Рисковано ли е да колекционираш съвременно българско изкуство?

Коментар по темата на куратора Иво Милев
22 апр 2021 14:12, Ния Христова
9
В Националната галерия може да видите вернисажа "Да колекционираш съвременно изкуство". Да търсят българския колекционер са се заели куратори Иво Милев и Боряна Вълчанова. В нея ще бъде представена колекцията на Владимир Илиев. Но има ли риск в колекционирането на съвременно българско изкуство?
 
"Никой не е забравил изкуството. Ако една пандемия и ограниченията могат това да направят - жалко за изкуството и хората, които са любители. Има нарушение между връзката публика и галерия, самото настроение на хората е по-потиснато. У нас имаме съвременно изкуство, имаме и колекционери", каза кураторът на изложбата Иво Милев в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
"През 2015 година бях на представянето на една книга - "Смъртта на креативната класа". Тогава не ми направи голямо впечатление, но тезата на автора е много силна - че със смъртта на средната класа, това води и до убийството на креативната класа, на хората, които творят свободно", допълни той. 
 
По думите му съвременното изкуство е класиката на бъдещето.
 
"За да могат да бъдат ефективни колекционерите и да могат да изпълнят своята мисия - те трябва да бъдат много добре запознати и отговорни, включително и към собствените си финансови средства. Специалистите винаги са на тяхна страна, но личният вкус на колекционера е от основно значение", подчерта Иво Милев.
 
Попитан дали има риск да колекционираш съвременно изкуство, той отговори: "Има риск там, където се харчат средства. Тук не говорим за т.нар. инвестиционно колекциониране, което в България липсва. Любителят колекционира заради самата си любов, заради интереса към изкуството".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Боже опази!
4
0
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Излиза че главата ти е менте
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че на В. Божков много му се радваха, хвалиха го, снимаха се с него и накрая му удариха шамара. В крайна сметка той може да е всякакъв, но имаше някакви идеи и амбициите да ги реализира. Че голи идеи иначе и аз имам...
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как тъй два пъти повече, брат? Излиза, че Гриша Ганчев е купувал ментета?Не знам за съвременното, ама се оказа, че да колекционираш предмети на изкуството от времето на траките си е доста рисково.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Рисковано ли е да колекционираш съвременно българско изкуство?"Не знам дали е рисковано но може да питате Гриша ганчев.Има поне 2 пъти повече картини на Майстора отколкото самият Майстор е нарисувал през живота си.Та вие ми кажете рисково ли е или не.Аз не знам.П.П. Не знам за къв се взема тоя КУРатор но на мен повече ми прилича повече на трибуквието в наименованието !!!

Спонсорирани публикации