Най-обичаното дете – тя ли ще наследи лидера Ким Чен Ун?

Повторната публична проява на дъщерята му разпали дебат
28 ное 2022 19:02, Елка Василева
3

Снимка: БГНЕС

Дъщерята на севернокорейския лидер Ким Чен Ун отново имаше публична изява, като този път тя се появи сред ракетни учени и получи още по-почетни титли от баща си, който я нарече "най-обичаното" и "скъпо" дете. Тя е едва 10-годишна, но новите ѝ смели снимки засилват дискусията по въпроса дали не я подготвят да наследи Ким, пише Асошиейтед прес.

Още по темата
Предполага се, че това е второто дете на севернокорейския лидер, че се казва Джу Е и че е на около 9-10 години. За първи път тя бе представена пред света миналия уикенд. Тогава държавните медии разпространиха снимки, на които се вижда как ден по-рано тя е наблюдавала първото изстрелване на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета заедно с родителите си и по-възрастни официални лица. Дъщерята на Ким е облечена с бяло пухено палто и е обута с червени обувки. На снимките се вижда как тя е хванала баща си за ръка и минава покрай голяма ракета, натоварена на камион за изстрелване, и как наблюдава издигащото се оръжие.

Вчера официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА спомена за нея за втори път, като посочи, че тя и Ким са си направили групови снимки с учени, официални лица и други участници в "тестовото изстрелване на междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-17".

 КЦТА я определи като "най-обичаното" и "скъпо" дете на Ким, като тези титли бяха по-почетни от определението, което медиите ѝ дадоха на 19 ноември. Тогава тя бе наречена "обичаното" (от Ким) дете. Държавните медии разпространиха снимки, на които дъщеря му е облечена с дълго черно палто. Тя позира за снимката с баща си, като го е хванала за ръка. Забележителната прилика между Джу Е и майка ѝ Сол Джу ѝ придава по-зрял вид, отколкото на снимките от миналата седмица. Сол Джу обаче не се вижда на нито една от разпространените вчера фотографии.

На някои от снимките Джу Е и баща ѝ са застанали в средата на редица от войници в униформи, строени пред огромна ракета, натоварена на камион за изстрелване. На други се вижда как дъщерята на Ким пляска с ръце,  как се ръкува с войник или как разговаря с баща си, а на заден план има  радостни хора.

"Това определено е поразително. Снимката на Ким Джу Е, застанала до баща си в момент, в който те са приветствани от учени и техници, участващи в поредното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, подкрепя предположението, че позиционирането ѝ като евентуален негов наследник вече е в ход", казва Анкит Панда, експерт от Фондация за международен мир "Карнеги”.

"Мисля, че подчертавайки любовта на баща ѝ към нея, държавните медии допълнително подсилват и това послание. И на всичкото отгоре и двете ѝ публични изяви се състояха на фона на стратегически ядрени оръжия – диамантите в короната на националния отбранителен капацитет на Северна Корея. Това не ми прилича на съвпадение", обясни Панда.  

 След първата си поява в публичното пространство южнокорейските тайни служби казаха пред депутатите, че смятат, че момичето от снимките е второто дете на Ким, което е на около 10 години и се казва Джу Е. Националната разузнавателна служба допълни, че външният ѝ вид отговаря на информацията, че тя е по-висока и по-едра от другите момичета на нейната възраст. Освен това според разузнаването появата ѝ изглежда отразява решимостта на Ким да защити сигурността на бъдещите севернокорейски поколения в условията на конфронтация със САЩ.  

В миналото южнокорейските медии са огласявали предположения, че Ким има три деца, родени през 2010, 2013 и 2017 година и че първото от тях е момче, а последното – момиче. Дъщерята, която севернокорейските медии показаха, най-вероятно е детето, което е видял и бившият баскетболист и  звезда от Ен Би Ей Денис Родман по време на посещението си в Пхенян през 2013 г. След като се завърна от визитата си, Родман заяви пред британския вестник "Гардиън", че той и Ким  са отишли на "почивка край морето" в компанията на семейството на севернокорейския лидер. Там Родман е имал възможност да подържи в ръце бебето на Ким, чието име е Джу Е.  

Северна Корея никога не е споменавала нищо по повод информацията, че Ким има още две деца. Но предположенията, че най-голямото му дете е момче, накараха някои експерти да се запитат как би било възможно Ким да бъде наследен от дъщеря си, предвид факта, че севернокорейското общество е патриархално и мъжете играят много доминираща роля. Ким е представител на третото поколение на семейството, което управлява Северна Корея повече от седем десетилетия. Преди той да наследи властта в края на 2011 г., страната последователно е управлявана от баща му и дядо му.

"Казаха ни, че Ким има три деца, като едно от тях вероятно е момче. Да предположим, че това е вярно и че Ким ще бъде наследен от въпросния син, който все още не е бил представян публично. Но тогава защо от гледна точка на унаследяването Джу Е ще бъде определяна като най-"скъпото" дете", пита се Су Ким, която е анализатор по въпросите на сигурността в базираната в Калифорния "Ранд корпорейшън". "Мисля, че е прекалено рано да се правят подобни заключения", предупреждава тя.

Според нея Ким Чен Ун може да си мисли, че представянето на дъщеря му е ефективно средство за отвличане на вниманието, докато в същото време поставя пред Вашингтон, Сеул и други в положение, в което те трябва да живеят с надвисналата ядрена заплаха от страна на Северна Корея. "Спектакълът с Джу Е сякаш засенчва все по-сериозната ядрена и ракетна заплаха от страна на Пхенян", смята Су. Показвайки дъщеря си по подобен начин, Ким може също така да иска да каже на народа си, че ядрените оръжия са единственият гарант за бъдещето на страната.

Вчера държавните медии разпространиха изказване на Ким, който нарича "Хвасон-17" "най-мощното стратегическо оръжие в света" и посочва, че крайната цел на страната му е да притежава "най-мощната стратегическа сила в света".                    

Според експерти "Хвасон-17" е ракетата с най-дълъг обсег на Северна Корея, като тя е предназначена за удари срещу континенталната част на САЩ, но все още е в процес на разработване. Изстрелването  ѝ беше част от серия ракетни изпитания, за които Северна Корея казва, че целят отправянето на предупреждение по повод съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ. Пхенян възприема тези учения като репетиция за инвазия.

"Възможно е и Ким да дава знак на другите севернокорейски елити, че наставлява дъщеря си за роля в ръководството", казва Лийф-Ерик Изли, преподавател в университета "Ихва" в Сеул.

"Подобен ранен и публичен старт е нещо необичайно. Но това е отражение на историческото и политическото значение, което Ким придава на ядреното оръжие, способно да достигне САЩ", допълва той.

Според Йон Сон Чхан, анализатор от частния институт "Седжонг" в Южна Корея, Ким Чен Ун не може да не направи сина си свой наследник, ако смята, че му липсват лидерски качества. Възможно е Ким да предотвратява потенциална съпротива срещу това, че е избрал дъщеря си за лидер от четвърто поколение. Вероятно той я е завел на събитието, свързано с успешното изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета, за да може лоялността на обществото към него да бъде безпроблемно пренесена върху дъщеря му.

"Когато един крал има много деца, за него е съвсем естествено да направи свой наследник това дете, което обича най-много", казва Йон Сон Чхан.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации