Марихуана, бира, лотарии и заплахи - как държавите засилват ваксинациите?

В Лас Вегас са открити пунктове за имунизация край стриптийз клубовете
25 юни 2021 07:15, Нели Христова
60
Марихуана, бира, лотарии и заплахи - как държавите засилват ваксинациите?
Снимка: БГНЕС

Властите на много страни взимат най-различни мерки, за да подтикнат жителите им час по-скоро да се ваксинират срещу коронавируса: провеждат томболи, предлагат на ваксинираните безплатна бира и коктейли, а в Лас Вегас дори откриват пунктове за имунизация край стриптийз клубовете.

Други държави решиха да действат по-радикално, въвеждайки задължителна ваксинация за някои групи граждани - така постъпиха и някои региони на Русия. ТАСС проучи кои мерки дават по-голям ефект, предаде БТА.

Томболи, пушки и марихуана

В САЩ като цяло нивото на ваксинация е много високо: поне една доза са получили вече към 65 на сто от хората, а над 40 процента - и двете. Жителите на редица щати обаче не искат да се инжектират: анкети в Западна Вирджиния примерно сочат, че 28 на сто от населението не желаят ваксина.

Щатските власти правят опити да променят тези нагласи - някои прибягват до томболи. Практика, използвана за първи път в Охайо - на 12 май губернаторът Майк Дюин заяви, че щатът всяка седмица ще разпределя чрез жребий сред новите ваксинирани награди от 1 милион долара, а на петима ученици, чиито имена бъдат изтеглени, ще плати изцяло следването в местен университет. Властите заявиха, че с тази акция са успели да спрат спада на желаещите да се имунизират, а за седмица броят на ваксинираните между 30 и 74-годишна възраст е нараснал с 6 на сто.

Примерът на Охайо бе последван от Ню Йорк, но там главната награда бе увеличена на 5 милиона долара. Подобни томболи организираха също Мериленд, Колорадо и Калифорния. Властите в Западна Вирджиния впрочем освен пари и университетски стипендии предлагаха възможността да спечелиш камионетка, доживотен лиценз за лов и риболов, пушка или излет за уикенда в тамошен природен парк.

Щатската управа на Ню Джърси подмамваше хората да се ваксинират, обещавайки чаша бира без пари, а Ню Йорк и Вашингтон раздаваха на имунизираните... марихуана.

Всички тези акции обаче не водеха до експлозивен ръст в броя на желаещите да си сложат ваксина. Жънеха успех главно през първите седмици, после интересът към тях рязко отслабваше.

Крави, кокошки и злато

В други страни властите разиграваха сред ваксинираните по-екзотични лотарии. В Тайланд например се теглеха награди като златни накити, ваучери за магазини и дори тор. Най-добър резултат обаче дадоха мерките, взети в провинция Чианг Май - там печелившите получаваха крави и броят на желаещите ваксина тутакси скочи от стотици до няколко хиляди.

В Индонезия желанието за имунизация бе най-ниско сред възрастните хора. Там успяха да ги мотивират с кокошки - след инжекцията всеки вземаше по една жива птица. Така темпото на ваксинация в селските райони бе ускорено десетки пъти.

Всички на ваксинация

Саудитска Арабия се реши на радикални мерки в борбата за колективен имунитет - на 7 май властите заявиха, че имунизацията ще е задължително условие за работа и на служителите в държавни агенции и предприятия, и на трудещите се в частния сектор. На 1 август влиза в сила забрана за посещения на държавни учреждения, обществени, културни и други прояви без ваксинационен сертификат.

До момента в страната с население около 34 милиона души са поставени вече над 16 милиона дози. Но властите все още не информират как твърдите мерки са се отразили върху темпото на ваксинация.

Филипините действаха още по-категорично. Президентът Родриго Дутерте заплаши отказващите ваксина с арест, нарече ги вредители и им препоръча да напуснат страната. Но според проучванията само една трета от филипинците смятат да се явят за инжекция.

Отделните групи жители и заплахите с ограничения

В Европа темата за задължителна ваксинация на някои категории граждани е обсъждана неведнъж, но засега са малко страните, предприели тази стъпка. В Италия например, ваксините са необходими за всички медицински служители, включително аптекарите, но правителството обеща да не планира мащабна задължителна ваксинация.

Подобни мерки може да вземе и Великобритания, където до момента са имунизирани едва 10 на сто от служителите в националното здравеопазване. По данни на в. "Таймс" идеята за задължителна ваксинация се подкрепя от премиера Борис Джонсън, но лейбъристите и синдикатите в медицината най-вероятно ще са против.

В Германия идеята за задължителна имунизация бе дискутирана още миналата есен, но срещна сериозно недоволство и сред гражданите, и сред политиците.

В Израел, където си поставиха ваксини над три четвърти от пълнолетните жители (един от най-високите дялове в света), властите не въведоха задължителна имунизация. Неваксинираните обаче бяха ограничени в посещаването на обществени места - барове, ресторанти, музеи, театри, хотели, спортни обекти и прояви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре браво, омешахте ваксинации, марих,ана и еди що си. Луди ни правят, *** не с9е усещаме.
44
0
 
1
 
! Отговори
до лиляна преди 2 години
* не мислиш
43
0
 
1
 
! Отговори
до лиляна преди 2 години
То е ясно, че те мислиш, но може и да си ***.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя зор не е на добре ! - жалкото е ,че масово хората не обичат да мислят.Дадоха им едни играчки да си играят и ги доведоха до тотално затъпяване !
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ghghАко беше така, по телевизията по цял ден щяха да говорят за това, колко лошо е да се ваксинираш. Освен това ако искаш да намалиш населението драстично, (виж "скрижалите на Джорджия") тогава не създаваш ваксина, която да пази 70% от хората и оставяш другите 30% на вируса (при 95% безсимптомност при заразените. Колко ще си отидат? 0,1%? 0,2%?). Ваксинирал си се и сега се чудиш как да намериш аргумент за взетото от теб решение. Обикновено се прави обратното - първо аргумент, после решение.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАЙ-СТРАШНОТО ОРЪЖИЕ - ВАКСИНИТЕ!!!
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАЧЛОТО НА СВЕТОВНИЯ ФАШИЗЪМ!!!ХИТЛЕР НЕ СИ ЕИ МЕЧТАЛ ЗА ТОВА!!!
38
1
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Американците легализираха марихуаната защото когато беше забранена 1,5% от населението беше по затворите ,сега тоя процент спадна двойно до 0.8% освен това започнаха да печелят милярди данъци от търговия и отглеждане на трева а употребата на леки наркотици не скочи.
37
1
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Най-добрата политика е да раздадеш на народа алкохол и наркотици . Печелиш доживотни избиратели които са достатъчно про.сти за да се маниполират изключително лесно.Чак се учудвам ,че Тиквун още не се е сетил за тая схема
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехееее бира и марихуана-американците знаят, как да привличат електората.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"човек който ми цитира фейкове да ме пита дали се интересувам от това което се случва по света" - Значи викаш световният икономически форум от 2020 е фейк... Базовият доход също бил фейк... хахаха ... Как си представяш да се плаща базов доход на 7 милиарда и има няма 1 милиард човека да работят само? Не става... Единствените "аргументи" на ваксърите са: конспирация, бай ***, Израел и подобни, фейк, телевизията... Пропуснах ли нещо? :) ... Заслужавате си ваксината... Живи и здрави!
34
4
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
До Анонимен 43 - човек който ми цитира фейкове да ме пита дали се интересувам от това което се случва по света хахахаха. Не мога, иронията тук е прекалено силна.
33
3
 
2
 
! Отговори
ghgh преди 2 години
До Анонимен 42 > Много по-вероятно е, ако искат да намалят населението, да се пусне ваксина и в същото време елитите да организират кампания против ваксините, която дава толкова абсурдни аргументи, че само не особено интелигентните да повярват и да не се ваксинират. ВИруса изтръшква тях - и ей ти на, масово повишение на средната интелигентност.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"боже боже, колко ти е промит мозъка от фейкове, анонимни блогове и постове във фейса?" - Няма такова нещо. Виж коментара ми след твоя. Всичко е логично, стига да се интересуваш от това, какво се случва по света, а не само от това, какво ще ядеш днес, къде ще ходиш на море, коя ще на_е_беш, къде ще се напиеш, кой сериал ще гледаш, кое пор_но ще си пуснеш и т.н. Ти за световнич икономически форум от 2020 и за базов доход чувал ли си? Това също е част от нещата, но ти си твърде далеч от тях...
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тук какво правим?Никой не е виновен за собствената ти неинформираност, освен ти самия. До 10-15 години повечето професии ще изчезнат (всичко се автоматизира), а и освен това трябва да се намали CO2 драстично. За да няма световни революции заради огромна безработица и за да се намали CO2, без да се налага хората да се отказват от луксозните играчки създадени през 20-и и 21-и век, трябва населението да се намали. Явно не са открили друго решение. Как да стане? Ами с ваксина. Боцкай се и така..
30
4
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
До Анонимен 40 - боже боже, колко ти е промит мозъка от фейкове, анонимни блогове и постове във фейса?
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тук какво правим?"Кога ще има ограничения за неваксинираните у нас?" - И да има ограничения за неваксинирани, то ще е само докато се ваксинират нужния брой хора. След това ваксинираните ще започнат да окапват като гнили круши и накрая ограниченията за неваксинирани ще отпаднат, защото ваксинирани няма да останат. Други въпроси от зомбито има ли? ... хахах ... Ако не си разбрал (сигурен съм, че не си) от няколко десетилетия има план за намаление на населението, който в момента е в ход.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахах ... Ваксъри, още ли не ви е светнала червената лампичка? хахах Поне по една крава да ви бяха дали, да пиете прясно мляко, да си правите и кисело, и току виж ваксината да не ви подейства. Да си инжектираш отрова в тялото и да се подпишеш, че ти си поемаш отговорността за това... Уау... Преди 03.2020 ако някой ми беше казал, че световният елит е способен да убеди огромна част от хората да го направят, щях да се изсмея. Но уви... Една бира, марихуана, кебапче или кравичка и виж какво става...
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропаганда и насилие - на всяка цена. Точно това доказва окончателно, че единици имат пряка полза от разпространението на препаратите, наричани "ваксини", по целия свят.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 34 Тук не става дума за простолюдието, нито за "научни доводи". Тук става въпрос за съвсем друго. А то е, че на участниците в експерименти се заплаща и то не малко пари. Наскоро гледах едно младо момче от Англия, което участваше в експеримент в който заразяваха доброволци с коронавирус. Парите бяха много. А на милиарди души по света не може да се платят такива суми, защото ще станат трилиони, тъй че вместо това им предлагат бира и кебапчета.

Спонсорирани публикации