Сезонни алергии - по какво да ги познаете?

Полените от цветята създават доста проблеми на някои
21 апр 2021 19:39, Дарена Найденова
7
Сезонни алергии - по какво да ги познаете?
IStockphoto

Не можете да излезете навън без да кихате, носът ви не спира да тече и имате желание непрестанно да търкате очите си. Това са симптомите на сезонните алергии, известни още като сезонна хрема. Най-вероятната причина за това състояние е цветният прашец от определени видове дървета, цветя, треви или плевели.

За съжаление няма много какво да направите, за да избегнете задействането на алергиите. Но има широк спектър от домашни лекарства, лекарства с рецепта и лечение, които могат да помогнат за облекчаването на симптомите.

Какво е сезонната хрема?
 
Сезонната хрема е алергична реакция към вещества като прашец, прах или плесен. Медицинското наименование на това състояние е алергичен ринит. Има два вида:
 
► Сезонен – тези алергии обикновено се причиняват от полени и се променят от сезон на сезон. Може да ги усетите силно през пролетта, но не толкова през есента.
 
► Многогодишен – тези алергии често се причиняват от прах, плесен или животни. Въпреки че се случват целогодишно, може да ги изпитате с различна сила в зависимост от сезона.
 
Основните симптоми на сезонните алергии са кихане, хрема, запушен нос, задух или хрипове, сърбеж или сълзене на очите, драскане в гърлото. Ако не сте сигурни дали симптомите ви са от алергии, настинка или коронавирус, е добре да се свържете с личния си лекар.
 
Кога е сезонът на алергиите?
 
Във всеки един сезон има различни фактори на околната среда, които могат да предизвикат алергична реакция. Най-често сезонните алергии се причиняват от цветен прашец от дървета, треви или плевели. Ето защо това състояние се засилва най-много през пролетта и есента, когато има най-много зеленина и различни фактори за алергична реакция.
 
Първата стъпка за намаляване на всякакви симптоми е избягването на алергените. Ето допълнителна разбивка на често срещаните задействащи алергии за всеки сезон:
 
Пролет
 
За мнозина сезонните алергии са най-лошата част от пролетта, достигайки връх около първата седмица на май. Това е така, защото опрашването на дървета и треви се случва именно през този сезон. Например, има няколко видове дървета, които отделят голям брой полени през пролетта. Това са дъб, бор, ясен, топола, бряст и др.

Още по темата за сезонните алергии ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази на снимката ще и ям акото
2
1
 
0
 
! Отговори
Маската на Жоро преди 3 години
От коронавирус кихате, какви алергии.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цъфтежа на цветята се киха доста понякога

Спонсорирани публикации