Миналата година счупи рекорда, оказа се най-топлата до момента

Старият континент записа най-топлата зима от 1981 г. насам
Обновена: 23 апр 2021 07:17 | 23 апр 2021 07:00, Камелия Цветанова
17
Миналата година счупи рекорда, оказа се най-топлата до момента
Снимка: Pixabay

На фона на световната пандемия от коронавирус, Европа преживя най-горещата си година в историята през 2020 г., докато Арктика имаше лято с екстремни горски пожари, отчасти поради ниска снежна покривка, което показва засилване на въздействието на климатичните промени, съобщиха в четвъртък европейски учени, цитирани от агенция Ройтерс, цитирана от "Труд".Докато световните лидери се готвят да представят плановете си за борба с изменението на климата по време на провежданата от САЩ среща на върха в четвъртък, учените от ЕС отправиха категорично напомняне, че въздействието върху земното затопляне вече е тук.

Средната годишна температура в Европа през 2020 г. е била най-високата в историята и най-малко с 0,4 градуса по Целзий над предходните пет най-топли години, като всичките те са били през последното десетилетие, съобщи “Коперник” - земната обсерватория на Европейския съюз.

“Температурите се повишиха през всички сезони в Европа”, казва Фрежа Вамборг, старши учен в “Коперник”.
През 2020 г. в Европа бе регистрирана най-топлата зима- с цели 3,4 градуса по Целзий над средната европейска зимна температура през периода 1981-2020 г. Времето е по-променливо през зимата, така че екстремните температури обикновено играят най-силна роля през този сезон.

През миналата година беше и на най-топлата есен в Европа, докато летните горещи вълни не бяха толкова интензивни или продължителни, както през последните години, въпреки региони с рекордни горещини, включително Скандинавия и Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: годинавремето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
Никога не съм Студувал така през живота си!
10
1
 
3
 
! Отговори
ех преди 2 години
Само дето в Тексас валя сняг,което НИКОГА не се е случвало,иначе затоплянето върви по план. Даже някакви,, учени ''много мъдро са измислили план ,да ръсят в атмосферата прах ,който имал за цел да направи пелена и да скрие слънцето(както при изригване на вулкан). Предложили го на Финландското правителство( ако не се лъжа) ама ония не се вързали и отказали.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да де, понеже тъпотията "глобъл уорминг" е лесно проверяема и народа им се смее, смениха етикета на "клаймит чеиндж", че по лесно се маже.
8
2
 
0
 
! Отговори
Николайко Перник преди 2 години
Хау дер ю. В Перник не се диша.
7
3
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
егати и лъжата... беше най-студеното лято и бездъждовно...
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глобалните им затопляния и рекордите с най-топлите зими аз не ги виждам на фона на една южна държава с 8 месеца отоплителен сезон.
5
5
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До anonimenАми тези дето са правили статистиката, явно не са ти били на вилата на гости :))) Те хората си ги правят изследванията глобално, не локално като теб. Сигурно и племето на чукчите ще каже, че иглутата не са им се разтопили, значи нищо му няма на климата
4
4
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Джендърули, дайте за тази година, дето е с най-дългата зима и най-студената пролет до момента!
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо по-хубаво от топлото време, зимата е студено и страшно. Браво на климатичното затопляне.
2
4
 
9
 
! Отговори
Бойко Борисов. преди 2 години
Екстра беше миналата година, толкова пари на ваш гръб никога не бях правил! Сега ме извинете, но ще се оттегля за определено време, за да мога да си похарча стабилно.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикациите не мислят така според сметките на хората е имало сибирски студ през зимата.