Да вярваме ли на световните лидери, че кризата в Украйна ще бъде решена?

Предстоят няколко срещи на върха
28 юни 2022 18:30, Нели Христова
10
Да вярваме ли на световните лидери, че кризата в Украйна ще бъде решена?
Снимка: БГНЕС

"Да покажем гръдните си мускули!"

Смехът на Борис Джонсън, призоваващ колегите лидери на седемте най-богати страни в света - Г-7 - плюс лидерите на ЕС, да покажат сериозна мускулатура, се превърна в открояващ момент от срещата им в луксозен хотел в Германия.

Премиерът на Обединеното кралство очевидно се подиграваше с Владимир Путин, който е прочут любител на ездата без тениска, която камерите винаги удобно заснемат. Но дали е време за шеги?

Министър-председателят на Канада и шефът на Европейската комисия от все сърце се присъединиха към смеха.

Междувременно Кремъл засилва смъртоносната си атака в Украйна. Световна продоволствена криза се разпространява в резултат на руската блокада на украинското зърно, което е отчайващо необходимо в Африка и Близкия изток. Цените на храните и горивата също растат в цяла Европа.

Европейските икономики и семейства са все по-тежко засегнати.

Но Борис Джонсън също така е прав. Сега е моментът, в който западните лидери и техните съюзници трябва да окажат сериозно въздействие, ако искат да се противопоставят на руската агресия и на нейния съюзник Китай. За все по-тревожните гласоподаватели на тези страни от Г-7 и техните съюзници тази шега и позирането за неудобни снимки биха се приели по-лесно, ако те водят до конкретни действия.

Сега сме по средата на седмицата на срещи на високо ниво.

Лидерите на ЕС се събраха в Брюксел по-рано, а срещата на върха на Г-7 е в разгара си в баварските планини, докато други световни лидери вече пристигат в Мадрид за това, което се определя като "най-важната" среща на НАТО от години. Преобладаващият фокус е Русия, Украйна, Китай и "какво следва?"

В миналото тези годишни срещи описвани отхвърлени като разговори, изпълнени с неясно звучащи обещания, които твърде често водят до твърде малко. Помислете за инициативата Build Back Better World, обявена на миналогодишната среща на лидерите от Г-7, например.

Сега в Бавария Г-7 обяви инфраструктурен план на стойност 600 милиарда долара, специално насочен към нововъзникващите икономики, за да се противопостави на разпространяващото се глобално влияние на Китай.

Лидерите също така обещаха нови санкции срещу Москва, за да ограничат способността й да внася технологии за своята оръжейна индустрия. Това, в допълнение към възможното ограничение на цените на руския износ на петрол, е предназначено да удари силно военните гърди на Кремъл. Но това е инициатива, която може да работи само ако достатъчно държави и най-вече ако в нея са включени най-големите икономики в света.

Президентът на Украйна Зеленски със сигурност има за цел да постави световните лидери на място тази седмица. Неговото послание е: Доставете ни по-мощни оръжия по-бързо "ако сте истински партньори, а не просто наблюдатели".

За да бъде достоверно, срещата на НАТО тази седмица ще изисква от западните сили и съюзници (Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия са поканени като наблюдатели) да заемат обща позиция по отношение на Русия.

А това ще бъде трудно.

Вашингтон се тревожи, че Западът не поддържа единен фронт. Пристигайки в Бавария, президентът Байдън настоя, че страните от Г-7 и НАТО трябва "да останат заедно" пред лицето на руската инвазия.

Той знае, че Владимир Путин следи за слабостта и иска да я използва.

Необходимостта от западно единство

Москва вижда вътрешните борби, пред които са изправени тези лидери.

Джо Байдън и Борис Джонсън имат членове на собствената си партия, които открито поставят под въпрос тяхното ръководство. Французинът Еманюел Макрон току-що се изправи пред тежки парламентарни избори. Италианецът Марио Драги видя, че неговият коалиционен партньор, 5 Star, се разделя по средата, а Социалдемократическата партия на германския Олаф Шолц е разделена по въпроса колко далеч да бъде държана Русия.

Кремъл също ще се наслади и на забавянето от страна на Унгария на санкциите на ЕС срещу Русия и на Турция, която забавя кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО.

Западните разцепления относно това как света да се справи с Русия са фундаментални.

Всички лидери казват, че подкрепят Украйна. ЕС хвърли конвенцията на вятъра в четвъртък, предлагайки на Украйна кандидатура за членство в ЕС - макар че може да отнеме няколко години, за да влезе страната в блока, ако изобщо стане.

Силни изявления за солидарност и обещания за финансиране и военна подкрепа за Украйна ще бъдат чути по време на всички срещи тази седмица. Но западните лидери са разделени по въпроса докъде трябва да тласнат Русия.

"В ъгъла и отвъд" - вероятно така можете да обобщите възгледа на Обединеното кралство, подкрепян от Полша, балтийските страни и голяма част от Централна Европа.

Но Германия, Италия и Франция са по-колебливи. Те не са изоставили напълно идеята, че Русия все още може да бъде партньор за диалог по-нататък. Независимо дали по отношение на бизнеса или по-широка дипломация за сигурност, докато Европа се опитва да препроектира своята архитектура за сигурност, която е унищожена от нахлуването на Русия и заплахите от ядрени удари.

Това не означава, че Германия, Италия или Франция тласкат Украйна към прекратяване на огъня на всяка цена. Макар че имаше и такова подозрение.

Комюникето на лидерите на Г-7 за Украйна подчертано включва изречението: "От Украйна зависи да вземе решение за бъдещо мирно споразумение, свободно от външен натиск или влияние".

Наскоро канцлер Шолц, Макрон и Драги отидоха на дългоочаквано посещение до Киев, за да изчистят въздуха.

Германия направи първата си доставка на тежко оръжие в Украйна, а канцлерът Шолц призова за съвременен план Маршал - програма за помощ на САЩ след Втората световна война - за възстановяване на страната.

Не можем, разбира се, да забравим неговото историческо обещание за масова модернизация на въоръжените сили на Германия, за да може да играе по-ефективна роля и в общата европейска сигурност. Но никой не би могъл да обвини мощния Берлин, че води в тази посока.

Всъщност едно нещо остана решително непроменено от гледна точка на сигурността след нахлуването на Русия в Украйна: Европа не успя да стъпи на собствените си континентални крака и все още има дълбока зависимост от САЩ.

Коментарът е на Катя Адлер за BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации