Най-добрата година за хакерите на Ким Чен Ун - откраднали са $400 млн.

Те са атакували най-малко седем платформи за криптовалута
16 яну 2022 22:00, Нели Христова
44
Най-добрата година за хакерите на Ким Чен Ун - откраднали са $400 млн.
Снимка: БГНЕС

Севернокорейски хакери са откраднали дигитални активи на стойност почти 400 милиона долара при най-малко седем атаки срещу платформи за криптовалути миналата година.

Компанията за анализ на блокчейн Chainalysis заяви, че това е една от най-успешните години в историята за киберпрестъпниците в затворената източноазиатска държава.

Атаките бяха насочени главно към инвестиционни посредници и централизирани борси.

Северна Корея редовно отрича да е замесена в хакерски атаки, приписвани на тях.

"От 2020 до 2021 г. броят на свързаните със Северна Корея хакове скочи от четири на седем, а стойността, извлечена от тези хакове, нарасна с 40%", се казва в доклад на Chainalysis.

Хакерите са използвали редица техники, включително фишинг примамки, експлоатиране на код и злонамерен софтуер, за да изсмукват средства от "горещите" портфейли на организациите и след това да ги преместват на адреси, контролирани от Северна Корея, съобщава компанията, цитирана от BBC.

Горещите портфейли за криптовалута са свързани с интернет и мрежата за криптовалута. Затова те са уязвими за хакване. Те се използват за изпращане и получаване на криптовалута и позволяват на потребителите да видят колко токена имат. Много експерти препоръчват преместване на големи количества криптовалута, които не са необходими всеки ден, към "студени" портфейли, които са изключени от по-широкия интернет.

Chainalysis казва, че е вероятно много от миналогодишните атаки да са били извършени от така наречената група Lazarus - хакерска група, санкционирана от САЩ, за която се смята, че се контролира от основното разузнавателно бюро на Северна Корея, Главното разузнавателно бюро.

Групата Lazarus преди това е обвинявана в участие в атаките с ransomware "WannaCry", хакването на международни банки и сметки на клиенти и кибератаки срещу Sony Pictures през 2014 г.

"След като Северна Корея е получила контрол върху средствата, те са започнали внимателен процес на пране, за да прикрият и осребрят“, се добавя в доклада за миналогодишните кибератаки.

Група на ООН, която наблюдава санкциите срещу Северна Корея, обвини Пхенян, че използва откраднатите средства за подкрепа на своите ядрени и балистични ракетни програми като начин да избегне международните санкции.

Отделно, през февруари миналата година САЩ обвиниха трима севернокорейски компютърни програмисти в огромна хакерска кампания, насочена към кражба на повече от 1,3 милиарда долара в пари и криптовалута.

Кибератаките засегнаха компании от банки до холивудски филмови студия, съобщи Министерството на правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
НЕ СЕ ВРЪЗВА! преди 2 години
Тия 'изостаналите' дето гладуват и нямат ток - КАК са направили най-технически и трудоемката кражба?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Техните хакери да обучени в Китай
29
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До верно - Да боката има , и затова ти не можеш да си платиш и тока , за ядене каквото остане , а пък това че хората *** по стълбищата на болниците даже не ни прави и впеачатление !
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен34 - Ти ли си " меда" на света бе - Божееее ??? Те чехите те бяха нарисували на картата каква каца с мед си ?!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 - Споко бе , на теб няма какво да ти откраднат , защото скоро ще ти спрат и уличното осветление , че си *** както и демократично да го погледнеш !
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СКорея, Русия, Беларус и още няколко са капките катран в световната каца с мед. Без тях светът би бил едно прекрасно място без граници и оръжия.
25
1
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
Е нали тези нямаше какво да ядат уж и живееха само на изпарения и угризки от "демократичния свят" - Или това е "истината " само за Бг НАИВНИЦИ дето ще оправяте света , и ще се биете с Русия за демократизирането на Украина ?!
24
1
 
2
 
! Отговори
верно преди 2 години
400 милки? боката има толкова в едното шкафче само
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От всичко на света комунистите най-много обичат да крадат чуждите пари.
22
4
 
2
 
! Отговори
Ходете на Била преди 2 години
Пълни глупости.Искат да спрат криптото.Типично кк някакви вувляци като обикновенния човек ще искара пари
21
12
 
13
 
! Отговори
Само 400 млн? преди 2 години
Бойко ги има за джобни пари тия.Изнася ги в сакове и куфари.10 милиарда на година краде.Тиквата по голям хакер от корейските ще излезне
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да кръдът бе кво завиждате ли им? Във БГ се краде като запоследно вече над 30 години!
19
2
 
11
 
! Отговори
ВънСатаНАТОотРодинат преди 2 години
А защо никой не сме да каже колко милиарда откраднаха терористите (СеРеУ-то) от Либия,Ирак,Сирия,Афганистан,Косово,България !?Вероятно цифрата е стъписваща за всеки разум,та за това!?
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата на Запада съвсем се оплете. Уж Корея била бананова република, а гащитеим пълни от бананова република. Хакерите били откраднали нам колко милиона и не знам още какво. То в Корея не е цвете, никой не спори, но нека се разберат поне какво да лъжат. Дали последно Корея е слаба или силна, че вече и аз взех да се пообъркват леко...
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тез "горещи портфейли" как са напълнени, ммм.Както казва товарищ Ленин "дайте грабить награбленное"
16
4
 
4
 
! Отговори
До ха-ха преди 2 години
Ами изостанали са.Дори самата новина го показва.Фейсбук или Гугъл правят милиарди печалби СЪЗДАВАЙКИ продукт, който хората искат. КНДР като не може използва що годе умните си хора да крадат. Щото *** и швейцарските сирена на единствения дебел човек в КНДР са във валута. Която все трябва да се вземе от някъде
15
3
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Баси изостаналите северно корейци! Ами ако напреднат какво ли чудо ще е? Или някой си пише свободни съчинения с пропагандна цел?
14
4
 
8
 
! Отговори
До Банкер и другите преди 2 години
Пичове наистина ли за вас това че някъде имало хакери значи, че тая държава е много развита?Не е огромна философия да подготвиш стотина читави програмисти да търсят пролуки и прочие.То и за българите се казваше, че са най-добрите хакери.Големи технологии ли развиваме тук? Лесно е да рушиш, трудно е да създаваш.Когато почнете да ползвате кндр-ски програмни продукти тогава се обаждайте.Дори Китай още няма аналог на хром а те са на светлинни години от момчетата
13
5
 
8
 
! Отговори
проф.Насери преди 2 години
Е как хакери в Сев.Корея бе нали ни викат тука че били изостанали нямали кфо да ядат и ходели боси
12
7
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Чест и адмирации, Маршал Ким Чен Ун ! Каквото и да се каже за него ще е малко ! Велик лидер, държавник, баща пълководец, начело на една велика и горда нация ! Великите му дела ще отекват във вечността ! ДА ЖИВЕЕ МАРШАЛА !

Спонсорирани публикации