Откриха "Бункера на ужасите" в Китай, който Япония е използвала през Втората световна

12 000 мъже, жени и деца са убити при садистичните експерименти на Подразделение 731
Обновена: 1 юни 2023 07:41 | 1 юни 2023 07:13, Нели Христова
131
Откриха "Бункера на ужасите" в Китай, който Япония е използвала през Втората световна
Снимка: Pixabay/mwewering

Археолози в Китай са открили таен подземен бункер, използван от японски учени за провеждане на ужасяващи експерименти върху хора по време на Втората световна война, съобщи „Live Sciense“.

"Бункерът на ужасите", открит близо до град Анда в провинция Хейлундзян, Североизточен Китай, е използван от печално известното Подразделение 731 на японската армия по време на японската окупация на Китай от 1931 до 1945 г. Построена от японците през 1941 г. и функционираща до капитулацията на Япония в края на Втората световна война, лабораторията е била най-големият изследователски обект на Подразделение 731, но точното ѝ местоположение бе изгубено досега. Подразделение 731 започва работа през 1931 г. като японско звено за обществено здравеопазване, но бързо разширява изследванията си, включвайки зловещи експерименти с биологични и химически оръжия, използвайки китайски, корейски, руски и американски пленници като опитни обекти.

Изследователите от Института за културни ценности и археология на провинция Хейлундзян, които открили бункера, заявяват пред „South China Morning Post“, че откритието "подчертава продължаващото наследство на жестокостите на Подразделение 731 и тяхното въздействие върху глобалните усилия за предотвратяване на биологичната война".

До 12 000 мъже, жени и деца са убити при садистичните експерименти на Подразделение 731, които включват тестване на гранати, бактериални бомби, огнехвъргачки и химически оръжия. Хората са били изложени на обезводняване, убивани във въртящи се центрофуги, инжектирани с кръв от болни животни, облъчвани с рентгенови лъчи, дисекцирани без упойка и държани в камери с ниско налягане, докато очните им ябълки не се спукат. Заразени с чума бълхи, отгледани в лабораториите на Подразделение 731, също са пускани от ниско летящи самолети над китайските градове, което предизвиква епидемии от болести, отнели живота на стотици хиляди хора.

Археолозите са разкрили частично П-образната структура, която е дълга приблизително 33 м и широка 67 21 м, като от нея се разклоняват свързани помежду си стаи и тунели. Тъй като те все още не са влезли вътре, не е установено точното предназначение на всяка стая, но изследователите са категоризирали това, което според тях са лаборатории, помещения за наблюдение и дисекция, килии за задържане, бараки, гаражи, бани, трапезарии и кладенци.

След капитулацията на Япония през септември 1945 г. САЩ прикриват доказателствата за ужасяващите експерименти и тайно предоставят на много от ръководителите на Подразделение 731 имунитет срещу съдебно преследване за военни престъпления в замяна на техните изследвания. Голяма част от тази информация по-късно е пренесена във Форт Детрик в Мериленд - център на американската програма за биологични оръжия по време на Студената война между 1943 и 1969 г.

Археолозите казват, че ще продължат да разкопават обекта, събирайки повече подробности за отделните помещения в структурата и как те са функционирали, за да образуват ужасяващия бункер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
0
 
! Отговори
До 105 преди 10 месеца
До do do 97 - Не знам с кого спориш, но относно оръжието се знае, че пленените немски специалисти продължават своята работа - едни от тях в САЩ, други в СССР. И създадените от тях оръжия се оказват американски и съветски. Това и децата го разбраха.
92
1
 
2
 
! Отговори
do do 97 преди 10 месеца
Ако баба имаше к-р вероятно щеше да бъде дядо. И кво щеше да стане ако беше оцелял още малко време, щеше да възкреси избитите немски войници ли ? Или щеше да продалжи да пренарежда несъществуващи дивизии върху картата, както е правил малко преди да умре, ха-ха. И коя ракета е трябвало да завърши фон браун ? Някакво чудодейно оръжие ли ? Теб и четенето не може да ти помогне.
91
0
 
5
 
! Отговори
От САЩ КАКВО ДРУГО преди 10 месеца
Всичката отврат е събрана в САЩ. Печална истина.
90
1
 
8
 
! Отговори
А преди 10 месеца
ФАКТ: между другото, "731" са тези, които с точност установили колко % е водата в човешкото тяло, тъй като един от многобройните им експерименти бил да те претеглят, после да те вкарат в специална камера, където буквално те изсушават извличайки всичката вода от тялото ти, след което пак теглят това, което е останало от теб. Има доста филми по темата, не са за хора със слаби нерви.
89
3
 
1
 
! Отговори
До 97 преди 10 месеца
Ако Хитлер беше оцелял още малко време и Вернер Фон Браун беше завършил ракетата си вероятно войната можеше да има и друг победител ...но все пак бягай да четеш
88
0
 
5
 
! Отговори
А преди 10 месеца
ФАКТ: след края на войната американците прибират при тях доста ръководители и учени на това подразделение и отказват да ги предадат на СССР и Китай за да бъдат съдени
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 100Доктор Менгеле не е американец.
86
1
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 10 месеца
На снимката виждаме един добре подържан тунел, изобщо не прилича на археологичен обект, изоставен преди около 80 г.Подобни експерименти, ако ги е имало и тук, са правили всички участници във ВСВ.До един по-долу - Вернер фон Браун е бащата на ракестроенето в САЩ, негова е цялата програма Аполо, както и дизайна на огромните ракети. Велик инженер.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Двуличието на демокрацията на САЩ - скриваш сатрапите (това не са учени а убийци) заради бизнес интереси а укоряваш и наказваш други че са направили същото...
84
5
 
2
 
! Отговори
do Mda преди 10 месеца
Пишеш глупости, немските учени имат практически нулев принос за космическата програма на САЩ и която и да е друга държава. Осъдени са много повече от двадесетина човека, просто не знаеш за другите, ако знанията ти не бяха повърхностни щеше да знаеш 4е е имало много "местни" съдебни процеси и смъртни присъди ( понякога само смъртни присъди без легитимен съд ). Някои нацистки офицери са умирали "неочаквано" в ареста, но това е друга тема.
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ не бил в Китай по това време.Там са Мао подкрепян от Русия...----Мао по това време е управлявал нещо като Пернишки окръг по скалата на Китай. Основната сила са били китайските националисти, които са подкрепяни от САЩ, включително и през последвалата гражданска война. И статията говори за японски учени, работещи на окупираната от Япония територия, които не остават край местопрестъплението си, а бягат обратно в Япония. Откъдето САЩ ги приемат радушно. Изобщо говорите глупости.
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Японците са били едни от най-жестоките в това отношение и китайския народ е страдал страшно много от този геноцид. За съжаление авторите на тези зверства така и не си получават заслуженото, защото САЩ ги амнистира в замяна на датата от всички 'изследвания' от Отряд 731.
81
3
 
2
 
! Отговори
Ivo преди 10 месеца
САЩ не бил в Китай по това време.Там са Мао подкрепян от Русия.....
80
9
 
9
 
! Отговори
Хайде преди 10 месеца
...да не забравяме, че това все пак е Азия! Всички диктатори си мечтаят да са в азиатски режим! Даже и нашият Фелдфебел-Президент ! Сега Япония си е взела поуката, и е от най-малко войнстващите държави! За разлика от Кремълският Сатрап, който ги събира по границата,такситата и метрото, да ги изпраща в Украйна за пушечно месо! И да не мислите че носи някаква вина! Те украинците били "виновни", че ги утилизирали!
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 94 СССРто също пленява германски учени, инжинери, лекари и др.Работят във всички сфери на науката и технологийте вкл. и във ВПК.
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изненадан съм че САЩ се интересуват от резултатите от "центрофугиране на живи хора", от 'дисекции на живо" и т.н. "интересни" за демократичното им общество неща
77
4
 
7
 
! Отговори
Помнещ преди 10 месеца
Спомням си , когато през 1989г. Китай нападнаха Виетнам! Първият ден...5хил.убити, вторият ден 10хил.убити, третият ден 10 Хил.убити...И какво се оказа накрая, че цялата граница с Виетнам била минирана, и се сещайте, как Мао ги изпращаше да разминирват! Китай заприлича на държава, когато Щатите ги напомпаха с инвестиции и технологии!
76
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ахаа, 80 години след ВСВ открили Бункера! Дали?Да не се окаже творение на сталиниста Мао Дзе Дун, където е трепел инакомислещите китайци.
75
4
 
13
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Цялата космическа програма на САЩ , включително Аполо и изпращането на човек до Луната е разработена от нацисткия учен Фон Браун и десетина германски учени ,които след ВСВ са привлечени в САЩ.До края на 60-те години почти всички ръководители на НАТО са бивши нацистки офицери.Около 50 000 нацистки офицери остават без каквито и да е наказания и присъди след края на войната и много от тях са хвърлени в Студената война срещу СССР ...това е историята !Осъдени са по-малко от двайсетина души ...
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Джузе Певерди: не руски атомни бомбардировки. Атомни бомбардировки САЩ.Прочети историята

Спонсорирани публикации