"Нашето тихо местенце" - между документалното и игралното кино

Филмът на Елица Георгиева показва какво се случва в главата на един писател
5 окт 2022 14:16, Анисия Иванова
1

Наближава осмото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал "Синелибри", който тази година е по-амбициозен от всякога - и като качество на съдържанието, и като мащаб. Още на 9 октомври в Дома на киното ще бъде представен документалният филм "Нашето тихо местенце", копродукция на Франция и България с режисьор Елица Георгиева.

"Това е филм за това как се пише роман на чужд език. Той е документален, но с игрални елементи. Става въпрос за една писателка, която пише за първи път роман на чужд език за изчезването на нейния баща малко след Чернобил", сподели режисьорът Елица Георгиева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че с филма си до голяма степен е искала да покаже какво точно се случва в главата на един писател и че това е трудна задача.

"Самият филм е доста странен, в него има елементи на пърформанс, на игрално кино. Моят филм е до голяма степен смесица между документално и игрално кино", посочи режисьорът пред Bulgaria ON AIR.

Тя разказа, че първият ѝ филм също е бил излъчен в "Синелибри" преди няколко години и че балансът между киното и литературата е труден, защото трябва много да се работи, но това са две изкуства, които се допълват.

"В киното много обичам да има литературен текст, който да се появява в кадър. Новият ми филм изцяло е за литературата. Аз винаги смесвам тези 2 изкуства", категорична е Елица Георгиева.

Тя не може да си стои вкъщи, защото това вреди на творческия ѝ процес и въпреки че живее във Франция, много често се връща в България и почти всички неща, които прави, са свързани с България.

"Моето тихо местенце е творчеството, литературното писане, това определено е моментът, в който шумът спира", завърши гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
недей, разчувствах се...

Спонсорирани публикации