Кои са най-скъпите градове за 2022 година?

Тел Авив падна на трето място
Обновена: 1 дек 2022 19:37 | 1 дек 2022 19:32, Нели Христова
12
Кои са най-скъпите градове за 2022 година?
Снимка: Pixabay

Ню Йорк е най-скъпият метрополис в света през 2022 г., споделяйки нежеланата титла със Сингапур, според годишното проучване на Economist Intelligence Unit. Това се дължи на растящите цени на енергията, които удвоиха инфлацията в големите световни градове.

Миналогодишният лидер Тел Авив падна на трето място, докато Сидни се промъкна в Топ 10, а Москва и Санкт Петербург в Русия скочиха в класацията с цели 88 места, тъй като санкциите и високите цени на петрола повишиха цените, установява докладът на EIU за световните разходи за живот .

Столицата на Венецуела, Каракас, със своето увеличение на цените от 132% през 2022 г., е доста по-надолу от нивото на хиперинфлация от 25 000% през 2019 г., но все пак остана твърде високо, за да бъде включено в проучването. Средната инфлация от 8,1% в местна валута все още е най-високата за повече от две десетилетия на проучвания и се е увеличила от 3,5% миналата година и 1,9% през 2020 г.

По-силната валута също е един от факторите, водещи градовете нагоре в класацията. Шест от осемте най-поскъпващи градове (след двата руски града) са американски, водени от Атланта, преминавайки от 42-ро до 46-о място в класацията на 172-те изследвани града. Американската валута се засили рязко спрямо почти всички валути, тъй като Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти и сигнализира, че предстоят още повишения.

Градовете в страните, в които валутата поевтиня, са сред тези, които падат надолу в списъка на най-скъпите градове. Японските Токио и Осака бяха сред 10-те най-големи спада, завършвайки съответно на 37-мо и 43-то място, спад от 13-то и 10-то място през 2021 г.

Стокхолм и Люксембург паднаха най-много, като и двата загубиха по 38 места до 99-то и 104-то място. Дамаск в Сирия и Триполи в Либия запазиха местата си като най-евтините градове в проучването.

Поставянето на Сингапур на върха на индекса не е изненада. Градът-държава бе вторият най-скъп град през 2021 г. и е оглавявал класацията през осем от последните 10 години. Тази година е първият път, когато Голямата ябълка се класира като номер 1.

Трите града в Обединеното кралство, които са част от класацията, са спаднали надолу, като Лондон сега е 28-ми от 17-ти през 2021 г. Единбург е на 46-то място, което е спад от 27-мо, докато Манчестър е 73-ти най-скъп в сравнение с 41-ви миналата година.

Австралийските градове като цяло се изкачиха нагоре в класацията, като пристанищният град се скочи от 14-то място миналата година на 10-то място през 2022 г. Мелбърн се изкачи до 15-то място от 16-то място миналата година, докато Бризбейн е 32-ри от 36-ти. Пърт се противопостави на тенденцията, падайки с две места до 73-то място.

Глобалният скок на инфлацията набираше скорост преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари да причини прекъсвания на доставките на ключови стоки, особено храни. Последвалите санкции срещу Русия предизвикаха допълнителни скокове в цените на петрола, газа и други енергийни източници.

Повишаването на цените на бензина доведе до по-висока инфлация. Средно един литър гориво е с 22% по-скъп в местна валута спрямо година по-рано.

Цените на газта и електричеството бяха с 29% по-високи в западноевропейските градове, или почти тройно средното увеличение от 11% в световен мащаб, докато регионът се бореше да намери алтернативи на руската енергия.

Утехата за някои от тези увеличения дойде в "сдържаните" увеличения на цените на стоките и услугите за отдих. "Това може да отразява по-слабото търсене, тъй като потребителите се фокусират върху харченето върху основни неща", казван от EIU, цитирани от The Guardian.

Освен при някои непредвидени бедствия, EIU прогнозира, че увеличенията на разходите ще намалеят през 2023 г., тъй като по-високите лихвени проценти премахнат част от натиска на търсенето и блокирането на веригата за доставки започне да отслабва. Китай може да остане заместващ знак, тъй като политиката му за нулев COVID започва да се проваля.

Добрата новина е, че цените може да започнат да намаляват в някои страни, тъй като лихвените проценти се повишават.

"Освен ако войната в Украйна не ескалира, прогнозираме, че цените на суровините за енергия, храни и доставки като метали вероятно ще паднат рязко през 2023 г. в сравнение с нивата от 2022 г., въпреки че е вероятно да останат по-високи от предишните нива", се казва в доклада . Глобалните цени на суровините трябва да се повишат с още 6,5% през 2023 г., но спад в темпото от 9,4%, регистриран за 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случайно чух част от разговор между непознати млади мъже, единият от които явно се беше върнал наскоро от Германия. Твърдеше, че там получавали по три евро за направата на 1 кв. м. окачен таван. Вероятно това е била само цената на труда, нямаше как да попитам. Освен това човекът каза "Юркат те да работиш бързо, не е както тук яваш яваш."
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"София трябва да е на първо място. Не получаваш нищо, но плащаш на 1000 евро квадрата. Голи стени, никаква инфраструктура, гараж йок, инфраструктура под всякаква критика, тревни площи, басейн или някакви красоти просто няма." - вземи си куче и ако съзерцаваш живота му в продължение на 5-6 години можеш и да осъзнаеш колко хубава е София. ;) мен кучетата ми показаха истинската страна на живота - ядене, спане, разходки по цял ден и постоянна сексуална готовност. Бау!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 - благодаря за отговора, но вадиш думите ми от контекста на темата, а той е "най-скъпите" градове. Честно казано не бих сменил София за села като Тексас и Ню Джърси, ако ще живея на село предпочитам да съм безработен при 80 годишната ми баба в Казанлък и да гледаме Обещание и Огледален свят по БТВ :) То дали ще копам картофите на баба или ще опъвам жици в Тексас е едно и също.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е аз като писах преди месеци, че бачкам лятно време еликтричар в Ню Йорк при бащата и че се взима по-малко от колкото чистач в София хората ми слагаха минуси. Хахаха. С 20долара на час в Ню Йорк можете да си наемете ателие и на края на месеца като теглите чертата Ви остават 300$ да набодете някоя дрогирана ескортка за 1 час. Тук с 1 ремонт на баня за седмица изкарвам колкото за цял месец блъскане по небостъргачите. Там 70% от живущите са на кредит. Повече не мисля да ходя, демоде е.
1
2
 
4
 
! Отговори
БГ Цирк преди 1 година
Поне 80 български града трябваше да има в тая класация

Спонсорирани публикации