Въглехидрати - в кои сезонни плодове има най-малко?

Ето кои да похапвате без угризения
Обновена: 4 юни 2023 15:50 | 4 юни 2023 15:50, Иванка Гъркова
8
Въглехидрати - в кои сезонни плодове има най-малко?
IStockphoto

Пролетта е към своя край и е време да отстъпи място на лятото. С повечето слънчеви лъчи навън ще се появят не само череши, но и други страхотни сезонни плодове. Всички ги хапваме с удоволствие, но все пак трябва да внимаваме с въглехидратите в тях. Да не говорим за естествените захари.

Въпреки че са сладки, много плодове, които зреят през лятото, попадат в графата здравословни. Сред тях има такива, в които въглехидратите са в малко количество. Ето защо може да ги включите във вашия здравословен режим.
 
Ябълките например са едновременно сладки и освежаващи, от динята ще ви потекат лигите, докато прасковите направо се топят в устата. Ако обожавате плодовете, значи няма как да не консумирате по малко от любимите. И въпреки че някои имат естествени захари и нишесте, те са по-полезни, в сравнение с пакетираните десерти в магазина. Затова може да ги ползвате за закуска, както и между храненията.
 
Защо някои плодове са толкова полезни?
 
Данни от проучване на Advances in Nutrition сочат, че както плодовете, така и зеленчуците предлагат на тялото ви диетични фибри, които могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.
 
Много плодове с ниско съдържание на въглехидрати имат допълнителни ползи за здравето. Те намаляват риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, като същевременно помагат при нивата на холестерола и загубата на тегло.

Кой плод се смята за такъв с ниско съдържание на въглехидрати?
 
„Според Американската диабетна асоциация, една порция плодове е само 15 грама въглехидрати“, казва д-р Ейми С. Маргулис. И добавя, че повечето плодове осигуряват около 15 грама въглехидрати за 1/2-чаша порция или около размера на топка за тенис.
 
Като цяло плодовете, които съдържат приблизително 5 грама или по-малко нетни въглехидрати на порция, се считат за нисковъглехидратни. Нетните въглехидрати се отнасят до общото съдържание на въглехидрати минус съдържанието на фибри. Това обяснява д-р Мери Сабат.
 
Специалистът обяснява пред Eathis, че има положителна връзка между плода с ниско съдържание на въглехидрати и съдържанието на фибри в него. Сабат отбелязва, че фибрите са вид въглехидрати, които не се усвояват напълно от тялото.
 

Плодове за по-хубава кожа – как да ги използвате?

5 порции на ден от плодове и зеленчуци – за отслабване през пролетта

Плодове и зеленчуци, които водят до напълняване

„Когато се консумират, те могат да помогнат за забавяне на усвояването на захарите и да насърчат усещането за ситост. Което ги прави полезни за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и подпомагане на управлението на теглото“, посочва специалистът по здравословно хранене. И добавя, че много плодове с малко въглехидрати всъщност са пълни с фибри.
 
Ето защо, когато планувате менюто си, можете да вземете общия брой въглехидрати във всяка порция плодове и да извадите количеството фибри. Това ще покаже колко са нетните въглехидрати, което трябва да добавите към дневния си прием.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
До 1,2 и 3 преди 10 месеца
Хлапета,това все още не е вашата тема ! Все още сте безсмъртни ,има време ще разберете за какво става дума и защо е нужно да се съобразявате с някои неща......Молете се това време да дойде колкото се може по късно !
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От чорбата на снимката ми се повдига.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На чист майччин заглавие - въпрос по природознание за втори клас. Надолу не четох, да не стигна до сините сливи и защо са червени, когато са зелени.
1
1
 
2
 
! Отговори
Маракуя преди 10 месеца
А сливи, не е ли полезно да ядем?

Спонсорирани публикации