Москва: Запорожката АЕЦ ще работи под руски надзор след анексията

Шефът й, който беше задържан, няма да се върне на поста си
5 окт 2022 14:33, Елка Василева
94
Москва: Запорожката АЕЦ ще работи под руски надзор след анексията
Снимка: архив, БГНЕС

Руското външно министерство заяви, че Запорожката атомна електроцентрала ще работи под надзора на Москва, след като президентът Владимир Путин официално включи Запорожка област към Русия, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Още по темата
Русия анексира Запорожка област и още три украински региона след провеждане на т.нар. референдуми, осъдени от Киев и Запада като незаконни и принудителни.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) каза вчера, че ръководителят на окупираната от Русия централа в Украйна, който беше задържан през уикенда, няма да се върне на поста.

Според Киев руски патрул е задържал Игор Мурашов в петък, докато той е пътувал от централата към град Енергодар, където живеят много от работниците в нея. Украйна определи задържането му като акт на тероризъм.

Назначените от Русия власти в Енергодар заявиха, че Мурашов е координирал терористична дейност в АЕЦ-а и в града.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза в понеделник, че Мурашов е бил освободен, но не уточни дали или кога той може да се върне в централата.

Днес Гроси заяви, че ще посети Киев и Москва в идните дни. Той също така не изключи възможността да пътува отново до Запорожката АЕЦ, където беше през септември, съобщи ТАСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Построили са я 1985 сега пак си е тяхна, то голяма филисофия
64
2
 
0
 
! Отговори
123 преди 1 година
До ПОЛКОВНИК Я ми напомни Запада какво е ограбил от Русия. Това написано под статия за поредния грабеж извършен от Русия е смешно
63
13
 
5
 
! Отговори
von Newmann преди 1 година
До ало ало --- Кога ще е това "скоро". Чакаме повече от седем месеца непабедимая да пабеди и накрая НИЩО и не само нищо, но и бегут с голема скорост, за да се прегрупират. Може би имате предвид 3017 година, за да честваме 200 по-бедни години от ВОСР.
62
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците настъпват плахо, но неумолимо ,а руснаците бягат през глава и им предават анексирани територии! Изящество!
61
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... Нормално е за руските мародери...
60
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива са и нашите русофили - бандити.
59
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превзеха им територията,счупиха им заводите .Изгониха ги и направиха референдуми само с руснаците.Сега ще им вземат и централите и инфраструктурата.Какво се нарича това.И какво заслужават тези бивши мужици ограбени от една върхушка готова смета да запали.И другите не са стока-Марешки бе техен човек във Бг.Полека с пари и пропаганда превземат и наша територия.
58
5
 
9
 
! Отговори
Morski преди 1 година
А остатъка от Руската Федерация ще работи за - РЕПАРАЦИИ!
57
6
 
9
 
! Отговори
Митко USA преди 1 година
Ръшките са крадлювци ! Най-голямата атомна ел. централа в Европа !Дребни ( хм дребни ли ? ) , едри ! Едри бандюги !
56
4
 
9
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Наистина ще е под руски надзор. Руснаците ще е надзирават от 30км в окопите.
55
5
 
11
 
! Отговори
Референдуми преди 1 година
по време на война не се провеждат, защото са нелигитимни.
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма наглост.
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61, в град Запорожие товарис4 путински тролейбус не е правен никакъв референдум, а и едва ли някога ще се направи, т.н. референдум се проведе в южните окупирани части на Запорожка област, където живеят по-малко от 1/3 от населението на областа
52
8
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Този руски надзор май ще се осъществява дистанционно имайки предвид че запорожието е украинсака територия в пределите на Украйна и ще бъде под украински конторол ... !!!
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда да говорим до какво ще доведе взривяването на газопроводите. И без това най-големите предприятия в Стария свят едва балансират на ръба на затварянето, всичко се покачва с бясна скорост - от бензина до хранителните стоки, от сметките до тоалетната хартия. Неизбежните фалити ще доведат до масова безработица. В момента нито един европейски лидер не може да даде ясен отговор как безработните ще плащат сметките и как ще купуват храна. Европа с ускорени темпове се движи към пълно унищожаване на собствената икономика, обедняване и дивачество.
50
4
 
3
 
! Отговори
Нуди Гъзи преди 1 година
Хеллоооу гаааайз, хелооооу БиДжи гъзета. Предлагам да се съберем еврогъзета и да организираме пред руското посолство нудистко шествие голи гъзета под надслов "НЕ на кражбите на украински ток".
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-бързо бъде унищожена Русия ,толкова по-добре за човечеството.
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52, ще те разочаровам товарис4, град Запорожие административния център на Запорожка област е под контрол на Украйна, както и 65% от населението на областа, а за Херсон там дните на рашистите са преброени, войсковата група там е в пълна изолация и единствената им възможност е да плуват в Днепър
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само платени,задърстени и комунисти са за Путин и Русия.Тази държава трябва да бъде унищожена.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
товарис4и малко по кротко, това е АЕЦ а не на дедо ви ладата, всяка АЕЦ е регистрирана в МААЕ, от там получава разрешение за работа и лицензии, там се регистрира и собственика и оператора на централата, Вие да не си мислите че е така идва некой и казва тая централа вече не е на Украйна и Енергоатом а става на Русия и Росатом, това да не ви нужника на село

Спонсорирани публикации