Веганство или средиземноморска диета - кое е по-ефективно?

По-ниското съдържание на мазнини е за предпочитане
20 фев 2021 18:22, Теодора Драгоева
36
Веганство или средиземноморска диета - кое е по-ефективно?
IStockphoto

Според ново проучване, ако искате да отслабнете, ще трябва да заложите на веган диета с ниско съдържание на мазнини, а не на прочутата средиземноморска диета.

Ако отслабването е една от вашите цели за 2021 г., може да помислите да преминете на растителна храна с ниско съдържание на мазнини. Новото проучване, публикувано на 5 февруари от Комитета на лекарите за отговорна медицина в списанието на Американския колеж по хранене, показва, че храненето с веганска диета с ниско съдържание на мазнини всъщност е доста по-ефективно за сваляне на излишните килограми в сравнение със средиземноморската диета, която обикновено се класира като най-добрия режим на хранене.

Двете диети бяха сравнени в 36-седмично проучване. В продължение на 16 седмици половината от участниците са били разпределени произволно на веганска диета с ниско съдържание на мазнини, като ядат зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и бобови растения, като същевременно ограничават растителните мазнини като олио, авокадо, ядки, семена и кокос. Другата половина е спазвала средиземноморската диета, която също е пълна със зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, но включва зехтин и умерено количество риба и пиле.
 
Изследването е показало, че спазването на вегетарианска диета с ниско съдържание на мазнини има много по-добри резултати за отслабването, нивата на холестерол и чувствителността към инсулин. Участниците, спазващи средиземноморската диета, не са отслабнали, а тези спазващи вегетарианска диета с ниско съдържание на мазнини, са свалили средно по 6 килограма за периода.
 
Още за веганството и средиземноморската диета ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
0
 
! Отговори
БатеЕ преди 3 години
Чудесна статия. С такава простота е описано всичко. Като от женско списание. Ора, за да сте силни (не кокалести зомбита, не и дебели прасенца), трябва яко тренировки, следене на приетата храна ( да знаете какво ядете , сготвенко, домашно), и ефекта няма да закъснее. Но ако сте натрупали 20 кг отгоре (които се трупат с години хапване), не очаквайте да ги свалите за месец. За месец се свалят между 1,5 - 4 кг. А ония с глада - ае нема нужда!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С ниско съдържание на мазнини се получава така че на 40 години ще изглеждат като на 60.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е веганството не е
30
0
 
2
 
! Отговори
Доктор Охболи преди 3 години
29 е адресиран до 22. Извинете.
29
0
 
7
 
! Отговори
Доктор Охболи преди 3 години
Абе, пич, рязкото отслабване води до високи нива на пик. киселина. Обяснението е просто.Но, лошо няма че си отслабнал. Даже е много хубаво. Сега трябва да почнеш много вода, 2 литра поне на ден и няма да е лошо да започнеш подагрол, това е хранителна добавка. Няма да се спичаш, ще я смъкнеш киселината, просто пии много вода, да си прецакаш бъбреците.
28
1
 
7
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Храната трябва да е разнообразна. Да се храни човек по малко, но често. И да се движи. Без да прекалява . Гарантирам нормално тегло и здрав дух.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, ама аз като обядвам с един вегански обяд, след 2 часа стомахът ми почва да къркори и иска още ядене. И така изяждам много повече храна, отколкото ако съм ял месо.
26
1
 
10
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Хитлер е доказал, че от неядене се отслабва. В концлагерите е нямало дебели хора. То и затова д-р Емилова е ефективна. Уморявате от глад и щеш не щеш отслабваш. Друг е въпроса, колко е здравословно това. Истината е, че телата ни се нуждаят от мазнини, за да функционират правилно. Липсата на такива може да доведе до редица здравословни и психологически проблеми.
25
0
 
12
 
! Отговори
ПОДГОТОВКА! преди 3 години
Ха Ха Ха - подготвят ни за 100% синтетичното месо на Бил Гейтс.Не. мерси!
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мазнините са основата на метаболизма, пълният отказ от тях води до здравословни проблеми.Статии като тази са потенциално вредни за здравето и не трябва да се публикуват. Също така всички статии промотиращи хранителни разстройства.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22Без месо не може!Така е и аз пробвах с плодова диета която заработи за една година 32кг., но сега трябеа да си правя зъбите за 11000?(Всички), които са увредени от плодовата киселина (ябълки, цитрусови и банани)!Така, че слаб и спортен с изпортени зъби или дебел ама със захапка на тигър!
22
4
 
6
 
! Отговори
Без месо не може! преди 3 години
Преди 2 години започнах диетата на Лидия Ковачева и два поредни месеца по 13 дневна диета, като първия месец бях 13 дни на ябълки! Почивах 20 дни и още 13 дни само на ябълки по 4-5 ябълки на ден! Свалих 18 килограма и реших да си пусна кръвни изследвания да видя има ли някакви изменения! Като получих изследването пикочната ми киселина в кръвта беше при норма около 400 моята беше 850! Ходих на лекари и ми казаха отделно, че вече съм с Подагра, а и ще си увредя сърцето и кръвта!
21
3
 
5
 
! Отговори
Tъпаци преди 3 години
Прочетете 20-те коментара отдолу и след това си направете извода защо България е на първо място в Европа по сърдечно-съдови заболявания.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колеги , не че нещо , ама що за невероятни глупости са написали горе :Диетата е траяла 16 седмици , а отслабналите са свалили средно по 6 кила за тия 4 месеца диета . Тоест по 1,5 кила на месец . Ми то това и без диета може да го постигнеш - ядеш си както до сега , но вкарваш 3 - 4 пъти седмично по 1 час спорт .
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ям супичка тиквена със семки и след това Cordon bleu и тортичката още не съм избрал и чета сеира от България!Поздрави от Швейцария - страната с народна демокрация!
18
0
 
5
 
! Отговори
монархокомунист преди 3 години
До СенкичЗа кренвиршите си абсолютно прав!:))
17
3
 
2
 
! Отговори
Веган преди 3 години
Ей, който ме изложи за филето и рибиците... Ще му изям дробчето!
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Апропо - смешка, един познат реши да веганясва, много му се смяхме. Месец, два, на третия заприлича на пубертет, засили се да тренира пак в залата.Това е човек, който преди си клякаше със стотина кила щанга. Сложи 60-ка, тръгна надолу, сгъна се и остана там. Скъсал мускулно влакно, прецакал сухожилие, половин година по доктори и куца. После реве Прецаках се с тия глупости да не ям месо. Ама късно...
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За първи път чувам че трябва да си веган за да свалиш кила...Но иначе е вярно - не можеш да изядеш повече от десет кила зеле на ден, така че ще свалиш, няма къде да ходиш. Междувременно ще си прецакаш храносмилателната и имунната система и кой знае какви заболявания ще отключиш.
14
6
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
От 2 милиона години човекът е МЕСОЯДЕН ВИД има много неопровержими доказателства за това.Вегетарианството е пpocтотия и в дългосрочен план се отразява негативно на физическото и психическо здраве.

Спонсорирани публикации