Апокалиптични кадри от Мадагаскар - стотици хиляди едва оцеляват

Това, което се случва на островната държава е невъобразимо
15 май 2021 21:40, Петя Славова
124
Апокалиптични кадри от Мадагаскар - стотици хиляди едва оцеляват
Снимка: БГНЕС

Почти апокалиптични кадри от опустошените от сушата райони на Мадагаскар - това, което се случва в южната част на островната държава, е просто невъобразимо, съобщава "Дойче Веле".

"Работил съм и друг път в тежки ситуации - в Централноафриканската република, в Дарфур, в Конго, но толкова недохранени деца не съм виждал. Много от тях са само кожа и кости", казва Ардуино Мангони от Програмата по прехраната на ООН.

Става дума буквално за оцеляването на стотици хиляди хора, предупреждават помощните организации. Кенет Боуън ръководи бюрото на германската организация "Welthungerhilfe". Неговите сътрудници покриват голяма част от региона - те обикалят и в най-отдалечените южни части, но просто не могат да бъдат навсякъде.

По принцип сега е времето за прибиране на реколтата. "Но тъй като не вали, много ниви са целите в прах, има и пясъчни бури", казва Боуън. Той се опасява, че хората ще имат много по-малко добив, отколкото през последните години. А може и никаква реколта да нямат.

Регионите в най-южната част на островната държава не са изпаднали във внезапна криза - те и така са сред най-бедните в света. При това още в началото на годината беше пределно ясно какво предстои. Тохарано, жена от южното мадагаскарско село Анкиломаровахатра, е погребала децата си още през януари.

"Децата ми не бяха яли дни наред нищо и накрая починаха. Починаха, защото просто не успявах да ги нахраня. Сигурна съм, че умряха от глад. Не е друго, не е Ковид-19 - гладът ги уби", казва Тохарано.

А друга жена разказва, че за да оцелеят, хората масово са започнали да ядат бяла глина.

"Ако имахме нещо за ядене, никога не бихме яли глина. Първоначално изобщо не знаехме, че тя може да се яде. Но опитахме и проработи."

Хората търсят храна и в горите, които още не са изсечени: листа или горски плодове. А когато преди около шест седмици завалял дъжд, за кратко време хората можели да се изхранват и със скакалци, разказва Розе де Лима Рамананкавана, която ръководи помощна организация в един от крайбрежните градове.

"Ако след дъжда поникнат растения, се излюпват и скакалци. Хората ги събират и ги ядат - варят ги като ориз."

Сега обаче и скакалци няма, казва Ардуино Мангони от Програмата по прехраната на ООН. Той е виждал хора да ядат хлебарки или да смесват пясък с плодовете на тамаринда.

Хиляди вече са се насочили към градовете на север, но тъй като Мадагаскар не е пощаден и от пандемията, пътуванията из страната са затруднени.

"Трябва да се намеси не само централното правителство - помощните организации също трябва да проявят активност", призовава Кенет Боуън от организацията "Welthungerhilfe". "Това е една забравена криза в една почти забравена страна", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
2
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
До Ya RabbТук се топим ще ми дреме за Мадагаскар и други подобни дупки. Много обичаме да ревеме на чужди гробища. Ресурсите на планетата не са безкрайни.А, уж всички сме равни и подобни глупости , тогава да се оправят не да чакат на готово.
69
3
 
3
 
! Отговори
До 68 преди 2 години
Как да се почисти, бе кратуно! *** от твоята глава, която дори не знае къде са "ч" и "ш" на клавиатурата и от на 95 % от това оскотяло племе как да се почистят. Отдавна осъзнах, че тая родина е в плен на простаците и няма никакво намерение да си губя времето и нервите в нея. Ей, без природен катаклизъм опустошавате държавата си, седнали акъл да дават на народи, които преживяват трагедии. Не ви ли е срам, бе крадливи и пискливи хрантутници! Молете си да не ви спрат хранилката от ЕС!
68
0
 
8
 
! Отговори
BB преди 2 години
Чисти скакалци. А иначе като се рамножават безразборно е голям кеф. Лошото за всички е, че идва момента на истината. Това чака още много държави по света, ако не почнат да вразумяват ***. Иначе естествен подбор и борба за ресурси.
67
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Трябва да се помага, но и те не трябва толкова да се размножават. Идеята за храната, дето се изхвърля, е добра, защото храната е годна всъщност. И все пак, ако се замисля, ако аз имах 6 деца, със сигурност щях да гладувам.
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия 100 милиона долара за картина на Пикасо можеше да отидат за нещо по-смислено
65
8
 
6
 
! Отговори
Народен човек До #12 преди 2 години
И Тиквата с пачките и кюлчетата да помага!!
64
7
 
5
 
! Отговори
Народен човек преди 2 години
И Тиквата с пачките и кюлчетата да помага!!
63
1
 
28
 
! Отговори
Рад Джа преди 2 години
Не може да им се помогне. Колкото и храна да им се прати, колкото и пари да се налеят, след някоя друга година ще бъде същото. Нужно е образование, нужен е друг мироглед на хората.
62
6
 
15
 
! Отговори
Ya Rabb преди 2 години
Дали има как да им се помогне? Това искам да попитам. И да е сигурно, че помощта отива до хората. Някакви пакети от червения кръст и полумесец. Толкова храна се изхвърля по веригите, а да умират деца. Този свят е подивял от алчност и липса на съпричастност. Спомних си за фотографа, който се самоуби след репортаж за гладуващи деца.
61
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След три мандата на ГЕРБ имаме представа какво значи едва да оцеляваш
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оскотелия турски *** пак се е разшвъкал и кълне като индийка всичко цивилизовано.Абе квадратоглаво турско племе проклето,стотици години ви храниха другите,азбука ви дадоха,червените капи с пискюлите ви свалиха...Па се надяваха да зарежете козите и да станете хора,но уви!Ориенталската завист и злоба към постигнатото от европейците ви изяжда отвътре и така ще си гниете в Анадола вечно недоволни и вечно неразбрани!
59
1
 
27
 
! Отговори
до тийн шутка преди 2 години
Какво има да гледаме на една миризлива цепка...То ако беше много красиво всички художници и склуптори щяха да ви изобразяват разчекнати, нали? Що не си направите едно видео как си бършете задниците с тези големи маникюри... И заради малкото мозък, която жените имате,колко хартия отива на вятъра.Но се учудвам как сайта позволява това, а трие постове относно червените другари в БГ .
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мммдаааа,сит на гладен не вярва!Ядат бяла глина,а ако вали и се родят скакалци ги ловят и ги варят-деликатес!А тук чета,че някой предлага:''Ами да запретнат ръкави . Стотици хиляди са . Да се организират. Да разчистят земя, да си помогнат един на друг с изчистване и възстановяване на жилищата си . ДА НАПРАВЯТ НЕЩО.... или то е по лесно да изчакат.''Ето как някои не знаят какво е глад,ама истински глад!Да не можеш да си кажеш името.
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американьите да идат дс им дадст малко демокрация, ще заживеят много по-добре.
56
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 години
Нали беше хит дестинация по време на ограниченията
55
3
 
27
 
! Отговори
статистика преди 2 години
Не може да се размножаваш като *** и да очакваш някой да ти е крив. Природата регулира популацията на всичко. Има си начини.
54
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 2 години
До 62не ти е виновна родината,4е около теб е ко4ина.като не ти харесва-по4исти и непи6и глупости в интербет..анонимно..
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука само Бил, Безос, Мъск се спопменават, а другарят Абрамович беден ли е. и т.н.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 62До 60Адмирации! Истинска семантика без правописни грешки - нещо рядко в този сайт!Страхувам се, че 80%-те, които вече са 100% няма да Ви разберат! Поне един плюс от мен, но поне се надявам, че ние двамата знаем за кого ще гласуваме!
51
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо са бедни и гладни, щом живеят на това райско място? Там има всичко - вода, риба, животни... Какво му трябва на човек?

Спонсорирани публикации