Спомен за D-day: Битките се печелят с морал

Разказва Кери Еванс, внук на премиера Дейвид Лойд Джордж
7 юни 2023 07:35, Нели Христова
103
Спомен за D-day:  Битките се печелят с морал
Снимка: Getty

От креслото в старческия си дом 97-годишният Бенджи Кери Еванс все още може да си спомни събитията от D-day преди 79 години и гледката на войските на десантния кораб, когато преминават край крайцера на Кралския флот, за да започнат атаката на плажовете на Нормандия.

Внукът на Дейвид Лойд Джордж, бившият министър-председател на Великобритания, никога преди не е разказвал публично своята военна история, но като 18-годишен мичман на борда на HMS Enterprise той бил в авангарда на най-голямата морска инвазия в историята.

Смята се, че са останали само около половин дузина британски ветерани, които са се сражавали на 6 юни 1944 г.

Лекият крайцер на Кери Евънс бил водещият кораб на военноморските бомбардировъчни сили за плажа на Юта. Стоейки на палубата през първия ден от битката, Кери Еванс за пръв път вижда щурмовите сили преди зазоряване в средата на Ламанша.

"Два стари търговски кораба се появиха, пълни с американски сили", спомня си той пред The Times. "Адмиралът реши, че трябва да аплодираме тези войски, които преминават покрай нас, тъй като ги чакаше труден и ужасяващ период. Водата беше бурна, валеше и беше ужасно мокро. Наредихме се на палубата и всички аплодирахме, благодарейки на Бог, че не се наложи да правим това, което те трябваше да правят."

Малко след полунощ на 6 юни първите парашутисти са спуснати в Нормандия, за да осигурят мостове и да атакуват германски позиции.

Малко след изгрев слънце в 5:30 сутринта съюзническите военноморски сили започват бомбардировката си.

"Никога преди не съм осъзнавал какъв адски шум издават нашите оръжия", споделя Кери Еванс."Бяха като тракаща тенекия на Хайнц. Целият кораб се разтърси. Бях изумен, че не се разпадна на парчета. Той беше огромен, страхотен крайцер (7 580 тона) и се люлееше напред-назад като малка гумена лодка".

HMS Enterprise бомбардира германската батарея в Saint-Martin-de-Varreville и други отбранителни позиции.

След като американските войски се качили на десантния си кораб в бурната вода на Ламанша, те се приближили до плажовете, когато германските сили започнали да ги обстрелват.

"Мъжете, които участваха в тази първа серия от нападения, бяха фантастични", разказва Кери Еванс. "Все още се гордея, че бяха човешки същества, защото бяха толкова смели и Боже, те страдаха от морска болест. Виждах ги как се надвесват отстрани и повръщат. Чувах, че им е зле. Беше ужасно. Чувахме ги да крещят "разбийте се", викаха  "давай, давай" от десантния кораб. Изпитах срам, че трябва да направя нещо повече за тях, но не можехме да направим нищо."

Приливът отвежда десантния кораб на миля южно от планираната им позиция в Юта, като случайно позволява на войските да започнат атаката си на по-слабо защитен участък.

Задачата на Кери Евънс била да забелязва вражеските самолети и да насочва картечниците на кораба си срещу тях, но нито един не се появява. Междувременно той пуска съобщения за командира.

През сутринта те чуват, че нахлуването на близкия плаж Омаха "не върви много добре", като американските войски са покосени от  (градушка от картечен огън.

"Бяхме малко депресирани, но до обяд нещата се подобриха, а у тях отново се появи увереността да продължат. Битките се печелят с морал, а моралът се повиши."

До края на D-Day съюзниците не успяха да постигнат нито една от целите си за първия ден, но спечелиха решаваща опора на брега на Нормандия, върху която можеха да надграждат.

Към края на войната Кери Еванс беше отстранен от задълженията си, за да присъства на погребението на дядо си. Дейвид Лойд Джордж почина на 82 години на 26 март 1945 г., малко повече от месец преди да бъде обявена победата в Европа.

Чърчил издава заповед всичките му внуци да бъдат върнати у дома за погребението.

"Брат ми Робин беше във военновъздушните сили и беше вкъщи в отпуск, братовчед ми беше в Уелската гвардия в Италия, а аз бях в разрушител от клас Хънт, ескортирайки конвой в Северно море до Лондон", спомня си Кери Евънс."Този много малък незначителен кораб получи сигнал от лорд на Адмиралтейството, който безжичният оператор сметна за измама. Капитанът видя съобщението, което беше да напусне конвоя и да спусне Кери Еванс на брега, за да присъства на погребението на дядо си и да се върне незабавно при конвоя. И така ме свалиха на брега в Харуич. Погребението беше запомнящо се. Всички ние се гордеем с него и искаме да има още няколко като такива премиери."

След войната Кери Евънс от Крикиет, северен Уелс, става фермер и се жени за покойната си съпруга Ануен през 1959 г. Те имат четири деца. Той става ръководител на Уелския NFU.

Кери Евънс често мисли за мъжете, които не успяват да се върнат след края на войната.

"Чувствам се толкова виновен, защото аз съм тук, жив, а не съм толкова смел като тях. Имам огромно семейство, а те нямат нищо", каза той. "Нечестно е, нали."

Когато Уинстън Чърчил остава на борда на HMS Enterprise няколко седмици след D-Day, на Бенджи Кери Евънс, на младият мичман, се пада да го защити по време на нощен вражески набег.

Лекият крайцер е изпратен в пристанището Мълбъри, построено в Ароманш, за да служи като хотел за Чърчил, след като той пристигна на разрушител, за да прегледа мястото на нахлуването в Нормандия.

Кери Евънс пое първата нощна стража от 20:00 до полунощ и получи заповед, че ако германските бомбардировачи дойдат, те не трябва да позволяват на Чърчил да излезе от капитанската каюта на четвъртата палуба.

„Те дойдоха около 23:00 часа, точно когато се стъмваше, вратата на капитанската каюта се отвори и излезе Чърчил в костюм и без шлем и това беше моят часовник“, каза Кери Еванс.

„Реших да отида и да застана до него. Ако [беше убит], поне щях да отида с него, а в същото време се опитвах да го притисна към големия щит около 6-инчовото оръдие на четвърт дека. През цялото време нашите противовъздушни оръдия стреляха и Чърчил питаше какво е това оръдие и за какво е това. В крайна сметка всичко заглъхна, тъй като беше твърде тъмно за атентаторите и аз излязох от вахта, за да бъда отново в 4 сутринта до 8 сутринта.”

Докато приключваше сутрешната си вахта в 8 часа сутринта, Кери Евънс видял тълпа край палубата и известно безпокойство.

„Когато минавах за закуска, Чърчил ми извика: „Какво ще е времето днес?“ Погледнах нагоре към облаците и забелязах, че се издигат от 4 сутринта, така че казах, че облаците се вдигат, мисля, че ще бъди добре.

„При това Чърчил каза: „Веднага тръгваме“ и се втурна към прохода с всички генерали, които го последваха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
смях преди 1 месец
Много ми е смешно как се говори за морал...Искрено се забавлявам как общи *** стават морални съпруги след като подпишат брак...Имах съученички, които бяха пълни прости.тутки, а като родиха, станаха светици...
71
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Морал и САЩ или морал и Великобритания е оксиморон.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 76 Комик :)) И то лош...
69
5
 
4
 
! Отговори
След дъжд качулка преди 10 месеца
Статията нагледно показва КОГА любимата ви Юесей се включва във войната срещу Германия ! До този момент Русия води свирепи боеве с Вермахта от четири години ! През това време Червената армия е пречупила вече най елитните немски дивизии. На Източния фронт се бият над 200 дивизии на Германия плюс Унгария Румъния Хърватия Словакия и стотици хиляди нацисти от цяла Европа. Всички разбити при Москва Ленинград Сталинград и Курск. Срещу САЩ има 30ина дивизии от старци и малолетни на западния фронт !
68
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До 62 / Берия В голяма част съм съгласен с теб - за обикновените войници разлика няма. Даже независимо от коя страна са били. Въпросът е за писането на история.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бем те и морала. През цялото война продаваш оръжие и на едните и на другите за милиарди. Накрая се включваш след като вече има десетки милиони жертви и Русия е свършила цялата *** работа, и обираш лаврите на победите. Ако това е морал, не мерси.
66
2
 
1
 
! Отговори
До 56 преди 10 месеца
Най - големите битки на небето , по вода, под вода или на шахматната дъска по време на Първата или Втората световна нямат никакво значение. Всичко се развива на земята - Това е Европа , не Хаити
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ПолковникВсъщност българия по онова време е била съюзник на Германия ама вие червените чебурашки знате само " да благодарим на червените клошари и кично на другаря Ленин и Сталин" ... Абе да не са ви давали некви субстанции като са ви го казвали това че го помните цял живот даже и насън го повтаряте?
64
2
 
1
 
! Отговори
Слабо,Нели... преди 10 месеца
Пасквилчето надхвърля и най-болните и33вратени наглосаксонски фантазии... А колкото до Чърчил,напомням:"София трябва да бъде изравнена със земята и на територията и да се засеят картофи..."
63
3
 
7
 
! Отговори
Полковник преди 10 месеца
Добре че Русия пречупи гръбнака на нацистката машина.Ако не бяха руснаците сега Германия щеше да е спечелила.Трябва да са благодарни на Русия че спаси Европа от фюрера.Запада го създаде да се бие с Русия а той се обърна срещу Англия и Америка.Бързо забравиха кой ги спаси.
62
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 10 месеца
Джурналята дали знае че moral означава също и "боен дух"?
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Лаврентий БерияТова е било клане а не битка. Между другото германците отново проявяват максимална ефективност. Трябвало е да свитнат хитлер и гьобелс още когато почват с безумията да цепят 6-та армия на 2 и после двете части на 3 за да превземат Сталинград.Или когато мустакатото джудже-инвалид заповядва на армиите си да преминат в "стратегическа отбрана" на основно необитаеми територии от СССР с площ колкото 20 българии.Изобщо никакъв го е нямало като военен стратег бил е комплексар.
60
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Половин милион човека атакуват няколко хиляди които преди това са бомбардирани масивно 1 седмица и са обстрелвани от десетки кораби в продължение на два дни.Целият бряг е бил в кратери от корабните снаряди тежащи 400-500 килограма всеки. И чак след тая адска седмица в която земята не е спирала да се тресе от мощните взривове са се домъкнали тия " герои" с тъпите си десантни лодки и амфибии. В съотношение 10 към 1 в тяхна полза. Много героично го представя Холивуд а всъщност е било детска игра.
59
7
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Като цяло се казвам Хасан от Добрич. Христо ми е гей псевдонимът. Обичам да правя бибитки и да ме дълбаят яко в де,белия г,ъз
58
7
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Лаврентий ще ти правя бибитки до скъсване, искам много да ме чу,каш както Кличко чу,ка тъ,пи руски тик,ви
57
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Адаш, знаем, че атлантиците сте гейове... не е нужно да спамиш.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тва 70 години по късно след всичките загуби на американците във виетнам и куба цивилен самолет разбиеа най охраняваната сграда в цяла америка - пентагона, при вдигнати изтребители. Иначе веднага след това - филмче. Холивуд.
55
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Като цяло се радвам, че съм гей, защото жените харесват нацепени мъже с пари, а не прошляци като мен. И затова правя бибитки на други прошляци. От Добрич съм, всяка вечер правя бибитки на Катедралата или Автогарата във Варна.
54
3
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
В Нормандия немците са имали 3 дивизии. Две сравнително близо до десанта. Само едната с добре тренирани войници. При Сталинград Червената армия пленява 19 немски дивизии и няколко "на съюзници". Талкоз за холивудския Д-дей.
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като гледаме войната в Украйна се оказа,че 9 Май е голямата измислица :))))

Спонсорирани публикации