Кислородни бутилки, тенекии, обувки... Хималаите се превърнаха в сметище

Върховете от веригата, начело с Еверест, са все по-популярни
1 юни 2023 22:30, Нели Христова
26
Кислородни бутилки, тенекии, обувки... Хималаите се превърнаха в сметище
Снимка: БГНЕС

Алпинистите са превърнали Хималаите в гигантско сметище, казва природозащитник, който се стреми да почисти планинската верига, доминирана от Еверест.

53-годишният Люк Бойснард говори след участие в експедиция, която изчисти 3,7 тона отпадъци от Макалу, петия по височина връх в света, и Анапурна - десетия. Той основа Himalayan Clean-Up, след като се присъедини към експедиция, която премахна около един тон отпадъци от Еверест през 2010 г.

Хималаите наподобяват "гигантски кофи за боклук", каза французинът. "Зад всеки камък намирате много кислородни бутилки, тенекии, платна и обувки. Наистина е ужасяващо".

Той каза, че алпинистите не само са оставяли отпадъци по склона на планината, но често са ги "хвърляли в хималайските ледници, откъдето ще се появят отново след 200 години".

Боиснар изкачи Макалу с десет шерпи, двама непалски специалисти и петима готвачи, за да съберат оставените боклуци, които бяха свалени на якове и изпратени за рециклиране. Подобна експедиция е предприета и на Анапурна. Той каза, че 45% от отпадъците са пластмасови.

Боиснар възнамерявал да достигне върха на Макалу, който според него е по-труден от Еверест, но трябвало да се откаже, след като развил белодробна инфекция.

Боклук непрекъснато се натрупва в Хималаите през седемте десетилетия, откакто сър Едмънд Хилари и Тензинг Норгей за първи път достигнаха върха на Еверест.

Непалските власти въведоха закон през 2014 г., който изисква от алпинистите да оставят "депозит за боклук", преди да тръгнат на изкачвания. Таксата е 4 000 долара за Еверест и 3 000 долара за други върхове над 8 000 м. Парите се възстановяват, ако алпинистите донесат 8 кг отпадъци, които всеки произвежда средно, обратно надолу по планината със себе си.

Но критиците казват, че схемата не се прилага ефективно и не успява да се справи с проблема.

Нирмал Пурджа, непалският алпинист, който участва в документалния филм на Netflix 14 Peaks: Nothing is Impossible, за опита му да изкачи всеки връх над 8000 м за рекордните седем месеца, също се опитва да предупреди хората за замърсяването в Хималаите.

Той стартира проект, наречен Big Mountain Clean-up, като той и екипът му премахнаха 500 кг отпадъци от Манаслу, осмият по височина връх в света, преди две години.

Наблюдатели казват, че отпадъците са неизбежен страничен продукт от нарастващата популярност на катеренето в Хималаите, като около 600 души изкачват Еверест всяка година, а други върхове също привличат все по-голям брой алпинисти. Общо 145 души изкачиха К2, втората по височина планина в света, за един ден миналото лято.

Тенденцията разгневи Бачендри Пал, първата индийка, изкачила Еверест през 1984 г. Тя се оплака от това, което нарича все по-комерсиалния характер на Еверест, който според нея привлича все повече богати, но неспособни катерачи.

Пал осъди "пренаселеността от планинари, които имат парите да си купят поддържаща система, но им липсват правилното намерение, обучение и опит". Тя разкритикува непалското правителство за издаването на твърде много разрешителни.

В миналото само опитни и обучени хора са имали право да правят опити за изкачване, припомни тя. "Сега всеки, който има пари, има право да се катери, сякаш е туристическо място, с 600 души, които се катерят всяка година. Това е лудост", каза тя пред The Times of India.

Нейното раздразнение беше споделено от друг индийски алпинист, Лав Радж Сингх Дхармшакту, който е изкачвал Еверест седем пъти. Той каза, че е видял аматьори в базовия лагер "да се учат как да носят обувки за катерене три дни преди изкачването им".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е ми че то бутилка найлон тенекия обувка пак са природни все продукти какъв е проблема а това че на някой не му харесва си е негово лично усещъне
23
2
 
0
 
! Отговори
Дон Бастон преди 10 месеца
"...Лав Радж Сингх Дхармшакту, който е изкачвал Еверест седем пъти..."Значи тоя *** може да се качва 7 пъти, защото е "опитен", а *** не може....така ли ? :D
22
1
 
3
 
! Отговори
Абе преди 10 месеца
То май и летящи катафалки ще трябва да пращат горе.
21
2
 
0
 
! Отговори
Хлдлр преди 10 месеца
Има и хеликоптери до подножието , има и езера в региона ама лееекинко студени. Май не съм виждал някой да си топне тумбака хаха
20
0
 
12
 
! Отговори
:p преди 10 месеца
Веднага се сетих за печално известния лифт в природен резерват Седемте Рилски езера....
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека се катерят хората, нека се учат. Но да си прибират ***, не е толкова трудно, нали го носят и без това преди да стане ***. Ла си определят точки по маршрута и навръщане да събират всичко надолу.
18
3
 
13
 
! Отговори
Баню преди 10 месеца
Аз чакам да пуснат лифта и до еверест и обратно и ще ида и аз да го изкача. Както изкачих и седемте риМски езера. И си измих краката в едното блато. Има ли и на еверест някое и друго езеро да си изпера чорапитИ? Може ли с джипки маршрут да изорат. Или разходка с хеликоптер или хелиев дирижабъл да организират. Само да е и евтинджос като за бай ви Баню.
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Там не съм стъпвал никога през живота си. И за това ли ще ми вменявате вина?
16
2
 
13
 
! Отговори
хмм преди 10 месеца
какво намесвате ит-тата в някакви чукари ! кой нормален девелопер ще се юрне по някакви ледници без нет и бира , че са смахнати - смахнати са , но не са побъркани.
15
7
 
29
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Днес един анализатор каза много хубаво нещо. Мейнстрийм медиите започнаха да качват на челни страници някакви статии, които нямат нищо общо с това, което погнуси целия български народ. Което е показателно, че "посолството" е наредило правителството и е наредило на медиите да си мълчат, за да не предизвикват народа. Сега ще четем статии за бутилките на Хималаите, докато новата уродлива коалиция затрива родината ни и ни вкарва във война.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Все ми е тая. Това е място, на което никой от нас няма работа.
13
1
 
5
 
! Отговори
Hmm до 11 преди 10 месеца
Има , има и контейнери за лай*а. За стотина долара шерпите се навиват да ги свалят от височинните лагери ;)И да - за истински добро IT дори в България 30-40 хиляди $ не са препятствие ако това е мечта на живота му ! Тази година имаше около 600 изкачвания и 17 жертви , повечето от тях туристи с пари.,но и няколко шерпи затиснати от лавина ...
12
5
 
7
 
! Отговори
Смяяятай... преди 10 месеца
А на Еверест да го катерят ходят САМО най-великите ... най-големите ... най-фанатичните ПРИРОДОЛЮБИТЕЛИ , започнали с алпинизма от любов към природата и от уважение към планината .......
11
0
 
11
 
! Отговори
До Име преди 10 месеца
Така е, ама страх лозе пази. Някои се отказват, а други и да не се, хвърлят всичко. Там кофи за *** няма. Мисълта ми е, че парите владеят света. В Непал, Индия и Пакистан за пари всичко става. Но, както каза другите е скъпо удоволствие. Интересно, но понеже тук коментират все Ай ти, които не са такива, очаквам утре някой да напише, че е бил там или на совалката на Мъск:-)) Много "успели" хора почнаха явно да пишат в сайтове за обикновени хора:-)) Последното е подигравка.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така де, ама има един филм Еверест. Той разказва за тези проблеми. Не знам дали е така, но ако е така много са си оставили и костите там. Не, че не заслужава, но не е моето. Аз съм по гмуркането. Планините много не ме влекат.
9
0
 
11
 
! Отговори
До 8 преди 10 месеца
Не само уиски , в базовия лагер вече предлагат истински легла с матрак и електрически одеяла , френски пастет и шампанско ... само да имаш малко над 100 хиляди долара ...
8
2
 
10
 
! Отговори
Hmm преди 10 месеца
Изкачването на Еверест струва от 30 000 до около 100 000 долара според нивото на съпорт и лукс който търсите. Сумата не е непосилна дори за родните умнокрасиви IT при повече желание хахаА че в планината има всякакви зaдници егоисти и т.н. не е тайна. Самите шерпи също не дават много много за природата , пластмасовите бутилки от хижите се горят и изхвърлят направо в планината , кенчета и т.н ... 1 л. мин. вода почва е 1 до 3$ , Кока Кола 4-5$ и прочие при положение че е стотинки в Катманду
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сульооо и Пулльооо вече може да изкачи Еверест в днешни времена. То не е като едно време САМ да го изкачваш в най-лошото време без радиостанции, без никаква помощ. Сега ще му донесат уиски на върха даже. Това ли ти е постижението?
6
0
 
16
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
А е, нали тия "катерачи" бяха големи чистници, големи природозащитници, големи любители на природата. Какви бооооклуци, какви кофи. Май точно те са най-големите бооклуци, а?
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЛУПОСТИ, ХИМАЛАИТЕ СА ОГРОМНИ, ЕДИН-ДВА МАРШРУТА С МАЛКО ИЗХВЪРЛЕНА ЕКИПИРОВКА НЕ ВЛИЯЯТ НА ЦЯЛАТА ПЛАНИНА.

Спонсорирани публикации