Бизнесът: Защо плащаме с 30 на сто по-скъп газ, отколкото Западна Европа?

Фирмите у нас плащат на "Булгаргаз" необяснимо високи цени
27 мар 2023 18:38, Стела Стоянова
166
Бизнесът: Защо плащаме с 30 на сто по-скъп газ, отколкото Западна Европа?
Снимка БГНЕС

Фирмите у нас плащат на "Булгаргаз" необяснимо високи цени, надхвърлящи с 30% котировките на европейските борси, се посочва в писмо до правителството и КЕВР. То е подготвено от Българската търговско-промишлена палата по поръчение на Асоциацията на работодателските организации.

За март цената за промишлеността у нас е 118,38 лв./MWh, което прави 60.53 евро. А средната цена на нидерландската борса ТТF в периода 1-21 март е 45,31 евро, тоест с 33,6% по-ниска, посочват от БТПП.

За април се очертава още по-голяма разлика. Фючърсните котировки на газовия хъб TTF са около 82-83 лева, а поисканата от "Булгаргаз" цена за идния месец е 103,08 лв./MWh. Ако към нея се добави и "комисионата" на "държавния монополист, цената за бизнеса хвръква на е 114,72 лв./MWh.

Съгласно договора за доставка на природен газ за 2023 г между „Булгаргаз“ и клиенти, присъединени към газопреносната система, цената се формира като сума от предложената от обществения доставчик за утвърждаване от КЕВР цена и премия, възлизаща на 11,64 лв./MWh, обясняват от БТПП.

В писмото си фирмите недоумяват защо "Булгаргаз" си начислява "комисиони", след като не може да доставя на българската индустрия газ на нормални цени.  

"Отчитайки дългосрочния договор за 1 млрд. куб. метра природен газ от „Азербайджан Газ Съплай Къмпани“, няма обяснение защо „Булгаргаз“ иска, а КЕВР одобрява такива високи цени от началото на годината. Това оскъпяване спрямо международните борси ще доведе до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно, или приблизително 125 млн. лв. за периода февруари- април! Освен че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки изминал месец!", възмущават се работодателите.

"Няма яснота и какво се прави за смекчаване на ефекта от скъпите количества газ, нагнетени в „Чирен“, които се сочат като основен генератор на високите цени. Нарастващите разлики в цените на природния газ в момент, в който пазарната конюнктура в Европа се подобрява, ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия", предупреждават от бизнеса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
3
 
! Отговори
Зелен чорап преди 1 година
Шап каря радеф ни обра, посредством министрите си- кирчо т.ъ.п.о.т.о,кокорчо и кака ***! А вие още вярвайте на кюлчета и пачки! За 2г. България така се ограби ,че вече не влизаме във никакви стандарти!
144
0
 
3
 
! Отговори
НЕЗАКОННИ ИЗБОРИ преди 1 година
Доказнаи опасни престъпници и безкрупулни крадци на милиарди от народа МАЗНО ЛЪЖАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ПОРЕДНИТЕ НЕЗАКОННИ ИЗБОРИ..Визират се Борисов и съучастници вкл от ГЕРБ ,КИРИЛ ПЕТКОВ И НИКОЛА ВАСИЛЕВ.. Подставнеи лица от ДПС,СДС,БСП и други..ГДБОП да провери какво правят с ограбените десетки милиарди ПРестъпницие вкл с НАГЛО ВИСОКИ ЦЕНИ НА ТОКА И ГОРИВАТА>> Вкарват Бюджета с огромни разходи за компенсиране на жертвите на крадците на милиарди..
143
4
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Питайте Киро Асенчо Радев нали вече 3 год управляват
142
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин, к.150 Защото демократичните политически лидери - като този на ГЕРБ,който докара наскоро пертията си на 3 пъти до бламиране в НС, крадливите харвардци, вдигнали 3 пъти цената на газа чрез посредници, военнолюбците от ДБ, ПП, ГЕРБ ,СДС , сприхавата стрина Корни вече 5 пъти за 2 години тичат из БГ да станат дУ.петати ,похарчиха около 500 млн.лв, но не могат да съставят кабинет. Но обезоръжиха и продадха България - Шаламанов,Б.Ноев,Т.Тодоров,Й.Божилов,ДБ,ББ,ПП...
141
3
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Плащате, защото сте много умни и вярвате, че Бойко държи кюлчета злато и пачки в незаключено нощно шкафче :))) Като ви уври акъла и разберете, че крадливите политици си държат откраднатото в швейцарски банки, офшорки или крипто и всичко ще си дойде на мястото. Дотогава ще целувате ръката на канадския лъжец и Кокорчо и ще мирувате :)))
140
0
 
1
 
! Отговори
Цун-кай-ми-го преди 1 година
Глупости, живял съм и тогава в Б-я и сега от 37 години на запад и нищо не знаеш. Които е захлупен захлупен си е цял живот, вижда се че говориш със задните си части.
139
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е демократичен по-евтин американски газ от Русия.
138
0
 
6
 
! Отговори
Тъпостан преди 1 година
Гледайте "тъпо още по-тъпо" тогава ще разберете защо
137
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Нов народен съд и всички национални предатели от ДБ и ПП - на въжето!
136
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащаме скъп газ защото Румен Радев не лижжеше достатъчно усърдно гъъзза на Путин.
135
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащаме по-скъп газ, защото Кирил Петков работеше с посредници, а те искат комисионни. Така цената на газта стана няколко пъти по-висока.
134
6
 
6
 
! Отговори
Кан преди 1 година
Радевите минисри щели да вземат пари от Европа за скъпият Газ в Чирен. Тея същите Радеви министри Просто К. , Асенов , Корнелия , дето умишлено го купиха през руски посредници, за да източат българският бизнес и потребители. И да дадет парите на Путин. В Европа му се смели с глас на Радев! На него казали, че е прав и ще вземе пари ама друг път.
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато обявяват цената за месеца би трябвало да се казва колко е КРАЙНАТА ЦЕНА!!! Тогава всеки ще прецени колко да потребява и дали изобщо може да си позволи този лукс!!!
132
1
 
12
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Те ако не знаят да ги евва и у бизнеса. Бойко ощим хо каза: Сега бизнеса ще платят грешките на ПП, ДБ, БСП и ИТН. Ко не им е ясно? Да четат
131
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Те нека се хвалят колко е поевтиняла цената,но ние почти не усещаме намалението с тези допълнителни проценти!!!"-Много странно и смешно дори! Голямо крадене е това-с договора плащаш такси за включване,за пренос,за какво ли не,и след това продължава обирджийството всеки месец!!!ЛОШОТО Е,ЧЕ НАШИТЕ КОЖИ ДЕРАТ!!! КОЛКО СМЕ ЖАЛКИ!!!
130
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото сега се пере газ, а Киро изпра много руска газ!
129
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз питам :Защо плащаме толкова скъп газ? Защо плащаме такси и таксички толкова,че и повече от цената на изразходваното количество? Да,много по-скъп е газа от този на Европа,но защо таксите са толкова високи? Къде отиват тези пари,някой знае ли??? Те нека се хвалят колко е поевтиняла цената,но ние почти не усещаме намалението с тези допълнителни проценти!!! Да плащаме толкова високи такси е БЕЗУМИЕ и ОБИРДЖИЙСТВО!!!!
128
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как защо, да се пълнят едни каси и между другото Радев и доближените до него се блажят най-много от всичко това.
127
10
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
И в мирно време България плащаше най много. Така действат "братушките" на русофилите, монголска му работа. Време е САЩ и Англия да прекратят съществуването на Блатная.
126
2
 
7
 
! Отговори
пасарела преди 1 година
Защото сме българи и мошеници !!

Спонсорирани публикации