Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза

Ще се стигне ли до криза от мащаба на глада през 90-те?
6 май 2021 21:38, Нели Христова
226
Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза
Снимка: БГНЕС

Северна Корея е изправена пред една от най-тежките икономически кризи в своята 73-годишна история, на фона на недостиг на храни и лекарства и предупреждения за нарастваща безработица и бездомност.

Икономиката на страната е разбита след като повече от година страната има наложени гранични ограничения заради пандемията от COVID-19. След това имаше наводнения, причинени от природни бедствия, и международни санкции, наложени в отговор на програмите на режима за разработване ядрени и балистични ракети.

Миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова членовете на управляващата партия да проведат поредния "труден марш", за да избегнат икономическа криза, която той оприличи на глада от 90-те години, в който се смята, че са загинали около три милиона души.

Докато групите, наблюдаващи КНДР, казват, че не са видели доказателства за разгръщаща се хуманитарна катастрофа, наблюдатели, които имат контакти вътре в страната смятат, че влошаващите се условия съвпадат с репресиите от режима, страхуващ се от повторение на социалното сътресение, последвало глада.

"Има много препятствия и трудности пред нас и затова нашата борба за изпълнение на решенията на осмия конгрес на партията не би била изцяло плаваща", каза Ким на низови членове на управляващата корейска работническа партия.

Ким, който е изправен пред най-големия вътрешен тест за деветте си години на власт, заяви, че е инструктирал членовете на партията на всяко ниво "да направят още един, по-труден марш, за да облекчат хората въпреки трудностите, макар и само малко".

Терминът "труден марш" е евфемизъм, използван за описване на последиците от глада през 90-те години, причинен от падането на СССР - тогава водещ доставчик на помощ - лошо управление на икономиката и бедствия. Изчислените жертви варират от стотици хиляди до между два и три милиона души.

Северът затвори сухоземните си граници с Китай и Русия в началото на миналата година след първите съобщения за случаи за COVID-19 в китайския град Ухан. Макар че затварянията и ограниченията за движението на хората в страната изглежда са попречили на пандемията да завладее КНДР, те са опустошили нейната зависима от вноса икономика.

"Севернокорейската икономика е на ръба на огромна рецесия", казва Джиро Ишимару, който оглавява базирания в Осака уебсайт Asia Press и управлява мрежа от граждански журналисти в Северна Корея, пред The Guardian.

Ишимару е на мнение, че колапсът на търговията с Китай е причинил значителни загуби на работни места, тъй като хората са принудени да продават вещи и дори права на пребиваване в домовете си, които са държавна собственост, за да купуват храна.

Данните показват, че търговията на Северна Корея с Китай се е свила с около 80% миналата година, след като Пхенян затвори границите си, знаейки, че значителен брой заболели бързо ще осакатят и без това слабата му здравна инфраструктура.

"Много хора страдат", казва Ишимару. "Говорил съм с мои контакти, които казват, че има все повече хора, които просят за храна и пари на пазарите. Нараства и броят на бездомните хора. Освен това има отчаяна нужда от антибиотици и други лекарства."

Ким, който беше необичайно откровен за "най-лошите досега" предизвикателства, пред които е изправена Северна Корея, изглежда използва мерките срещу коронавируса - със строги ограничения на движението на хората в страната - за да засили властта си, на фона на загрижеността в режима, че продължителната икономическа кризата може да доведе до срив в обществения ред.

"Ким Чен Ун обеща на севернокорейския народ през 2012 г., че никога повече няма да се налага да затяга коланите си", припомня Леонид Петров, експерт от Северна Корея и старши преподавател в Международния колеж по мениджмънт в Сидни. "Очевидно е, че никой не би могъл да предположи, че глобална пандемия ще се съчетае международни санкции, така че предположението, че "мъчителният марш" се завръща, има за цел да мобилизира членовете на партията да работят по-усилено за предотвратяване на бедствия."

Да се изгради точна картина на условията в страната става все по-трудно, след напускането на голям брой дипломатически служители и хуманитарни работници по време на пандемията.

Северна Корея продължава да съобщава, че няма нито един случай на COVID-19, но американски и южнокорейски служители поставят под съмнение тези твърдения.

Посланикът на Русия в Пхенян Александър Мацегора - един от малкото дипломати, които все още са в страната - заяви през април, че животът в Северна Корея е "труден", но няма признаци за повторение на глада от 90-те години.

"Слава Богу, много е далеч от "мъчителния поход" и се надявам никога да не се стигне до това", каза той пред руската агенция ТАСС. "Най-важното е, че днес в страната няма глад."

"Позоваването на Ким на глада е по-скоро идеологически призив за оръжие, отколкото сериозна прогноза за предстояща катастрофа", казва Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в университета Ewha в Сеул. "Той не се оплакваше от глада, а по-скоро изискваше национално единство за увеличаване на вътрешното производство", казва Исли. "Ким също използва самоналожената изолация заради COVID-19 от Северна Корея, за да почисти къщата от чужди влияния, които смята за негативни за неговото управление."

Има признаци, че Северна Корея се опитва да възстанови своята икономическа жизнена линия с Китай - неговия основен съюзник и донор на помощ - включително възобновяване на трансгранична услуга за товарни влакове и изграждане на карантинни съоръжения, които биха позволили доставките да се доставят с камион .

Китай иска да избегне икономически колапс на КНДР, в случай че предизвика хуманитарна криза и политическа кула, която може да завърши на полуострова, контролиран от Южна Корея и САЩ. "Китай и Русия не могат да си позволят да загубят Северна Корея от САЩ и техните съюзници в региона", каза Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СК е в сериозна криза....тя от тая сериозна криза никога не е излизала. Куманярите докараха и България до същата просешка тояга.
187
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 208Това е различно при тях, аз съм живял 10 г.през соца, не съм се лишил от нищо (родителите ми не са били членове на партията) :))
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В страната рай било късмет че все още не умират от глад по улиците... Да ви го начухам у комунизма. Лошото е че не им позволяват да имат каквато и да е инициатива- по време на нашия соц, всеки имаше градина на село, лозе , вила , домашни животни.... и до гладория никога не сме я достигали.
185
2
 
2
 
! Отговори
марко преди 2 години
До НОВО ПЕТвнимаваи да не доидат мутрите и да си потърсят своя дял
184
3
 
7
 
! Отговори
ким чи преди 2 години
Също като в вългария
183
8
 
13
 
! Отговори
сефте преди 2 години
Тя северна корея кога не ебила в 'криза'?Според западните новинари тя трябва да е измряла поне 15 пъти дотук!
182
8
 
7
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
ТАКА ЛИ...РАБОТЯ ЗА СЕБЕ СИ И НЯМАМ НАЧАЛНИЦИ....И НЕ ВЯРВАМ В СВЕТЛОТО КОМУНИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ...И НИКОЙ НЕ ИСКА ДА МИ ВЗЕМЕ ЗЕМЯТА И...БИЗНЕСА..ГОСПОДАР СЪМ СИ НА СЕБЕ СИ
181
4
 
14
 
! Отговори
д-р Иванов преди 2 години
Проблемите на другите страни, са си техни проблеми. Проблема на БГ е, че е пациент в кома и в реанимация....Без видимо подобрение в обозримо бъдеще.
180
9
 
12
 
! Отговори
социалист преди 2 години
Северно корейците може да са гладни и болни, но строят комунизъм хората. Като го построят, ако сега има още корейци нахранени и здрави, всички ще станат еднакво болни и гладни. Комунизма иска жертви. Същото очаква и големия им северен брат.
179
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отидете в Париж и вижте колко просяка и бездомници има. То има статистика за тези неща, а тя е плачевна. В САЩ колко са обеднели хората, но иначе СК е много зле, само тя. Украйна и Сирия са били зле, а сега са по-зле. И никой не ги мисли вече. МВФ ще си "вземе" дълга от Украйна - земята - и после какво ще и остане?
178
2
 
6
 
! Отговори
;d,d /d jfmdk преди 2 години
До НОВО ПЕТ ами то тука е бетер соца...а ти май си дръпнал два евтини джойнта рано рано
177
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са съгласни, че комунизмът е много лош и багубен. Кажете ми тогава с милия капитализъм и "свободен" пазар докъде стигнахме и накъде отиваме. Най-големият ни проблем е замърсяването и причината е капитализмът, да има свърхпроизводство. Хората се кефят, не било като по време на комунизма, където се чакало за кола, а сега ти карат 10 бракми на човек от ЕС. А боклюка от ЕС, който се изгаря у нас? Сега плюем комунизма, подозирам, че ще плюем капитализма скоро време.
176
5
 
13
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 2 години
Такааа,а сега трезво мислещите и реалистите да сравнят условията за живот м/у БГ и СК....Да няма пари,защото не печатат пари като у нас,да има глад защото Мак Доналдс няма филиали там,и с лекарствата са зле,почти като у нас...Има една малка съществена разлика: СК е блокирана с икономическа блокада,и за това икономическите трудности са разбираеми - БГ не е и цъфти от всякъде!!!
175
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само вижте ЮК и после клоаката СК, първите са в 22 век, вторите се връщат в 15 с ракети, които не могат да изстелят по далече от Япония. Дотам води комунизма, чухче и прочие дивотии. Там искат да ни закарат и БКП с резиденто, с помощта на братушките ест.
174
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто кажете, че там има комунизъм и останалото ни е ясно.
173
10
 
7
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
ДО 202ЯВНО ТИ СИ ОЩЕ В СОЦА, ЩОМ ПРАВИШ СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ.....ОСТАНИ СИ В...ДОЦА
172
8
 
7
 
! Отговори
ново десет преди 2 години
До НОВО ПЕТ-че ТУКА какво е по-различно??????
171
6
 
10
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
ТИЯ ТАМ СА КАТО НЕКАКВИ ИЗКОПАЕМИ ОТ МИНАЛОТО.....КОМУНИСТИЧЕСКА ДИНАСТИЯ ПРЕДАВАЩА СЕ ПО НАСЛЕДСТВО.....
170
6
 
5
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
ДОБРЕ *** КОМУНИЗЪМ ИМА САМО В СЕВЕРНА КОРЕЯ...И НИКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА.......ТОВАРИЩИ
169
6
 
9
 
! Отговори
Предложение.. преди 2 години
Да им пратим уволнения Бойко да смени Ким и да ги оправи!Да оправи Западните,Източните,Северните и Южните кореи ..и всичко там,както оправи тука всички балкани;И без туй вече е безработен пък не бива такъв разбирач и ценен кадър да се губи!

Спонсорирани публикации