От Силистра до Холивуд - пътят на един български режисьор

Адриан работи без бюджет, а актьорите са често играят себе си
Обновена: 8 май 2021 15:54 | 8 май 2021 15:45, Анисия Иванова
7

Късометражни филми на Адриан Ал Джазар от Силистра са класирани на финали на няколко престижни кинофестивала в Ню Йорк и Холивуд. Няколко минутните ленти със заглавия "Отчаяние", "Съвест", "Празен живот" отразяват реални човешки съдби и засягат социални теми като самотата и пропилените шансове в живота.

До неотдавна Адриан е продуцент, режисьор и сценарист на комедии, предназначени за силистренската публика. Преди 2 години обаче се обръща към експерименталното кино и създава първия си късометражен филм.

"Хуморът в мен приключи, исках нещо по-сериозно, по-смислено, с ясна идея. Важно е посланието и до каква степен то би въздействало на зрителя", споделя Адриан Ал Джазар.

Още с първите късометражни филми идват и успехите.

"Първият успех дойде на кинофестивала "Flickfair“ в Лос Анжелос, където достигнахме до финал с филмите "Съвест" и "Отчаяние". Следващият успех отново дойде там, с филма "Празен живот", който влезе в официалната селекция – топ 10 на най-добри филми и беше излъчван в рамките на 5 месеца", каза още режисьорът.

Лентата "Празен живот" разказва за самотата и изгубените шансове в живота на един човек, който до последно се надява, да бъде забелязан или чут от някого.

"Вратите, които героят се опитва да отвори символизират изгубените пътища в неговия живот, часовникът, който е спрял символизира, че времето е спряло за него и нищо няма да се случи занапред", разказва Адриан Ал Джазар пред Bulgaria ON AIR.

Адриан работи без бюджет, а актьорите са непрофесионалисти и често играят самите себе си.

"Според мен, колкото повече един човек е ограничен, той толкова повече си развива въображението и става креативен. Така, че за мен не е проблем, дори е предизвикателство по този начин да работя – почти с никакви средства да създавам филми", заяви Ал Джазар.

"Експерименталното кино ме удовлетворява до такава степен, че преоткривам себе си в доста широк спектър от детайлите в моя живот, защото показвам себе си, защото показвам начина,  по който живея" споделя актьорът Деян Димитров.

Наскоро филмът "Празен живот“ достигна до финал и на елитен фестивал в Ню Йорк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Ще е интересно да видя пътя на някой режисьор от Холивуд до Силистра. Обратното е лесно.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е от Силистра, скоро ще се върне и ще си остане там..
3
1
 
1
 
! Отговори
годжи преди 2 години
а може да са фенове на тиквун ама гласували за ИТН защото се подмокрят от кучиндолската муия и обичат куколд лайфстайла. порко им е господар ама ги пуска усложливо на слафчо оти не мое го дига самолетя вече по три пъти на ден. не че слафчо може да го дига ама важна е ролевата игра и джендърството.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами журналята от днеса, все пак за фенове на Тиквун. Колко грамотни очакваш от тях да са?
1
2
 
11
 
! Отговори
Актьорите са.... преди 2 години
...често играят себе си. Също като драскачите в Днес - и те са себе си, по грамотността им ще ги познаете, още се учат да пишат / и почти са се научили!/.Бас държа, че авторката Анисия би била пълна отличничка в помощно училище!

Спонсорирани публикации