научен сътрудник в Китайския център на Оксфордския университет и автор на "Червените знамена: Защо Китай се намира се в опасност". "Това е анатема за философията на партията на Си Дзинпин."

Прякото противоречие на Ма с реториката на Пекин бързо плъзна из социалните медии, добавяйки към потенциалното смущение на комунистическата партия още проблеми. Ма може и да струва повече от 35 млрд. паунда, но бързо стана ясно кой командва парада.

В рамките на две седмици предприемачът и двама от неговите приближени бяха призовани да се срещнат с финансовите регулатори. Ден по-късно неизбежната борсова флотация на Ant Group - онлайн финансова компания, създадена от Alibaba, която включва системата за цифрови разплащания Alipay - беше отменена.

Регулаторите цитират "промени в регулаторната среда на финансовите технологии и други основни въпроси", но преобладаващият разказ е, че Ма е наказан с цената на първоначалното публично предлагане на Ant Group (IPO). Акциите в Alibaba, която притежава част от Ant, поевтиняха с повече от 8%, намалявайки нетната стойност на Ma с повече от 2 млрд. британски лири. Властите в Пекин също разпоредиха разследване на твърдения за "монополистични практики" в Alibaba - както и на друга фирма на Ма - Tencent, а по-късно наредиха на Ant Group да намали своите операции.

Бишоп се съгласява, че има основателни причини за безпокойство относно начина, по който Alibaba притежава търговска власт и отношението на компанията към работниците. Той също така вярва, че има основание за  безпокойство и сред регулаторите относно системния риск, присъщ на модела на Ant за предоставяне на множество малки заеми. Но идеята, че публичното демонстриране на несъгласие на Ма не е в основата на последната намеса в работата на Ant Group е лудост.

"Това е Китай, това е комунистическата партия - причината винаги е политическа. Той смути вицепрезидента и регулаторите... и хоп - четири дни по-късно IPO му се изтегля. Ако това беше чисто регулаторна загриженост, защо да го оставим да достигне до IPO? Съвсем очевидно е, че речта му този ден е натиснала спусъка", обяснява Бишоп.

Има слухове, че лично Си е този, който е дръпнал щепсела. Магнус, който е начертал стила на управление на Си Дзипин, обяснява, че Китай се стреми към ленински идеологически подход, наложен чрез мрежата от обединени предприятия и групи, чиито интереси трябва да се приведат в съответствие с тези на партията.

"Джак Ма случайно е един от най-популярните и известни хора, който е предизвикал гняв у ръководството, което не харесва хора, станали твърде големи за обувките си и притежават правомощия, които сякаш съперничат на авторитета на самата партия", казва той . "Ако възгледите предприемачите са политически съобразени, те ще процъфтяват. Ако не отговарят на изискванията, те няма да процъфтяват и ще бъдат подложени на вида лечение, на които Джак Ма току-що е жертва. "

През трите месеца, в които Ма липсваше, имаше множество спекулации. Някои бяха убедени, че 56-годишният мъж е избягал от страната, а други, че той просто се е покрил и е бил забелязан на голф игрище. Слуховете обаче ставаха все повече и повече, когато беше внезапно Ма бе заменен като съдия в телевизионното шоу за таланти Africa’s Business Heroes.

Самият факт, че Ма се появи отново, доведе до увеличаване на акциите на Alibaba с 8,5% в деня, когато видеоклипът му беше потвърден като истински, но връщането му не слага край на нищо.

Във видеото от 10 януари, но публикувано миналата седмица, Ма се посвещава не на въпросите на регулирането и бизнеса, а на издигането на бедните в селските райони на Китай. "С моите колеги се учим, мислим и сме все по-решени да се посветим на образованието и общественото благосъстояние" каза той, обръщайки се към учители в селско училище.

Ма заявява, че е стигнал до заключението, че китайските предприемачи трябва да отделят време за "съживяване на селските райони и общия просперитет" - две ключови позиции от дневния ред на Си Дзипин.

Магнус посочва, че е невъзможно да се разбере дали Ма е задържан от властите под някаква форма. Настоящото му местонахождение също не е сигурно. И фактът, че бизнесът му е станал толкова неразделна част от ежедневните финансови транзакции за много китайци, може да не е в негова защита.

"Трябва ли да бъдат внимателни с него? Някои може да мислят така, защото позицията му наподобява малко на тази на Бил Гейтс. За да бъда честен, ако партията наистина се тревожеше за него и неговото влияние, не мисля, че те биха се притеснили да го затворят. "

Вътрешните и чуждестранните инвеститори не просто бяха наранени от неуспешната флотация на Ant Group, но напомниха какво се очаква от тях. "От миналото лято започнахме да чуваме много повече за това каква е визията на Си Дзипин за частните предприемачи и как те се вписват в целта на голямото подмладяване, за което той настоява", казва Бишоп. "Си възпита патриотични предприемачи от миналия век, които спечелиха много пари, а след това направиха много за страната и много за партията. Политически разбиращите хора в бизнеса виждат това като променящ се политически вятър, към който трябва да бъдат по-чувствителни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хехе простолюдието да си знае мястото. Кой е този джак ***? И къде си мисли че се намира? И за кой се мисли? За повече от учените, инженерите и лекарите в Поднебесната? Хахахаха Сега вече знае кой е и къде се намира. Обикновен прекупвач в най старата империя на планетата, където цивилизацията върви с йерархията.
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 30-ВИЕ УНИЩОЖИХТЕ БЪЛГАРИЯ МЪРЗЕЛИВИ ***
28
8
 
15
 
! Отговори
лява смърт преди 3 години
Посредствените маси мачкат успешните единици. Може да не е точно комунизъм, но е точно в този дух. В Русия, в България, в Сърбия, в Китай - все тая. Червена власт на посредствените, алчни и мързеливи пиявици лочи кръвта на можещите и работливите. Когато са просто червени и без власт прекарват всичкото си време в плюене по текущата система, за да вземат властта отново. Достоевски го описва, Солженицин го описва, четете класиките и се пазете от лявото.
27
0
 
8
 
! Отговори
мдааа преди 3 години
Малко почивка от Путин днес явно , и отново към Джак *** Чен Ун да очаква включване
26
2
 
8
 
! Отговори
Много мръсен... преди 3 години
...номер на г-н ***, първо изчезва, а после внезапно се появява, при това - очевидно неотровен ни с новичок, ни с полоний....Че бива ли така?!???
25
7
 
4
 
! Отговори
деградирало общество преди 3 години
През ден чета, че има нов най-богат човек на света... Кой го интересува това изобщо, се чудя? Някакви си измислени хора и подставени лица, с псевдо-виртуални пари, в някаква си измислена, капиталистическа пирамида... Това ли е идеалът? Това ли е висшата цел и това ли са вашите идоли в живота? Направихте ли нещо добро за обществото, направихте ли нещо добро да помогнете на човек в беда, развивате ли духовния си потенциал? Или само кинти и цицони ви интересуват? Цивилизацията върви към края си...
24
2
 
1
 
! Отговори
читател преди 3 години
думата флотация не е ползвана на място
23
2
 
4
 
! Отговори
Л преди 3 години
До неандерталецЕ то ако нямаше интернет и той нямаше да има никаква власт и пари :D
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази муцуна и милиарди не могат да я фикснат. Планетата на дегенератите.
21
3
 
15
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Джак да се благодари, че има социални мрежи, за да забележи целия свят неговата липса. Ако това беше преди интернет, почти никой нямаше да разбере, че го има, камо ли пък, че е изчезнал.
20
1
 
14
 
! Отговори
Аууу преди 3 години
Не статия, а книга направо. Аз лично не схванах много, но може да съм трайно затъпял, а може и от от кеймтрелсите, а може и от китайския телефон..
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много правилна политика на китайската държава спрямо бизнеса! Да можело той да рискува свободно без да сме се страхували от несигурността, която можела да настъпи.... Заради такива *** като теб на запад обикновения работник и данъкоплатец плаща държавата да спасява алчни бизнесмени като тебе. Без регулации за вас бизнесмените ще се превърнете в кървави диктатори! Разстрел само за такива като тебе....
18
8
 
6
 
! Отговори
Първанов преди 3 години
Ако се разчуе за Пернишката секта , протестите ще се изместят пред президентството и Позитано ! Тихо моля Ви , че и аз ще го отнеса , колкото и да съм хитър и да съм се покрил !
17
5
 
4
 
! Отговори
нал тъй преди 3 години
парата е важно,Буда е за будалите
16
9
 
13
 
! Отговори
1 преди 3 години
ДругарЕ,а на вас изчерзва ли ви се безкрайно като Джак? Нали искате Комунизъм. Днес имаш, щото си работил, утре Си казва, че стига толкова. .. ис имането. и с живеенето. От технологичен магнат ставаш работник на оризовите полета.Супер, нали другарЕ?
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станал е тибетски монах и е приел Будизма, Джак *** не продава душата си за пари, ще прави каквото си иска и ще изчезва колкото си иска.
14
7
 
11
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ДЪРТИТЕ КОМУНИСТИ КАТО НАШИТЕ СА ГО ИЗДОИЛИ - И СЕГА ЩЕ ГО ПУСНАТ !!!!!!!!!!!!
13
4
 
5
 
! Отговори
Секретен преди 3 години
Номер 1 (1 към 1) ТИХО ! Не издавай нещата , че и теб ще приберат. Хората(простолюдието) в България не бива да разбира ! ....... В Русия съм , в Русия съм....
12
5
 
6
 
! Отговори
Мак Джа преди 3 години
Жълт като опикaнo мушкато. Баааааcи сухата паста е тоя.
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията не е слободия.Много добре действат китайците.Това трябваше и тука, но тука само предатели и егоисти се бутат да забогатеят с цената на всичко и без да им пука за другите и за държавата. Китайският модел е най работещ към народ като нашия. През соца след 65 Тодор Живков успя да развие България до 24 и икономика в света, това не става с лиготии и *** , става с труд и морал, а който иска далавери и да краде в затвора ....

Спонсорирани публикации