Бежанци съдят Facebook за $150 млрд. заради геноцида в Мианмар

Повече от 730 000 мюсюлмани рохинги избягаха след масови убийства и изнасилвания
7 дек 2021 18:35, Анисия Иванова
41
Бежанци съдят Facebook за $150 млрд. заради геноцида в Мианмар
Снимка: БГНЕС

Бежанци рохинги от Мианмар съдят Meta Platforms Inc, известна преди като Facebook, за 150 милиарда долара заради твърдения, че компанията за социални медии не е предприела действия срещу речта на омразата срещу етноса, което е допринесло за насилието и геноцида в страната.

В жалба за колективен иск в САЩ, подадена в Калифорния в понеделник от адвокатските кантори Edelson PC и Fields PLLC, се твърди, че неуспехите на компанията да контролира съдържанието и дизайна на платформата й са допринесли за насилието в реалния свят, пред което е изправена общността на рохингите. В координирано действие британските адвокати също изпратиха уведомително писмо до офиса на Facebook в Лондон.

Facebook не е коментирала съдебния процес.

Компанията заяви, че е "била твърде бавна, за да предотврати дезинформация и омраза" в Мианмар и заяви, че оттогава е предприела стъпки за пресичане на злоупотребите с платформи в региона, включително забрана на достъпа на военните до платформите на Facebook и Instagram след преврата от 1 февруари.

Facebook заяви, че е защитена от отговорност за съдържание, публикувано от потребители, чрез интернет закон на САЩ, известен като раздел 230, според който онлайн платформите не носят отговорност за съдържание, публикувано от трети страни. В жалбата се казва, че се стреми да приложи бирманското законодателство към исковете, ако раздел 230 бъде повдигнат като защита.

Въпреки че американските съдилища могат да прилагат чуждо право към случаи, при които предполагаемите вреди и дейността на компании са се случили в други страни, двама юридически експерти, интервюирани от "Ройтерс", казаха, че не знаят за успешен прецедент за позоваване на чуждо право в дела срещу компании за социални медии, където могат да се прилагат защити по раздел 230.

Анупам Чандър, професор в Юридическия център на Джорджтаунския университет, каза, че позоваването на бирманското право не е „неподходящо“. Но той прогнозира, че „едва ли ще бъде успешно“, като добави, че „би било странно Конгресът да е забранил действията по законите на САЩ, но да им позволи да продължат по чуждото законодателство“.

Повече от 730 000 мюсюлмани рохинги избягаха от щата Ракхайн в Мианмар през август 2017 г. след военни репресии, която според бежанците включват масови убийства и изнасилвания. Правозащитни групи документираха убийства на цивилни и опожаряване на села.

Властите в Мианмар казват, че са се борили с бунт и отричат ​​да извършват системни зверства, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

През 2018 г. следователи на ООН по правата на човека казаха, че използването на Facebook е изиграло ключова роля в разпространението на реч на омразата, която подклажда насилието. Разследване на "Ройтерс" през същата година, цитирано в жалбата на САЩ, откри повече от 1000 примера за публикации, коментари и изображения, атакуващи рохинги и други мюсюлмани във Facebook.

Международният наказателен съд образува дело по обвинения в престъпления в региона. През септември федерален съдия на САЩ нареди на Facebook да предостави документи за акаунти, свързани с насилието срещу рохинги в Мианмар, които гигантът на социалните медии беше затворил.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
1
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 2 години
Анисия все още не е разбрала, че компанията се казва Мета, но пише статии за нея. Про.
30
2
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
150 милиарда х лебарки ше получат :)))
29
2
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
150 милиарда *** :)))
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По калпав сайт от Фейса нема, не знам защо простолюдието го ползва още :))) Дори се наложи да оправям акаунта на братовчедка ми, щото са объркали нещо там, голем смех :)))
27
6
 
0
 
! Отговори
SS преди 2 години
Чесно казано съчувствам донякъде на бежанците или мигрантите ! Човек не бяга ако му е много хубаво. Жена му също избяга от глада и мизерията в собствената си страна. И не е взела и една стотинка помощ от държавата ! Като съм се оженил за нея съм си теглил сам юка ! Бай ви SS си е плащал за всичко ! За уроци по български,за лекари,и така нататък ! Не съжалявам за нищо!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
26 и 27 ме развеселиха истински.
25
6
 
7
 
! Отговори
ВРЕМЕ ЗА ВЕЧЕРЯ преди 2 години
Колко минути се готвят яйцата на микровълнова, за да станат рохки?
24
5
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Независимо от гнусният дъжд около над кратуната ми, се разсмях дзверски при прочит на информацията. Значи шефът на "Facebock" ,който също е със бежански,тоест еврейски произход, сменя името на фирмата и неговите братя семити го съдят тутакси за некакви си геноциди. Не смешно,а истерично смешни е това. Защото такава беше тактиката на съюзниците германци и руснаци през Втората Световна Война. Все се съдят и все баницата на Другият ядат. Хей, евреи евреинът око не вадят. Всичко е еврейски цирк за н
23
2
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
"У"свен, че си неграмотен не може и да се разбере въобще какво си се опитало да напишеш като становище по темата..
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми обречен е кои нормален човек няга от собствената си държава усвен ако няма какво да ядеш и отиваш да работиш а не да взимаш социални и да ти дават апартамент и детски надбавки.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес заведохме дело срещу Кацаров за Зеления сертификат. За 1 милион лева.
20
4
 
27
 
! Отговори
Алгемайнецайтунг преди 2 години
Проблема с мигрантите е сериозен: само Нигерия и Пакистан са по над200млн! Афганистан, Либия, Сирия, Бангладеш, този поток няма да има край хванали са му цаката с дете се получава убежище най-лесно! Трябват крути мерки, за да се спаси цивилизования свят от нашествието на пришълците иначе светът е обречен!!
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загреб са силни летящи таксита тази държава се развива праволинеино и правилно.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То нема пари да се усмихнеме пълно ес спинозни аз ще мисля за феизбук какви пари ще ти изкара феизбук никви какви пари ще изкараш в социалните мрежи никви.
17
2
 
22
 
! Отговори
Закон преди 2 години
Проблемат на целият свят са тези коото правят по 10 деца затова има глад и недостиг на ресурси и е пълно с болести и спин докато хората не се научат и правителството не въведе закон които ти забранява да имаш повече от две три деца такаще е заради тях ще гладуваме и света е застрашен от изчезване не може неква неграмотна неука да прави по 10 деца хора които само взимат от държавата без да дават нищо без да допринасат ако протестират на центъра излизате с един калашник и карате наред.
16
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано ги осъдят, фалират и да го затворят тоя скапан сайт
15
4
 
13
 
! Отговори
Инспектор Магистрали преди 2 години
Аз съм пробвал да си изтрия фейсбука, но са го направили много трудно и бавно. ЕС трябва да вкара закон - триенето да става лесно с 2 клика. Щото те може да го скрият и зад 40 процеса, което ще го направи още по-трудно, дори невъзможно.
14
3
 
5
 
! Отговори
Професор вучков преди 2 години
Аман от икономисти и финансисти в тази държава на хуманно дишане.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тва е гениално! Ето как ще закърпим бюджета без възстановителен план! Асене, вади тефтера и пиши:за геноцида над българите в..през... от...ни се дължат най-малко 200 млрд долара в злато. Празните полета да се попълнят по съответните исторически данни.
12
4
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Тези са по-черни и от нигерийците!!!!

Спонсорирани публикации