Белугата шпионин, заловена от Норвегия, се е отправила към Швеция

Възможно е да търси други белуги
1 юни 2023 21:00, Нели Христова
57
Белугата шпионин, заловена от Норвегия, се е отправила към Швеция
Снимка: БГНЕС

Белугата, която беше забелязан в Норвегия през 2019 г. с впряг, което предизвика обвинения, че е руски шпионин, се появи отново край бреговете на Швеция.

Открит за първи път в далечния северен регион на Норвегия Финмарк, белугата прекарва повече от 3 години, движейки се по горната половина на норвежкото крайбрежие, преди внезапно да премине към Швеция.

В неделя тя беше забелязана в Хунебостранд край югозападния бряг на Швеция.

Когато китът се появи за първи път преди четири години, морски биолози от норвежката дирекция по рибарство свалиха впряг от него. Коланът имаше монтаж, подходящ за екшън камера, и думите "Оборудване Санкт Петербург", отпечатани върху пластмасовите закопчалки.

Служители на дирекцията казаха, че китът с прякор Хвалдимир, може да е избягал от заграждение и може да е бил обучен от руския флот, защото изглежда е свикнал с хората. Москва така и не излезе с официален отговор на норвежки спекулации, че това може да е руски шпионин.

"Не знаем защо той започна да плува толкова бързо точно сега", каза Себастиан Странд, морски биолог от организацията OneWhale, след последното наблюдение, добавяйки, че е особено озадачаващо, защото китът се е отдалечава "много бързо" от естествената му среда".

"Възможно е хормони да го карат да си намери половинка. Или може да е самота, тъй като белугите са много социален вид - може да се окаже, че той търси други белуги", допълва той.

Странд каза, че китът, за който се смята, че е на възраст около 13 или 14 години, е "на възраст, в която хормоните му са много високи".

Най-близката популация на белуги се намира в архипелага Свалбард, по средата между северното крайбрежие на Норвегия и Северния полюс.

Баренцово море, южно от Шпицберген, е стратегическа геополитическа зона, където се наблюдават движенията на западни и руски подводници. Това е и входът към северния морски път, който съкращава морските пътувания между Атлантическия и Тихия океан.

Смята се, че китът не е виждал нито една друга белуга от пристигането си в Норвегия през април 2019 г.

Странд каза, че здравето на кита "изглежда много добро" през последните години и той е търсил храна при норвежките ферми за сьомга.

Неговата организация обаче беше загрижена за способността на Хвалдимир да намира храна в Швеция и вече забеляза известна загуба на тегло.

Китовете белуга, които могат да достигнат дължина от почти шест метра и живеят между 40 и 60 години, обикновено обитават ледените води около Гренландия, Северна Норвегия и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хем заловен, хем заминал към Швеция! ВРЪХ НА ЛОГИКАТА ЗА АВТОРКАТА и всичките и пропагандни опуси!
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахха ,белуга "шпионин" с оборудване на което пише "Оборудване Санкт Петербург"
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дали е носил калашник, базука или поне радиостанция
36
1
 
9
 
! Отговори
Пиян залян преди 10 месеца
Купете си и пийте водка Белуга и ще забтавите за друг алкохол ! Има я в руските гартрономи !
35
0
 
22
 
! Отговори
До 45 преди 10 месеца
Абе овладееш ли белугите и другите животни не ти трябва армия.
34
0
 
14
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 10 месеца
Е,след като е била заловена значи си е свалила белезниците и дим да я няма.Ще я хванат за куйрука.Ха-ха-ха!
33
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е какво толкова се чудите - те руснаците отдавна свършиха ракетите, крадат перални за резервни части на танковете си, а самолетите им падат един след друг от мятани от украинските тетки буркани с домати. Вече са в пълна безизходица и "впрягат" китове-белуги да им вършат шпионската работа по моретата - явно и подводниците им са потопени всичките.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нелката пак не е разбрала - този кит го напънали хормоните и драснал в бързо темпо към Швеция, където (както ни информират напоително медиите) тези дни започва Световното първенство по С екс. А, така или иначе, мъкне със себе си "впряг" ?!, защо да не съчетае полезното с приятното и да не посъбере малко шпионска информация и да я предаде на руснаците
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това, че *** Хр. има страхотния "дар" да подбира възможно най-нелепите, *** и неверни статии, за да ги копи-пейства и минава през гугъл преводач, е ясно. Че е неграмотна като гьон, също. Но пък как само и се получава да ни забавлява! Като в случая - с белугата с ПРЯКОР Хвалдемар, специално обучена в руския флот за шпионин, която плува с ВПРЯГ, събира информация под напора на хормоните и като една съща Мата Хари на северните морета я снася на руснаците... мдаа..
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За кита не знам, но водката Белуга е много хубава. Всъщност, понеже не се уточнява за водката или за кира става въпрос.
29
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците са психо. Нищо чудно да са монтирали някакви шпионски джаджи по кита. Това е болна нация, която няма шанс да се оправи.
28
0
 
31
 
! Отговори
Натовец преди 10 месеца
Ден, 47-и. Гълъбът пред нас ме гледа странно. Дали руснаците не са го вербували? Ден 48-и Жена ми носи руска салата, явно иска да ме отрови.
27
0
 
24
 
! Отговори
ЕС са зле преди 10 месеца
Днес видях един комар... Толкова подозрително шумеше че се чудих дали да не го докладвам.
26
2
 
21
 
! Отговори
Пффф преди 10 месеца
На белугите и други животни се слагат предаватели, за да им се следи популацията и пътя. По този начин се запазват. Никой ли не гледа Нешънъл джиографик. Или не се знае, че и в Бг се слагат такива устройства на пеликани и прочее. Айде ми накарайте белуга да ходи по маршрут, за да е шпионин. На белугата не й пука, с или без предавател тя си ходи там, където иска.
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега чакаме да заловят и СОМ САБОТЬОР или ЦАЦА САМОУБИЙЦА и джумбиша ще е пълен...
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Явно войната наистина е световна. И животните се включиха.
23
0
 
22
 
! Отговори
До 30 преди 10 месеца
Може и накой орел за орел за бомбардировач да пуснат.
22
1
 
2
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 10 месеца
Много убаво. Китът с прякор Хвалдимир? Хвалдимир? Хвалдимир нали? Хвалдимир сигурни ли сте?
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен: "...Остава тигри да се включат и слонове, вместо танкове..." Животни са използвани във военни действия на човека от пампивека! Откъде, мислиш, идва думата "заслон"?!
20
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Белуга шпионин, делфини които пазят мост. Еее...ба си майката. Тая война от животни ли се води или от хора. Остава тигри да се включат и слонове, вместо танкове, че изпотъпкват всичко:-))

Спонсорирани публикации