Слънчево изгаряне - как да го предотвратите за устните?

Ето няколко съвета, които да използвате тази пролет
26 апр 2022 23:10, Дарена Найденова
2
Слънчево изгаряне - как да го предотвратите за устните?
IStockphoto

Ексфолирате ги, хидратирате ги, може би дори харчите стотици левове, за да изглеждат по-плътни, но предприемате ли стъпки, за да предотвратите слънчево изгаряне на устните си?

Да, слънчевото изгаряне на устните е съвсем реално нещо. Всъщност устата ви е дори по-податлива на него, отколкото други части на тялото, поради уникалната природа на кожата в тази област. „Устните имат по-тънък слой кожа в сравнение с останалата част от тялото и много малко меланин, който да осигури известна защита от UV лъчите“, казва дерматологът д-р Корил Хартман пред Allure.
 
И ето един забавен факт, с който може да впечатлите приятелите си – долната ви устна е по-уязвима на увреждане от слънцето, защото носът предлага известна слънцезащита на горната. Слънчевото изгаряне може да се прояви с подуване, парене и чувствителност, които по никакъв начин не са приятни. Така че, без повече забавяне, ви предлагаме няколко варианта за справяне и предотвратяване на изгарянето по устните.
 
Как изглежда слънчевото изгаряне върху устните?
 
Първите признаци на слънчево изгаряне по устните се появяват около два до пет часа след продължително излагане на слънце. Разбира се, как точно се проявява то, зависи от нивото на нанесените щети.
 
Симптомите на лек случай могат да включват сухота, дразнене и зачервяване. Ако устните ви отговарят на това описание, е добре да се насочите към овлажнители. След това е много важно да се запитате дали усещате топлина, излъчвана от устните, което е издайнически признак на слънчево изгаряне. Ако страдате от умерено до сериозно изгаряне, тези симптоми се усилват под формата на мехури, кървене, болка и изключителна чувствителност.
 
Както при всяко слънчево изгаряне, и с това ще трябва да се справяте с последиците в период от три до пет дни. И състоянието на устните ви може да се влоши, преди да се е подобрило. „Когато устната започва да заздравява, мъртвата кожа започва да се лющи и отлепва“, казва д-р Саеди пред Allure. Това е нормален процес и всъщност е признак на излекуване, като в същия момент може да изпитвате и сърбеж, което също е добър знак.
 
Може ли да се появят мехури и херпес?
 
Някои от симптомите могат да са непосредствени последици от слънчевото изгаряне, но то също така може да причини и проблеми в бъдеще.
 
„Топлината и стресът върху кожата, причинени от изгарянето, могат да доведат до развитие на херпес“, казва д-р Саеди. Това обаче не трябва да се бърка с гореспоменатите мехури, които са незабавен резултат от слънчевото изгаряне.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 
Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Umbrella Corp. преди 1 година
Има един много ефективен и изпитан метод за избягване на всякакви слънчеви изгаряния, стойте на сянка.

Спонсорирани публикации