Московската полиция претърси апартаменти на семейство Навални, арестува брат му

Акциите били за нарушаване на "здравните правила", въведени заради коронавируса
Обновена: 28 яну 2021 06:47 | 28 яну 2021 06:46, Анисия Иванова
68
Московската полиция претърси апартаменти на семейство Навални, арестува брат му
Снимка: БГНЕС

Олег Навални е бил арестуван в хода на операция за обиски на жилища на опозиционни политици, съобщи в „Туитър“ директорът на Фондацията за борба с корупцията Иван Жданов. По думите му Олег се намирал в апартамента на брат си по време на обиска. Не е известно защо е задържан.

Олег Навални беше освободен от затвора през 2018 г., след като излежа три и половина години по присъда за незаконно присвояване. Алексей Навални получи условна присъда по същото дело, което според съмишленици е целяло да окаже натиск върху него и да потисне опозицията.

Според Жданов обиските вероятно са част от разследване за призивите за демонстрации. Той публикува видеоклип, заснет на друго място. На него се вижда как Юлия Навална, съпругата на опозиционера, заявява на полицаите да почакат, докато дойде нейният адвокат.

По-късно Юлия Навална, съпругата опозиционера, извика към журналистите от прозореца си „Не позволяват на адвоката ми да дойде, разбиха ми вратата!“. Вероника Полякова, адвокат на Навална, е стояла няколко часа пред вратата на апартамента, преди да бъде пусната вътре от полицаите.

Съобщава се, че е претърсен и офис на организацията на Навални „Фонд за борба с корупцията“.

Според властите акциите са били в рамките на разследване на вътрешното министерство за нарушаване на "здравните правила", въведени заради епидемията от коронавирус, след съботните демонстрации в Русия по призива на опозиционера, съобщава БНР.

Установено било, че организаторите и участниците в неразрешените демонстрации са създали заплаха за разпространение на новия коронавирус, посочиха от вътрешното ведомство преди претърсванията, като допълниха, че в демонстрациите в Москва са участвали заразени хора.

Още по темата

Успоредно с това, контролният орган в телекомуникационната сфера „Роскомнадзор“ обяви, че е санкционирал социалните мрежи и сайтове Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, ВКонтакте, Однокласники и YouTube за разпространяване на съобщения, подбуждащи, според него, непълнолетни да демонстрират в подкрепа на опозиционера Навални.

Разследванията във връзка със съботните демонстрации се увеличават, а привържениците на Навални обявиха нови митинги за неделя.

Руският Следствен комитет, който се занимава с важни разследвания, обяви, че са възбудени около 20 разследвания във връзка с демонстрациите, главно за призиви за всяване на смут, хулиганство, насилие срещу полицията и за подбуждане на непълнолетни към извършване на незаконни действия.

Вътрешното министерство започна разследване на блокирането на пътища, по-специално във Владивосток, тъй като там демонстранти блокираха движението по време на протеста си.

Десетки хиляди руснаци протестираха миналата събота в около 100 руски градове по призива на Навални. При неразрешените от властите демонстрации бяха арестувани близо 3900 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Комунист, умира но власт не дава!
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПолзването на нецензурна лексика и нанасянето на просташки обиди са признак за слаба позиция и липса на аргументация.Това само радва разумните поддръжници на истината.
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Злото джудже е много страхливо. Страх го е някой да не му вземе двореца.
56
3
 
3
 
! Отговори
Раша тъдей преди 3 години
Рашките леко полеко ще стигнат далеко.Само ние в БГ ще си останем без нищо по средата на нищото.
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито са опозиционни, нито са политици. Просто - пета колона.Опозиционните партии са в парламента и нито един от техните лидери не каза нещо хубаво за Навални.
54
3
 
1
 
! Отговори
Пфф преди 3 години
"КОМУНИСТИ4ЕСКИ ДЕЙСТВИЯ - А ВИХРУШКАТА В РУСИЯ МИЛИАРДЕРИ КАПИТАЛИСТИ !!"А в сащ върхушката от неолибералисти-комунисти. Ко стана. Нещо се обърнаха нещата.
53
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
промо- каскетът е в шивачницата и крои мярка за шапка на резидента, защото в централния е хладно.
52
5
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Фамилия рецидивисти - и запада е тръгнал да ги защитава.
51
12
 
8
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации на руската полиция ! Такива родоотстъпници и престъпници трябва да получават незабавни доживотни присъди ! Вечна слава на братска Русия !
50
1
 
11
 
! Отговори
4epa преди 3 години
КОМУНИСТИ4ЕСКИ ДЕЙСТВИЯ - А ВИХРУШКАТА В РУСИЯ МИЛИАРДЕРИ КАПИТАЛИСТИ !!
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хазарите не са излизали от Кремъл. За цялата си история, руснаците никога не са били управлявани от руснаци. Всички беди и за руснаци и за българи идват от Кремъл...
48
7
 
6
 
! Отговори
промо преди 3 години
кажете къде ГЕРБ покри КАСКЕТА, това ни вълнува ??? кажете за убиеца на Милен Цветков, какво ни занимавате със статии за Русия и т.н.
47
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джуджи реши да покаже, че всичко което Навални говори е вярно, че и отгоре ......
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свобода за Гуай...упс... Навални!
45
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички свършват по един и същи начин... диктаторите.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всичко се повтаряЗащо Ленин лежи в центъра на МасквЕ?Това значи ли, че и зад Късия надничат криви носове?
43
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ето...Тегобата е за русоробите, които са умствено подчинени и не могат да отлепят дори живеейки в сравнително нормална дръжава, но то е така. Реват за "свобода", но са роби на брутален режим.
42
14
 
14
 
! Отговори
всичко се повтаря преди 3 години
Навални е новият Ленин - изпроводен с вагон пари да разсипе Русия. В единия случай от Швейцария, във втория от Германия, но отзад все надничат дългите криви носове.
41
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази държава дъно няма, всеки ден копаят още и още надолу!
40
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците не са свободолюбив народ. Предпочитат да имат един сатрап който да ги мачка.