Възпаление в тялото - как да се храните при този проблем?

Ето седем храни, които да ядете
11
Възпаление в тялото - как да се храните при този проблем?
IStockphoto

Когато тялото ви се сблъска с вреден агент - вируси, бактерии или токсични химикали - или претърпи нараняване, то активира имунната ви система. Тя, от своя страна, изпраща своите първи войници в лицето на възпалителни клетки и цитокини - вещества, които стимулират повече възпалителни клетки. Те започват възпалителен отговор, за да уловят бактерии и други вредни агенти или да започнат да лекуват наранена тъкан. Резултатът може да бъде болка, подуване, синини или зачервяване. Но възпалението също засяга системите на тялото, които не можете да видите.

Има два вида възпаление - остро и хронично. Първото е реакцията на внезапно увреждане на тялото, като например порязване на пръста. За да го излекува, организмът ви изпраща възпалителни клетки към наряването. Те започват оздравителния процес. Хроничното възпаление, от своя страна, се случва, когато тялото ви продължава да изпраща възпалителни клетки дори когато няма външна опасност. Например при ревматоиден артрит възпалителните клетки и вещества атакуват ставните тъкани, което води до възпаление, което идва и си отива и може да причини сериозно увреждане на ставите с болка и деформации.
 
Хубавата новина е, че хроничното възпаление може да се поддържа в норма и дори да се предотврати чрез здравословна диета, включваща определени храни, от които тялото ви има нужда. С наближаването на лятото и желанието за по-стройна фигура, може да се подлъжем и да започнем да гладуваме, с което да си навредим сериозно. Здравословното хранене не само ще ви помогне да достигнете желаните килограми и пропорции на тялото, но също така ще ви осигури цялостно благополучие. 
 
Вижте кои храни помагат при хроничното възпаление:

1. Сьомга
 
Средиземноморската диета отдавна се счита за най-здравословната диета, която съществува, и също така е една от най-добрите за намаляване на възпалението. Доказано е, че тя е противовъзпалителна поради фокуса й върху свежи плодове и зеленчуци, ядки, варива, яйца и омега-3 мастни киселини. Проучванията показват, че омега-3 мастните киселини потискат реакцията на макрофагите, които са имунни клетки, които живеят в тъканите на органите и играят ключова роля в предизвикването на възпаление.
 
Добър източник на омега-3 мастни киселини е мазната риба, а сьомгата е един от най-добрите представители на тази категория. Хубавото е, че тя се съчетава с всичко и може да се добави към салати, да се хапва самостоятелно или в добавка с вкусни картофи на фурна. Освен това редовното ядене на сьомга – независимо дали се борите с хронично възпаление или не – може да помогне за подобряване на здравето на сърцето и очите, да подпомогне храносмилането и да подкрепи имунната ви система и плодовитостта.
 
2. Зехтин
 
Заменете обикновеното олио със зехтин заради неговите противовъзпалителни свойства. В него има множество здравословни мононенаситни мазнини, но най-забележителната е олеиновата. Изследванията показват, че тя може да потисне възпалителни маркери като С-реактивен протеин (CRP) и интерлевкин (IL)-6. Когато тези маркери се задействат, те по същество казват на тялото ви да премине в ускорение и по този начин се създава възпаление. Зехтинът също така съдържа олеокантал - мощен антиоксидант, за който е установено, че намалява или премахне възпалението.

Здравословна диета – 8 храни за здрави кожа, коса и нокти

 

 

12 правила за здравословна 2023 година

 

 

Наистина ли хумусът е здравословна храна?

3. Ядки
 
Ядките са едно от най-здравословните междинни хранения, което може да включите в менюто си. Запасете се с орехи, макадамия, бадеми и кашу. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Във всеки случай не трябва да ядете тежки храни като авокадо. Другите изброени стават.
3
3
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 10 месеца
орехи ,горски плодове и чесън не виреят в България ти къде си да ни си в Русия с автомата.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
мононенаситни - на правилен, образован български се нарича мононенаситЕни! Едно Е с голямо значение! А това, че авторката може би е ненаситна, принадлежи към другата редакция към сайта!
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак почнаате да ни раните. И то както винаги с храни, които не виреят в нашия регион и по принцип все са вносни.

Спонсорирани публикации