Куркума - кои са предимствата й при възпаление в тялото?

Намалява болката и понижава кръвната захар
7 мар 2021 20:35, Иванка Гъркова
4
Куркума - кои са предимствата й при възпаление в тялото?
Снимка: Pixabay

Възпалението в тялото е процес, който носи със себе си доста здравословни проблеми. Когато стане хронично, то засяга до голяма степен имунната и нервната система, като може дори да доведе до смърт. Особено по време на пандемия, всеки от нас трябва да вземе мерки, за да не позволи да се разрасне, защото е и предпоставка за разболяване от COVID-19.

 
Има много хапчета, с които да понижите възпалението в организма, но преди да прибегнете към тях, е добре да се обърнете към някои природни средства. Да вземем например куркумата, която освен за овкусяване на ястия, може да се ползва и за предотвратяване на вирусни инфекции в този сезон.
 
Според редица изследвания, на куркуминоидите в подправката с типичен жълт цвят, се дължи противовъзпалителното ѝ действие.
 
Кои са ползите от приема на куркума?
 
Древната подправка се получава от цъфтящо растение, чийто корен прилича много на джинджифила. Най-широко се използва в индийската, азиатската и централноамериканска кухня. Но освен там, много последователи на аюрведа и китайската медицина, я ползват за прочистване на черния дроб, за лекуване на рани и кожни състояния (по данни на списание „Phytotherapy Research“) и намаляване на възпалението.
 
Проучвания, цитирани от EverydayHelath, доказват ползата от приема на куркума под различни форми – в насипно състояние, под формата на капсули или в етерични масла и козметика. Резултатите от тях сочат, че тя понижава болката и подуването при остеоартрит и ревматоиден артрит. Други пък доказват, че действа добре при храносмилателни проблеми и депресия.
 
Куркумата може да подобри чувствителността към инсулин и да понижи нивата на кръвната захар, което е особено важно при хора с инсулинова резистентност и диабет. Това доказват резултатите от изследване, публикувани през октомври 2016 г. в International Journal of Endocrinology and Metabolism. А според екипа на Американската диабетна асоциация, съставките на подправката понижават риска от поява на диабет тип 2.
 
По какъв начин да приемате куркума, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
Внимавайте !!! преди 3 години
Внимание за взимащите антикоагуланти! Кръворазреждащо !
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
@2Шафрана е много скъп, тъй че трудно се прекалява с него.А куркумата е нещо съвсем друго, дори на вкус. И се нарича шафран за бедните
1
4
 
6
 
! Отговори
факт преди 3 години
Тахиров Хасан каза, че шафранът лекува всичко... Намерете сами статията от миналата година пролетта.

Спонсорирани публикации